Så har Private Banking-kunderna agerat i december

December har likt förgående månad gått i dur där OMXSGI stänger den sista månaden upp 8,21%. Detta betyder att vi trots allt stänger börsåret 2023 med en god avkastning på indexnivå, upp 18,82%. De sista två månaderna har utvecklats stark och frågan många nu ställer sig är vad vi kan förvänta oss framöver. I slutet av januari börjar kvartalsrapporterna för det fjärde kvartalet att komma in vilket möjligen kan ge oss viss vägledning.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

 1. Nibe
 2. Investor B
 3. Volvo B
 4. AstraZeneca
 5. Tele2 B
 6. NOTE
 7. Hexatronic
 8. Investor A
 9. Tobii
 10. New Wave

Mest sålda aktierna

 1. Viaplay Group B
 2. Hennes & Mauritz B
 3. Neobo
 4. Novo Nordisk B
 5. SBB B
 6. Castellum
 7. Avanza Bank Holding
 8. Kindred Group
 9. EnQuest
 10. Clas Ohlson B

Mest nettoköpta aktien under månaden toppas för ovanlighetens skull inte av Investor B som kommer in på en andraplats utan av Nibe. Den 19/12 släpptes nyheten att Hexpols nya VD blir Klas Dahlberg som kommer från att vara affärsområdeschef för NIBE Climate Solutions vilket gjort att bolaget nu söker en person för att fylla tomrummet för posten. Akten har gått svagt under 2023 men avslutar december upp 14,27%.

En annan aktie som inte hängt med index 2023 är AstraZenica som stänger 2023 med en utveckling om -3,56%. Bolaget gjorde den 27/12 ett förvärv i form av amerikanska Gracell Biotechnologies där köpeskillingen som mest kan bli 12 miljarder SEK. Ett annat bolag som varit i förvärvartagen under senaste månaden är Tobii som den 13/12 offentliggjorde att man förvärvar Autosense-verksamheten från Xperi till en köpeskilling om minst 45 miljoner dollar kontant. Den förvärvade verksamheten erbjuder lösningar för förarövervakning och system för passagerarövervakning, DMS respektive OMS heter det i pressmeddelandet. Då detta är en väldigt stor affär för bolaget kommunicerades det att en nyemission kommer att göras för att finansiera det hela. Då villkoren ännu inte har presenterats gick aktien ned 27,11% när besked om nyheten kom. Sedan dess har dock aktien gått bättre där flera insynspersoner har köpt aktier i bolaget.

Småspararfavoriten NOTE hade den 12/12 kapitalmarknadsdag där man presenterade målen för 2027. Fokus hamnade dock på hur det går för bolaget här och nu då man tidigare samma dag kom ut med en sänkt prognos för 2023 bara en månad efter senaste kvartalsrapporten där de inte hade samma information att ge. Att det tycks kunna skifta så mycket på en så kort tid gjorde att marknaden handlade ned aktien 17,94% denna dag.

Mest nettosålda aktien under månaden är Viaplay där det fortsatt är turbulent. Aktiekursen har haft ett mardrömsår med en utveckling om hela -97,39% 2023. Efter en stor nyemission och nedlagda interna projekt kom nästa steg för att försöka stärka balansräkningen vilket blev att under månaden göra stora prishöjningar för sitt streamingpaket där priset i exempelvis Sverige går upp med 27%, från 549 kronor i månaden till 699 kronor i månaden.

Ett bolag som gått betydligt bättre under 2023 är den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk. Sista månaden har dock aktiens stått och stampat och haft svårt att bryta igenom 700 DKK. Med ett PE/tal runt 41 är värderingen här och nu hög men framåtblickande ser det ut som om tillväxten fortsätter, frågan är bara om tillväxten är tillräckligt stor framöver vilket många investerare tvekar på och därför valt att ta hem vinsten.

Castellum som var nära att bli Sveriges första utdelningsaristokrat (höja utdelningen minst 25 år i rad) innan man valde att inte ha någon utdelning 2023 har beslutat att även 2024 inte ge någon utdelning för att förstärka balansräkningen.

Sist ut är Clas Ohlsson som den 6/12 släppte rapport där vinsten mer än fördubblades. Detta fick marknaden att handla upp aktien 15,39% för dagen. Aktien stänger 2023 upp 119,44% vilket är en imponerande uppgång.

Mest handlade fonderna

Sverigefonder har under månaden fortsatt att köpas allra mest följt av globalfonder. Vi hittar också branschfonder i form av finans och ny teknik på listan. Räntefonder har sålts av samt fonder med inriktning mot energi och råvaror. Att räntefonder säljs kan ha att göra med att många investerare nu vill frigöra kapital till andra fondtyper samt att marknaden har prisat in en lägre ränta. Exempelvis har den amerikanska 10-åringen gått från att ge 4,2% till nu ungefär 3,8% om året på bara en månads tid.

Källa: Infront

Kronförstärkningen har fortsatt där vi under slutet av månaden fick se dollarn gå under 10 kronor igen mot svenska kronan vilket är första gången sedan i juni 2022. Även här har utvecklingen varit stor på kort tid. Marknaden prisar för tillfälligt in cirka 6 räntesänkningar från FED (1,5%) under 2024 medan FED själva har kommunicerat att det blir 3 sänkningar (0,75%). Detta samt en positiv börs har troligen gjort att dollarn har försvagats mot kronan den senaste tiden.

Mest köpta fonder

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Avanza 75
 6. Avanza Emerging Markets
 7. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 8. AMF Aktiefond Småbolag
 9. Swedbank Robur Technology A
 10. Avanza Auto 6

Mest sålda fonder

 1. BGF World Energy A2
 2. Ålandsbanken Kort Företagsränta
 3. Simplicity Likviditet A
 4. SEB Korträntefond C USD – Lux
 5. Öhman Global Growth A
 6. Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
 7. HSBC GIF Turkey Equity AC
 8. Spiltan Högräntefond
 9. Storebrand Global Low Volatility A SEK
 10. BGF Next Generation Technology A2

Att investera mot Sverige har blivit än mer populärt än tidigare månad vilket mest köpta ovan skvallrar om. Avanza Zero toppar listan följt av Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Även flertalet breda indexfonder är också med på listan.

Det har fortsatts att sålt av i BGF World Energy A2 som återigen toppar säljlistan. Högt upp hittar vi också olika räntefonder där Ålandsbanken Kort Företagsränta sålts av mest av dessa. Även om räntan ligger på en hög nivå sett till de senaste åren är inte nivån hög ur ett längre perspektiv och nu när vi troligen sett toppen av räntorna väljer många investerare att sälja av korträntefonder och öka på sin risk i portföljen genom att omallokera mot aktiefonder eller långräntefonder

Efter en stark avslutning på året där november och december räddade ett i övrigt mediokert börsår kan vi konstatera att vi nu är nära toppnivåer på index igen. Marknaden skiftar snabbt och frågan är nu vad 2024 kan ge oss. Som tidigare skrivet är nästa viktiga period kvartalsrapporterna för Q4 som börjar komma in i slutet av januari. Dessa brukar även ge oss förslag på utdelning för året vilket gör dem extra intressanta.

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg