Så har Private Banking-kunderna agerat i augusti
I augusti har OMXS30GI handlats nedåt men stänger efter en stark avslutning ned -3,77%. Som mest var index ned cirka 5,5%. Detta efter att vi bland annat fått bevittna sju börsdagar på rad med negativ utveckling. Rapportsäsongen som fortsatte in i augusti bjöd på stora kursrörelser där mycket fokus handlade om hur orderingången ser ut framöver.
Källa: Infront
Mest köpta aktierna
Mest sålda aktierna
- Millicom Int. Cellular SDB
- Neobo Fastigheter
- EQT
- Ericsson B
- Evolution
- Sandvik
- Bonesupport Holding
- Dustin Group
- SBB B
- Swedencare
Den mest nettoköpta aktien i augusti är Nibe. De har haft ett starkt första halvår rent fundamentalt men även om rörelseresultatet ökade i kvartalsrapporten som presenterades 17/8 kom den in lägre än förväntningarna. På rapportdagen stängde aktien ned -5,7% efter att intradag varit ned över 10%. Både Investor A och Investor B har handlats ordentligt i månaden. Av bolagets rapport framgår det att onoterade innehavet Patricia Industries levererar ett ökat EBITA-resultat om 34%. Att båda aktieslagen är med i listan över mest handlade aktier hör till ovanligheten men då aktierna handlas med en viss skillnad på aktiekursen om cirka 3 kronor passar en del kunder på att köpa den billigare A-aktien. Rent historiskt brukar aktiekurserna hitta tillbaka mot varandra och handlas till en mindre skillnad än nu.
Teleoperatörerna som grupp har det fortsatt kämpigt där Tele2 tidigare i somras föll över 10% på sin rapport och Telia kämpar med kostnadsbesparingar. Det har bland annat beslutas att TV4 som ägs av Telia drar ned med 100 tjänster. En tjänst som dock kommer behöva ersättas är VD-tjänsten efter att Allison Kirkby valt att flytta hem till Storbritanien och ta över som VD på BT Group.
Sist ut är säkerhetsföretaget Securitas. Bolaget har efter en lägre tid med tråkig börsutveckling nu fått in köpet av Stanley Security i böckerna vilket bland annat Dagens Industri tror kommer lyfta marginalerna på sikt och därmed fått en hel del positiva utsikter om framtiden.
Mest nettosålda aktier visar att EQT tagit sig högt upp i listan. Bolaget har en lockup som löper ut i september där aktier till ett värde om cirka 20 miljarder kronor blir tillgängliga att sälja. Detta har varit känt sedan länge men när Dagens Industri publicerade en artikel kring det hela fick marknaden upp ögonen och har sedan dess sålt av.
Ett bolag som gått oerhört bra i år men presterat sämre den senaste månaden är Bonesupport. Många investerare har valt att ta hem vinst för att kunna investera i annat. När aktien stod som högst den sista juli var avkastningen i år nästan 84% vilken nu gått ner till 54%.
Vi måste även nämna SBB B som haft ytterligare en tuff månad med en kursnedgång om 23%. Här har det kommit nyheter i rask takt. Ett urval av händelserna är att den 8/4 kommunicerade bolaget att man ser över en börsnotering där det är tänkt att särnotera hela sin bostadsverksamhet med en portfölj på 36,5 miljarder kronor. Fyra dagar senare, den 8/8 framgick att det hade ändrats i balansräkningen utan att meddela marknaden. 17/8 köpte nya VD:n LEIV Synnes, sina första aktier där köpet var på cirka 400,000 SEK och sedan den 21/8 lämnade bolagets CFO och vice VD, Eva Lotta Stridh bolaget. Samma dag kom även kreditvärderingsinstitutet Fitch med en rejäl sänkning där kreditbetyget sänktes med fem steg till B- från B++.
Mest handlade fonderna
Den senaste månadens nettoköp toppas av globalfonder följt av Sverigefonder och fonder med exponering mot Nordamerika. Att sprida risken geografiskt är ett sätt att få ner valutarisken i portföljen som helhet. Inte minst i oroliga makrotider där valutor har en tendens att röra sig mer. Mest sålda är Afrikafonder och Asienfonder. Vi hittar även fonder med exponering mot mindre marknader som exempelvis Finland.
Källa: Infront
Dollarkursen har under augusti återigen letat sig upp mot 11 SEK och närmar sig tidigare topp från september i fjol om 11,5 SEK. Frågan är om det bara är en tidsfråga innan vi är där igen eller vad som skulle kunna stärka kronan kortsiktigt. Många utländska investera ser fortsatt hög risk kring effekterna som de högt skuldsatta hushållen kommer få när räntan biter än mer. Även osäkerheten gällande den kommersiella fastighetssektorn kvarstår. Problematiken blir inte bättre av att inflationen i Sverige är kvar på en högre nivå än i andra länder.
Mest köpta fonder
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Länsförsäkringar Global Index
- Spiltan Globalfond Investmentbolag
- Avanza Emerging Markets
- Avanza 75
- Avanza USA
- Avanza Auto 6
- Storebrand USA A SEK
Mest sålda fonder
- Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
- Spiltan Högräntefond
- S-Bank Emerging Markets ESG Equity A
- Storebrand Renewable Energy A2
- Fidelity China Focus A-Dis-USD
- S-Bank Frontier Markets Equity B
- IKC Avkastningsfond
- Consensus Småbolag A
- ODIN Small Cap C SEK
- ODIN Sverige C SEK
Avanza Zero är favoritfonden att köpa och har så varit under en längre tid. Det är vanligt att lägga upp ett månadssparande i fonder, detta kan vara en förklaring varför mest nettoköpta fonder inte skiljer sig allt för mycket mellan månader. Någonting som dock är intressant är att Spiltan Globalfond Investmentbolag klättrar upp på listan och börjar så sakta komma i kapp storebror Spiltan Aktiefond Investmentbolag i nya köp.
Mest sålda fond är Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc som har kommit efter index de senaste månaderna vilket fått andelsägare att tröttna. Vi kan också se att fonder med fokus mot småbolag inte varit de populäraste köpen. Consensus Småbolag har haft det extra tungt där många av dess större positioner fallit brant den senaste tiden när rapporterna synats. ODIN Small Cap C SEK har klarat sig bättre med en mindre nedgång.
Nu är sommaren slut och vi går därmed in i en period där börsen rent historiskt varit svag. Säsongsmönstret säger att framför allt september brukar vara tufft. Med det sagt finns det alltid bolag och trender som presterar!
Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.