Så har Private Banking-kunderna agerat i januari

Nu stänger böckerna för årets första månad som för breda index summeras med en uppgång om 7,88%. Detta är den bästa börsmånaden sedan i juli. Vi har fått en fin start på börsåret globalt där svenska börsen är med i topp. Nu är fokus att syna bolagen när kvartalsrapporterna presenteras samt hur kommande räntebesked kommer bli.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

 1. Investor B
 2. Tele2 B
 3. SEB A
 4. Hexagon B
 5. SBB B
 6. Hexatronic Group
 7. Tesla Inc
 8. Microsoft Corp
 9. Ericsson B
 10. Intrum

Mest sålda aktierna

 1. Hennes & Mauritz B
 2. Pfizer Inc
 3. Millicom Int. Cellular SDB
 4. Essity B
 5. Elekta B
 6. Zalando SE
 7. Linc
 8. Industrivärden A
 9. Scandic Hotels Group
 10. NCC B

Listan över mest nettoköpta aktier toppas av Investor B som i samband med sin kvartalsrapport kommunicerade att utdelningen ökar med 10% från föregående år. Bolaget har en trend att öka utdelningen vilket man även gör i år. På tal om utdelningar kom Intrum i sin rapport ut med att man bibehåller utdelningen  om 13,5 SEK/aktie vilket var betydligt mer än förväntat. Konsensus var en utdelning om 6,9 SEK/aktie.

Ett bolag som inte hängt med index upp den senaste månaden är Hexatronic Group med en nedgång om cirka 9,5%. Här väljer många investerare hos oss att passa på att köpa och blicka längre fram. De senaste 3 åren är aktien upp drygt 1000%.

Vi hittar även två amerikanska aktier i listan. Först ut är Tesla Inc som under månaden vänt den negativa kurstrenden och fått en riktigt fin start på det nya året. Bolaget har meddelat att man sänker priserna för sina elbilar i flera länder, bland annat USA och Tyskland vilket fick stor uppmärksamhet i branschen. I Microsoft har det också hänt saker under månaden. Kursmässigt har bolaget inte haft en lika fin start på 2023 som många andra bolag utan handlas kring samma nivåer som vid årsskiftet. Internt väntas dock bolaget säga upp cirka 5% av personalen vilket motsvarar cirka 11 000 anställda och man har även investerat stora summor pengar i OpenAI som ligger bakom ChatGPT.

I listan över mest nettosålda aktier finns Hennes & Mauritz i topp. Bolagets rörelseresultat kom in på 821 miljoner kronor vilket var betydligt lägre än förväntat om 3 591 miljoner kronor. Likt tidigare månad väljer många investerare att sälja aktien i förmån för andra alternativ på marknaden.

Den svensknoterade Pfizer Inc finns också med på listan. Detta är troligen  av teknisk karaktär då bolaget kommunicerat att avnotera aktien på Stockholmsbörsen och framöver endast finnas noterad i USA.

Sist ut är Millicom Int. Cellular SDB som under de senaste åren haft en tuff resa på börsen. I januari har det dock kursmässigt gått betydligt bättre efter att Financial Times den 25/1 kommit ut med uppgifter att Apollo Global Management överväger att lägga bud på bolaget, någonting som sedan bekräftas från bolaget håll.

Mest handlade fonderna

Svenska aktiefonder toppar listan över nettoköpta fonder under månaden där globalfonder och tillväxtmarknadsfonder finns på andra- respektive tredjeplats. Nettosålda fonder finner vi SEK och USD högst upp vilket är fonder med exponering mot valutan, exempelvis räntefonder. Vi ser även att råvarufonder sålts av.

Källa: Infront

Dollarkursen mot svenska kronan är när vi summerar månaden runt samma nivåer som före nyår. Den har dock handlats från 10,2 till 10,7 där vi i grafen ovan kan se att dollarkursen till en början steg för att sedan börja trenda nedåt och avsluta den sista veckan starkt.

Mest köpta fonder

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. AMF Aktiefond Småbolag
 6. Avanza Emerging Markets
 7. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 8. Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest
 9. Avanza Auto 6
 10. AMF Aktiefond Global

Mest sålda fonder

 1. Lannebo Räntefond Kort
 2. Lynx Dynamic
 3. Simplicity Global Corporate Bond A
 4. SEB Korträntefond C USD – Lux
 5. SEB Asset Selection C H-SEK
 6. Amundi Fds Volatil Wld A USD C
 7. Threadneedle (Lux) Enhanced Cmdts AU
 8. Finserve Global Security Fund I SEK R
 9. SEB Likviditetsfond SEK
 10. Elementa

Det är fortsatt aktiefonder som nyköpen sker i. Listan över mest köpta fonder visar att olika typer av indexfonder prioriteras samt att Spiltans båda investmentbolagsfonder fortsatt är populära köp. Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest är dock undantaget som bekräftar regeln. Detta är en ny fond som kom i slutet av månaden där många investerare väljer att köpa en mindre post för att vara med från start. Fonden är en aktivt förvaltad fond med fokus på snabbväxande teknikbolag. Dessa är ofta inte är lönsamma ännu och därav är risknivån höga 7 av 7.

Fonderna som såldes under månaden kan man slarvigt klassa som fonder med lägre risk än aktiefonder. Vi hittar på topp två räntefonden Lannebo Räntefond Kort och följt av hedgefonden Lynx Dynamic.

För att summera fondhandeln i januari kan vi konstatera att investerare vågar sig ut på riskskalan med stort fokus mot aktiefonder där andra typer av fonder finansierar nyköpen utöver månadssparande. Det är ofta globala och breda aktiefonder som favoriseras.

Nu har vi fått en riktigt bra start på året som motsvarar nästan en hel årsavkastning. Frågan framöver är om vi tagit ut en ”soft landning” i förskott och hur räntehöjningarna biter i den reala ekonomin.

Ha en fin månad!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg