Så har Private Banking-kunderna agerat i augusti

Av Avanza

02 sep 22

Share

Augusti har nu gått över till september vilket gör att vi lägger sommarbörsen bakom oss. Under början av månaden fortsatte index stiga efter ett starkt juli där inflationstakten gick ner mer än väntat (USA inflation på 8,5% mot förväntat 8,7% och Sverige inflation på 8% mot förväntat 8,4%).

Trots en bra start på månaden stänger vi augusti med en nedgång av index om -5,52%. Vi har hittills i år endast haft negativa månader med undantag för juli. Inflationen är fortsatt ett stort orosmoln på börshimlen.

Bild över OMX Stockholm 30 Index
Källa: Infront

 

Mest handlade aktierna

*Swedish Match, Karo Pharma, Haldex, Semcon och Leovegas pågående bud av bolagen.

Listan över de aktier som nettoköptes mest i augusti visar att Investor B och SBB B fortsatt är populära. Vi hittar också Sandvik som under månaden knoppade av sin specialstålenhet vilken nu handlas på börsen under namnet Alleima. Ett annat bolag i listan där det händer mycket rent operationellt är Embracer som i samband med sin kvartalsrapport den 18 augusti offentliggjorde fem nya förvärv där ett av dessa är kopplade till Sagan om Ringen.

Vi ser också att Intrum varit en aktie som nettoköptes, bolaget har gjort förändringar där Vd:n Anders Engdahl lämnat och Andrés Rubio gått in som tillförordnade VD under rekryteringstiden för att hitta en ny permanent lösning. Orrön Energy (tidigare Lundin Energy) har haft en väldigt stark kursutveckling sedan bolaget nu fokuserar enbart på förnyelsebar energi. Den med traditionella energidelen av bolaget återfinns sedan en tid tillbaka i norska Aker BP.

Aktierna som nettosåldes mest under månaden visar att hela fem av tio bolag på listan är under bud. Nu när aktiemarknaden gått svagt under en längre period har intresset för att köpa ut bolag från börsen ökat. Philip Morris bud på Swedish Match har förlängts till 21 oktober vilket gjort att många aktieägare valt att sälja över börsen där kursen just nu står i cirka 1 krona över budet på 106 kronor per aktie. I fallet Karo Pharma är det den största ägaren, Karo Intressenter AB med drygt 85% av aktierna som är budgivare.

För Haldex kom budet i juni. Budgivaren tyska SAF Holland har nu fått in drygt 93% av aktierna och avser att påkalla tvångsinlösen för resterande del. Även MGM Resorts som lade bud på LeoVegas har fått in över 90% av aktierna och har nu också fått regulatoriska klartecken för uppköpsbudet vilket innebär att affären är i hamn.

Sista budaktuella bolaget i listan är Semcon. Finska Etteplan lade ett bud på 149 kronor per aktie den 23 augusti där acceptfristen är från 1 september till 6 oktober. Budet kom in med en premie om 31,6% från tidigare dagens stängningskurs.

Mest handlade fonderna

Fondhandeln i augusti visar att Sverigefonder favoriseras följt av breda globalfonder. Vi kan också se att ny teknologi och nordamerikanska fonder har nettoköpts. Fonderna som nettosålts mest är i kategorin USD, här hittar vi olika typer av fonder som handlas i dollar, exempelvis räntefonder i USD.

Diagram över US Dollar / Svenska kronan under sommaren
Källa: Infront

Dollarkursen mot svenska kronan har under månaden haft en stark utveckling efter en viss nedgång och börjar nu närma sig rekordnivåer från 2001 då en dollar kostade cirka 11 kronor. Att dollarkursen är på en så pass hög nivå rent historiskt har gjort att många sparare valt att ta hem vinsten av valutaeffekten för att hitta avkastning på annat håll.

Listan över mest sålda fondkategori enligt ovan är endast tre då resterande kategorier hade nettoköp.

Listan över mest nettoköpta enskilda fonder visar ett brett spektrum på olika aktiefonder. Trots ett tufft börsår har inte spararna givit upp aktiefonder utan fortsätter köpa in sig till lägre nivåer. Likt många gånger förr toppas listan av Spiltan Aktiefond Investmentbolag följt av Avanza Zero och Avanza Global. En fond som sticker ut åt det positiva är Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK som gått starkt under månaden med en uppgång om cirka 5,5%. Utöver medvind med valutaeffekter har även bolag som jobbar för förnyelsebar energi fått en skjuts upp efter att USA under månaden klubbat igenom Bidens klimatpaket motsvarande 3750 miljarder kronor.

Listan över fonderna som nettosåldes mest under månaden skvallrar likt listan över mest nettosålda fondkategori att fonder som handlas i USD sålts av. Dollarkursen är som tidigare skrivet nära rekordnivåer vilket troligen är en stor anledning till att fonderna sålts av. Lannebo Räntefond Kort toppar listan. Här handlar det inte om valutaeffekter utan snarare för att allokera om i portföljen från låg risk till lite högre risk.

Nu går vi in i en höst där mycket troligen kommer styras av makro. Vi har visserligen sett att inflationstakten gått ner från tidigare toppar i år men som Jerome Powell ordförande för Fed påpekade under sitt tal på Jackson Hole är faran inte över. Med det sagt går vi nu mot en spännande höst på börsen.

Ha en fin månad!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg