Så har Private Banking-kunderna agerat i augusti
Efter ett dramatiskt börsfall i inledningen av månaden med en nedgång om cirka 8% har index återhämtat sig och handlas nu strax under tidigare toppar. Börsen stänger denna volatila månad oförändrat. Utöver stora rörelser har både Riksbanken och FED sänkt räntan med 25 punkter vardera och frågan är nu hur börshösten kommer att bli.
Källa: Infront
Mest köpta aktierna
- Investor B
- Fortnox
- Nibe
- Volvo B
- Investor A
- Handelsbanken A
- Evolution
- Atlas Copco B
- SEB A
- Cibus Nordic Real Estate
Mest sålda aktierna
- Ericsson B
- Millicom Int. Cellular SDB
- Calliditas Therapeutics
- Essity B
- Kindred Group
- Neobo Fastigheter
- Resurs Holding
- SAS
- Hoist Finance
- Billerud
Månadens mest nettoköpta aktie är som många gånger förr Investor B, aktiekursen har återigen kommit upp över 300 SEK per aktie efter att i början på månaden varit nere kring kursen 266 SEK. 29/8 presterades Jenny Ashman Haquinius som ny finansdirektör där hon även kommer ta plats i bolagets koncernledning från och med fjärde kvartalet. Tidigare spekulationer från i juni gällande att det onoterade dotterbolaget Patricia Industriers skulle presentera förvärv visades vara sanna. Den 7/8 förvärvades 80% av Tianjin FeiYun Powder Equipment Co vilka är en ledande kinesisk leverantör av vakuumtransportörer och kompletterande produkter för 650 miljoner SEK samt den 28/8 ett förvärv av amerikanska Alum-a-Lift som är en leverantör av elektroniska lyftvagnar för 120 miljoner USD.
Det har varit ovanligt många VD-avhopp under året där en av de senaste är Tommy Eklund på Fortnox. Den 13/8 kom uppgifter om att han lämnar bolaget med omedelbar verkan vilket ledde till ett kursfall om 13,85%. Sedan dess har aktien återhämtat sig något men är fortsatt långt under kursen innan beskedet kom.
Annons
En VD som suttit på sin post länge (sedan 1988) är Gerteric Lindquist på Nibe som under månaden släppte rapport. Bolaget och dess marknad har haft motvind under längre tid vilket inte minst har speglats i aktiekursen. Rapporten kom in bättre än analytikernas förväntningar och frågan är om vi nu går mot lite bättre tider igen.
Evolution har påbörjat sitt återköpsprogram av aktier som bolaget i juli kommunicerade. Egna aktier för upp till 400 miljoner euro kan återköpas vilket tillsammans med en ny storägare i form av Kenneth Dart som köpt 11,2 miljoner aktier motsvarande 5,27 procent av kapital och röster bidragit till att aktien efter en längre tids nedgång börjat vända upp från tidigare bottennivåer.
Mest nettosålda aktie är Ericsson B. Då aktiekursen gått starkt sedan mitten av april var det många investerare som valde att sälja av till förmån för andra aktieköp. Den 7/8 kom uppgifter från Dagens Industri om att Barclays spår ett kraftigt ras om cirka 30% för aktiekursen efter inbromsning på indiska 5G-marknaden. Aktiekursen har efter nedgången i början av månaden återhämtat sig väl och handlas nu några kronor över tidigare toppar för året.
Transaktionsaktiviteten går varm där det finns många bolag som har pågående budprocesser. I listan hittar vi Kindred, Resurs Holding samt Calliditas där respektive budkommitté/styrelse har rekommenderat buden. Ett bolag där budkommmittén dock inte rekommenderat budet är i Millicom där budgivaren Atlas förlängde tidigare bud och nu när detta löpt ut i slutet av månaden äger drygt 40% av aktierna. Aktien kommer fortsatt finnas noterad likt tidigare.
Sist men inte minst är nu SAS avnoterat efter en långdragen rekonstruktion. Rekonstruktionens utfall gjorde att bolaget överlevde men tidigare aktieägare får se sin investering som värdelös. Den 13/8 var sista handelsdagen för aktien.
Mest handlade fonderna
Globalfonder har tagit över förstaplatsen och petar ned Sverigefonder till andraplats. Både Branschfonder Finans samt Nordamerikafonder håller sina platser medan Tillväxtmarknadsfonder har tagit kliv och kommer in på listan. På säljsidan är det fonder med exponering mot enskilda länder som har sålts av.
Källa: Infront
Dollarn har under de senaste veckorna försvagats tydligt mot flera valutor, exempelvis euron. Försvagningen mot SEK är extra tydlig, under senaste månaden har 1 USD gått från att kosta 10,80 SEK till cirka 10,20 SEK vilket motsvarar en nedgång om drygt 5,5%. Dollarn är nu på den lägsta kursen mot SEK sedan årsskiftet. Likt tidigare kommer ränteprognoserna att ha en betydande påverkan på valutautvecklingen.
Mest köpta fonder
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Länsförsäkringar Global Index
- Spiltan Globalfond Investmentbolag
- Avanza Emerging Markets
- Avanza 75
- Avanza Ränta Kort
- AMF Aktiefond Småbolag
- Swedbank Robur Technology
Mest sålda fonder
- Lannebo Räntefond Kort
- HSBC GIF Turkey Equity
- Enter Cross Credit
- MS INVF US Growth
- BGF Next Generation Technology
- BNP Paribas Turkey Equity Classic
- Robeco Smart Energy
- Allianz Global Artfcl Intlgc AT
- Simplicity Likviditet
- BGF World Technology
Mest nettoköpta fonder visar att topp fem står sig stark och är samma femma som tidigare med Avanza Zero som etta. Avanza Emerging Markets har tagit två positioner medan Swedbank Robur Technology fallit till att precis komma med från tidigare sjundeplats. Olika indexfonder är fortsatt populära köp. På säljsidan är det mer spritt där vi bland annat hittar två Turkietfonder i form av HSBC GIF Turkey Equity och BNP Paribas Turkey Equity Classic.
Augusti gav oss stora rörelser på börsen vilket skulle kunna fortsätta in i hösten där det finns flera frågetecken med förväntningar på räntesänkningar, amerikanskt val, geopolitiska oron, samt hur konjunkturen står sig. Att agera i panik så fort börsen går åt fel håll brukar sällen vara en bra strategi, då är det mycket bättre att ha en långsiktig strategi som man följer och fortsatt vågar följa.
//Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.