Så har Private Banking-kunderna agerat i februari

Index handlades inledningsvis sidledes för att under andra halvan av månaden röra sig upp och stänger med en uppgång om 3,85%. Rapportsäsongen är nu slut där vi fått se stora rörelser i många bolag. Ett tema som funnits är att kassaflödet kommit in bättre än väntat men att orderingången och guidningen kommande månader ser svagare ut än vad många analytiker hade trott. Många bolag guidar att detta kommer att återhämta sig under andra halvåret.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

 1. Nibe
 2. Betsson
 3. Handelsbanken A
 4. SAAB B
 5. Investor B
 6. Novo Nordisk B
 7. Tele2 B
 8. NVIDIA
 9. Embracer
 10. SEB A

Mest sålda aktierna

 1. Kindred Group
 2. Fortnox
 3. Pandora
 4. Sinch
 5. Millicom Int. Cellular SDB
 6. Stora Enso R
 7. Volvo Car B
 8. Diös Fastigheter
 9. Neobo
 10. Zalando SE

Månadens näst mest nettoköpta aktie är Betsson. Bolaget kom med rapport 15/2 vilken kom in i linje med förväntningarna gällande intäkter men något bättre kring resultat och marginal. Trots detta stängde aktien ned -11,41% på rapportdagen under stor handel. Blankningen i bolaget steg med cirka 1%-enhet och har för månaden gått från 2,17% till 3,15%. Det är inte bara våra kunder som passat på att köpa utan även storägaren Peter Hamberg med maka har fyllt på sina innehav med miljonköp.

En aktie som flyger är SAAB med en uppgång om 21,34% för månaden. Bolaget släppte en stark rapport 9/2 men i media har det framför allt handlat om att Ungern nu säger ja till Sverige i Nato efter att kommit överens om att köpa fyra nya stridsflygplan Jas Gripen vilket givetvis är positiva nyheter för bolaget.

Det har sedan en tid tillbaka varit känt att Kinnevik planerat att göra sig av med sitt innehav i Tele2. Den 26/2 kom nyheten att man nu är överens att avyttra hela sitt innehav vilket utgör 19,8% av aktierna i bolaget till Freya Investissement till en premie om 13% vilket fick både Kinnevik och Tele2 att lyfta. Tidigare har Kinnevik delat ut innehav till aktieägarna vilket skapat ett säljtryck i det bolaget som delats ut, att i stället hitta en köpare som kan bli en långsiktig storägare gör att inte samma säljtryck uppstår vilket är positivt kortsiktigt.

I hela finansvärlden är det NVIDIA det pratas allra mest om just nu. Bolaget har gått oerhört starkt och förväntningarna på rapporten var skyhöga. Trots detta lyckades man överträffa förväntningarna på i stort sett alla punkter med bland annat ett intäktslyft om 265% på årsbasis.  Aktien belönades med en historisk stor uppgång om 16,36%.  Börsvärdet ökade 227 miljarder dollar vilket motsvarar 2 900 miljarder kronor. För att sätta detta i perspektiv ökade börsvärdet med cirka 3,6 Investor som har ett värde om cirka 790 miljarder kronor. Bolaget är nu världens fjärde största.

Nettosålts har det gjorts i Fortnox. Bolaget släppte en stark rapport 15/2 som fick aktien att skjuta i höjden och stänga dagen upp 20,08%. Aktien har varit kraftig blankad med som högst drygt 6% vilket har kommit ned ordentligt efter rapporten till cirka 3,7% vilket kan vara en bidragande orsak till kursuppgången.

En annan aktie som sålts av är Sinch där aktiekursen haft en svängig månad. Under året har det kommit fram att konkurrenten Bird ska sänka priserna ordentligt för SMS-tjänster vilket är en viktig del av Sinch och dess erbjudande. Tidigt i februari kom uppgifter om att Bird lanseras i Sverige med SMS-priser som är cirka 65% lägre än nuvarande prissättning. Rapporten som kom 15/2 var något bättre än väntat där bland annat bruttoresultatet uppgick till 2 526 miljoner kronor mot förväntat 2 464 miljoner kronor. Aktien steg 9,43% på rapportdagen men har sedan dess letat sig nedåt och stänger månaden ned -19,73%.

Sist ut är Volvo Car som den 23/2 kom ut med nyheten att dela ut stora delar av sitt innehav i Polestar vilket man hade gett tecken om tidigare. Bolaget ska dela ut 62,7% av sitt innehav till aktieägarna vilket innebär att de kommer äga 18% av Polestar efter utdelningen. Förhållandet är 1 Volvo Car ger 0,21 Polestar. Datum kommer att beslutas på årsstämman 26/3.

Mest handlade fonderna

Globalfonder fortsätter att toppa listan över mest köpta fonder, dessa har cirka 70% exponering mot USA. Vi hittar även nordamerika på tredjeplats samt branschfonder Ny Teknik på fjärdeplats. De stora techbolagen i USA, the magnificent seven (Alphapet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla) tar stor plats i dessa fonder. Faktum är att i stort all avkastning från en USA-fond iår kommer från dessa bolag. I takt med att bolagens börsvärde går upp har även dess vikt i indexfonderna ökat vilket nu är på toppnivåer historiskt.

På säljsidan hittar vi branschfonder med inriktning mot både ny energi samt mer traditionell energi och råvarufonder.

Källa: Infront

Under månaden har svenska kronan förstärks något mot dollarn. Vid släpp av makrostatistik kan vi dock se i grafen att dollarn tillfälligt stärktes, 2/2 kom jobbstatistiken som var bättre än väntat vilket fick upp räntorna och dollar och 13/2 kom statistik om inflation som visade att den amerikanska inflationen sjönk mindre än väntat.

Mest köpta fonder:

 1. Avanza Global
 2. Avanza Zero
 3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Swedbank Robur Technology
 6. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 7. Avanza Emerging Markets
 8. Avanza Ränta Kort
 9. Avanza USA
 10. AMF Aktiefond Global

Mest sålda fonder:

 1. Lannebo Räntefond Kort
 2. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
 3. Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
 4. Spiltan Högräntefond
 5. BGF World Energy A2
 6. Spiltan Räntefond Sverige
 7. Avanza Ränta Global
 8. MS INVF Asia Opportunity A
 9. Schroder ISF Global Energy A Acc USD
 10. Didner & Gerge Aktiefond

Avanza Global är den mest köpta fonden för månaden och har därmed petat ned Avanza Zero från tronen. Det är inga större förändringar från tidigare månad utan fondsparare fortsätter att köpa på sig i samma fonder som tidigare. Avanza Ränta Kort tar sig dock in på köpsidan.

På säljsidan kan vi se vissa förändringar. Förutom att energifonder säljs av har Avanza Ränta Global kommit upp på listan för första gången. Många kunder har valt att sälja av denna, det kan möjligen ha att göra med att förväntningarna på räntesänkningar har ändrats under den senaste tiden.

Nu går vi in mot våren där utdelningssäsongen vankas. Frågan är om börsen ska fortsätta uppåt likt den senaste tiden eller om markostatistiken ställer till det kortsiktigt med räntesänkningen som skjuts på framtiden.

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg