Så har Private Banking-kunderna agerat i december

Efter november månads nergång bjöd december på gladare toner. Vi fick tillslut ett ”julnisserally” där vi kan summera månadsutveckling för OMX 30 till en uppgång om hela 7,94%. Detta innebar att all time high från augusti passerades. Som grafen nedan visar var främst andra halvan av december väldigt stark.

Källa: Infront

 

Mest handlade aktierna

Listan nedan visar vilka aktier flest Private Banking-kunder har köpt respektive sålt (netto) under december månad.

*Viva Wine Group, nyintroduktion räknat från första avslut.

 

En gemensam nämnare många bolag i listan över aktierna som var mest handlade under månaden är företagshändelser. I december gjorde Embracer flera bolagsköp vilket väckte intresse hos våra Private Banking-kunder. Ett stort köp som bolaget gjorde var brädspelsgruppen Asmodee som gör att man breddar sitt utbud. Vi har under månaden välkomnat in Viva Wine Group till börsen som också finns med i listan över mest köpta aktier. Evolution återfinns också på listan där bolaget har återköpt aktier. Kursen har återhämtat sig mycket från föregående månads nergångar.

Går vi över till listan över mest sålda aktier toppar ICA och Nobina vilket båda är aktuella med uppköpsbud. Många kunder har tackat för sig och valt att ta buden över marknaden. Solid försäkring kom den 1/12 in på börsen och står nu på egna ben efter en utdelning från Resurs Holding.

 

Mest handlade fonderna

Fondkategorierna som fått flest nettoköp är svenska fonder följt av globalfonder vilket båda gått om finans från november månad. Över mest sålda återfinns bland annat turkiska fonder där den turkiska liran haft en minst sagt volatil utveckling den senaste tiden.

Fondhandeln i enskilda fonder för december ser ut som följande.

Övergår vi till enskilda fonder är topp tre mest köpta intakt. Vad som utmärker december är främst att många europafonder sålts av. Detta hör troligen ihop med att investerare, likt vad listan över fondkategorin visar, sålt av från fonder med exponering mot Ryssland och Turkiet.

Nu när vi stängt böckerna för 2021 är det ett utmärkt tillfälle att se över sin portfölj och ta en funderare över hur 2022 kan tänkas bli. För att få lite insikter om börsåret 2022 har min kollega Gabriella gjort en framåtblickande intervju med Pär Ståhl från Placera vilket går att se genom att klicka här.

God fortsättning och lycka till med investeringarna 2022!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Relaterade inlägg