Så har Private Banking-kunderna agerat i februari

Av Avanza

01 mar 23

Share

När vi summerar månaden kan vi konstatera att den kraftiga uppgången från januari höll i sig i februari, till en början, där index för de inledande dagarna fortsatte gå upp för att sedan handlas mer sidledes. Breda Stockholmsbörsen stänger februari på +1,24%. Rapportsäsongen är nu bakom oss och blickarna vänds mot senaste och kommande makrostatisitken.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna i februari 2023

  1. Handelsbanken A
  2. Investor B
  3. Axfood
  4. SBB B
  5. Tele2 B
  6. Intrum
  7. Hexatronic Group
  8. SEB A
  9. Cibus Nordic Real Estate
  10. Peab B

Mest sålda aktierna i februari 2023

  1. Neobo Fastigheter
  2. Hennes & Mauritz B
  3. Millicom Int. Cellular SDB
  4. Mips
  5. Electrolux B
  6. Kindred Group
  7. Husqvarna B
  8. Rolling Optics Holding
  9. Fortnox
  10. Essity B

Ett tydligt tema på mest nettoköpta aktier under månaden är att investerare passar på att köpa aktier med hög utdelning inför våren. Vi ser bland annat att Handelsbanken A toppar listan med en direktavkastning i skrivande stund om cirka 8%. Bolaget rapporterade under månaden där IT-kostnaderna var högre än väntat, något som även spås fortsätta under 2023 vilket fick ner aktien 8,6% under rapportdagen 8 februari. Även sektorkollegan SEB A finns med på listan över mest nettoköpta aktier.

En utdelningsfavorit hos många ”utdelningsjägare” är Cibus Nordic Real Estate som delar ut månadsvis. Vid sin kvartalsrapport kommunicerade bolaget att utdelningen sänks 9% från föregående år. Aktien har under månaden haft en tuff utveckling på börsen med en nedgång om 16%.

På tal om månadsutdelning finns även SBB B med på listan. Stort fokus inför bolagets rapport handlade om hur utdelningen skulle bli. Styrelsen i bolaget föreslår en utdelning om 1,44 SEK per aktie för året vilket innebär en höjning om 9,1%. Den stora snackisen blev dock att SBB kommer möjliggöra för aktieägare att kunna välja om utdelningen på samtliga aktieslag ska återinvesteras (betalas ut) i form av B-aktie (så kallad DRIP – Dividend Re-Investment Plan eller ”återinvesteringsprogram för utdelningar”) som ett alternativ till kontant betalning. Det är första gången i Sverige som detta kommer ske efter att Hennes & Mauritz B drog tillbaka ett liknande förslag för ett antal år sedan.

Mest nettosålda aktien i februari är Neobo Fastigheter. Bolaget står åter på egna ben efter att SBB köpte upp beståndet runt årsskiftet 21/22 under dess tidigare namn Amasten och har nu avknoppat bolaget. Många aktieägare valde att i samband med avknoppningen sälja av innehavet. Att SBB väljer att knoppa av bolaget efter en så kort period är ett tydligt tecken på att det skett stor förändring på räntemarknaden det senaste året som i sin tur driver kapitalrationalisering av fastighetsbolagens balansräkningar.

Ett bolag som haft en riktig baksmälla från Covid-boosten är Mips. Bolaget har stor exponering mot konsumenter och fritidsliv där man jobbar med hjälmsäkerhet. Kvartalsrapporten var ingen munter läsning då resultatet per aktie minskade med 76,3% jämfört med samma kvartal året innan. Kursreaktionen på rapportdagen var minst sagt volatil då aktien öppnade ner cirka 7% för att sedan intradag gå upp cirka 20% från botten och tillslut stänga nästan 9% upp. Aktien är just nu den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen.

Rolling Optics Holding har haft en jobbig kursutveckling på börsen under flera års tid. Bolaget mottog dock ett bud under januari månad på 0,75 SEK per aktie som så småningom höjdes till 1 SEK per aktie. Detta innebär en budpremie på hela 285%. Trots den höga premien och rekommendation från styrelsen att acceptera budet fick uppköpande bolaget, franska FCO in knappt 70% av kapitalet vilket gjort att många investerare valt att sälja aktien över börsen istället.

Mest handlade fonderna i februari 2023

Listan över mest nettoköpta fondkategori är identisk med tidigare månad. Investerare fortsätter att favorisera svenska aktiefonder följt av globalfonder och tillväxtmarknadsfonder. Mest nettosålda toppas av turkietfonder som hade ett väldigt bra 2022. Turkiet har fått se sin valuta försvagas kraftigt. Med en hög inflation har inhemska sparare sett börsen som sitt inflationsskydd samtidigt som det för utländska aktörer blivit billigt att köpa turkiska tillgångar när valutan försvagats. Energi- och ädelmetallfonder har också fått se stora utflöden bland fondinvesterare.  Räntefonder har inte sålts av lika mycket som tidigare månad.

Källa: Infront

Dollarkursen mot svenska kronan har handlat relativt slagigt under månaden. Det största slaget ner såg vi när vår nya Riksbankschef Erik Thedéen lämnade sitt första räntebesked den 9 februari och kommunicerade att Riksbanken har större fokus på valutakursen än tidigare. Denna dag stärktes kronan med cirka 2,3% vilket är en stor rörelse för en enskild dag när det kommer till valutor.

Mest köpta fonder

  1. Avanza Zero
  2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Avanza Emerging Markets
  6. Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest
  7. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  8. AMF Aktiefond Småbolag
  9. Avanza Auto 6
  10. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A

Mest sålda fonder

  1. HSBC GIF Turkey Equity AC
  2. Lannebo Räntefond Kort
  3. BGF World Energy A2
  4. Simplicity Global Corporate Bond A
  5. Lynx Dynamic
  6. Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU
  7. SEB Korträntefond C USD – Lux
  8. Amundi Fds Volatil Wld A USD C
  9. Schroder ISF Global Energy A Acc USD
  10. Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD

Fonderna som är mest nettoköpta under månaden är alla fonder som tidigare varit med på listan, här är det ingenting som egentligen sticker ut. För den observanta kan man dock konstatera att Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest som lanserades i januari är än mer populär att köpa denna månad. Det är dock viktigt att veta att listan baseras på antalet köp och inte i kronor.

Mest sålda fond är HSBC GIF Turkey Equity AC som hade ett fantastisk 2022 med en uppgång om 167,75%. 2023 har inte gått lika bra där utvecklingen hittills summeras till -2,83%. I övrigt finner vi både energifonder och räntefonder i listan.

Efter en tydlig uppgång i januari har vi nu i februari fått se uppgången avta där börsen står och slår dag för dag. Makrostatistiken kommer ha en avgöra roll hur centralbankerna kommer agera där det finns stor osäkerhet och delade meningar på marknaden.

Ha en fin månad och håll koll på makrostatistiken som kommer!

/Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg