Så har Private Banking-kunderna agerat i januari

Av Avanza

01 feb 24

Share

Januari har varit osedvanligt lugn där marknaden har svårt att välja riktning där index stänger med en mindre nedgång om 1,58%. Vi är nu mitt inne i rapportsäsong där vi fått in blandade resultat. Kullagerjätten SKF kom in med en stark rapport där resultatet var betydligt högre än väntat medan H&M underlevererande samt lät VD:n Helena Helmersson gå på dagen. Ny VD blir Daniel Ervér som rekryteras internt. Just rapporterna som kommer nu är extra intressant då förslag till utdelning presenteras.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

  1. Nibe
  2. Investor B
  3. Volvo B
  4. SAAB B
  5. Essity B
  6. Investor A
  7. Boliden
  8. Handelsbanken A
  9. Swedbank A
  10. Tele2 B

Mest sålda aktierna

  1. Kindred Group
  2. Millicom Int. Cellular SDB
  3. Neobo
  4. Viaplay Group B
  5. Sinch
  6. Hexagon B
  7. Clas Ohlson B
  8. Pagero Group
  9. Storytel B
  10. Ferronordic

Mest nettoköpta aktien är likt tidigare månad Nibe. Aktien har inlett året svagt med en kursutveckling om -11,38% där flertalet analytiker skruvat ned riktkursen. Spannet är dock stort, från 57kr till 85kr. Aktien handlas runt 62 kr och rapporten kommer in 16/2 vilket förhoppningsvis kan ge en vägledning i vart bolaget är på väg.

Inför Volvos rapport som kom 26/1 var mycket fokus i hur stor utdelningen skulle bli. Denna landade på 10,5 kr i ordinarie utdelning samt 7,5 kr i bonusutdelning vilket är den högsta utdelningen bolaget har givit samt en höjning om 28,6% jämfört med föregående år. Bolaget slog även förväntningarna gällande omsättning och justerat rörelseresultat men handlades ändå initialt ned något när rapporten kom för att sedan återhämta sig.

Ett annat bolag som kommit med rapport är Essity som inte nådde upp till förväntningarna. Det var dock inga jättemissar vilket kursutvecklingen om -4% skvallrar om. Även här höjdes utdelningen från 7,25 kr till 7,75 kr vilket är en höjning om 6,9%.

På tal om höjda utdelningar kom Swedbank med en ordentlig utdelningshöjning. Rapporten i sig var cirka 10% bättre än väntat men utdelningen kom i linje med förväntningarna. 15,15 kr vilket är 55,4% högre än 2023.

Tele2 brukar likt storbankerna ge en hög direktavkastning. När rapporten kom 30/1 framgick det att utdelningen blir 6,90 kronor och därmed en ökning om 1,2% från föregående år vilket inte är en höjning att skryta om. Direktavkastningen är dock hög, cirka 8%.

Mest nettosålda aktien är Kindred efter att det den 22/1 kom ett bud på bolaget från franska FDJ om 130 kronor per aktie vilket motsvarade en premie om 24%. Aktien handlades dock i cirka 122 kronor efter budet och står nu i drygt 123 kronor. Likt alla bud finns det inga garantier att dem går igenom men att skillnaden är så pass stor har att göra med accepttiden som gäller fram till november vilket är en lång tid. Nu när räntan är betydligt högre än under nollräntetiden finns det därmed en alternativkostnad att avvara pengarna under denna tid vilket bör prissättas i kursen.

En annan aktie som sålts av är Viaplay där volatiliteten varit extrem under den senaste tiden i samband med att aktien avskildes från teckningsrätter i pågående nyemission. Många investerare har valt att sälja stamaktien för att istället teckna nya aktier i nyemissionen till en lägre kostnad.

Ytterligare ett bolag som fått bud är Pagero. Här har det varit budstrid där första budet kom in på 36 kronor per aktie från Vertex den 13/12, detta motsvarade en premie om 71,4%. 11/1 kom Thomson Reuters med ett förbättrat bud om 40 kronor per aktie för att dagen därpå se en tredje aktör i form av Avalara lägga ett bud om 45 kronor per aktie. Det hela slutade med att Thomson Reuters kontrade med att lägga ett nytt bud om 50 kronor per aktie vilket verkar vara det sista budet. Detta då flera insynspersoner valt att sälja till kursen 50 kronor.

Sist ut är Storytel som börjat få fart på aktiekursen igen efter att ha tappat oerhört från 2021 och framåt. Bolaget kom den 24/1 ut information att bolaget gör nedskrivningar och minskar personalstyrkan med 13% samt redovisade preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Siffrorna visade att omsättningen ökar och VD Johannes Larcher passade även på att uppdatera de finansiella målen vilket fick fart på aktien med en uppgång om 20% för dagen för att sedan fortsätta gå upp dagarna därpå.

Mest handlade fonderna

Under månaden har fler investerare valt att få en större exponering mot utlandet där globalfonder köpts allra mest. Sverigefonder är fortsatt populära men föll från första till andra plats. Råvarufonder i olika slag har sålts av där energi toppar säljlistan. Även räntefonder och framför allt mot Euro har också sålts. Sist ut finns Kina med som går trögt där det bland annat har rapporterats om att det stora fastighetsbolaget Evergrande har försatts i likvidation samt att kinesiska myndigheter förbjuder blankningen av vissa aktier.

Källa: Infront

Kronrallyt vi såg i slutet av 2023 dopades till del av Riksbankens kraftiga försäljningar av dollar. Vid årsskiftet hade Riksbanken sålt 6 av totalt 8 miljarder dollar. Marknaden har nu bytt fot, räntorna i USA har stigit igen och dollarn fått förnyad styrka. Den geopolitiska situationen mellan Taiwan och Kina och den eskalerande konflikten i Mellanöstern bidrar båda till en starkare dollar.

Mest köpta fonder

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Avanza Emerging Markets
  6. Swedbank Robur Technology A
  7. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  8. Avanza Auto 6
  9. Avanza USA
  10. AMF Aktiefond Småbolag

Mest sålda fonder

  1. Lannebo Räntefond Kort
  2. BGF World Energy A2
  3. Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
  4. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
  5. Ålandsbanken Kort Företagsränta
  6. Öhman Global Growth A
  7. Alcur Select
  8. Simplicity Likviditet A
  9. MS INVF Asia Opportunity A
  10. Länsförsäkringar Kort räntefond

Likt många gånger förr är billiga indexfonder ett populärt val att köpa där de två mest köpta fonder för månaden är Avanza Zero följt av Avanza Global. Kring de mer aktivt förvaltade fonderna är Swedbank Robur Technology som hade ett väldigt bra 2023 med en uppgång om 51,77% fortsatt populär. På säljsidan hittar vi flertalet korträntefonder med Lannebo Räntefond Kort i topp. Vi hittar också bland annat den månadshandlade specialfonden Alcur Select.

2024 har inletts med en mindre nedgång för OMXSGI medan exempelvis amerikanska Nasdaq100 fortsätter gå stark. Frågan är nu när rapporterna synas om index både i Sverige och USA gått för starkt senaste månaderna eller om rapporterna kommer in bra nog för att hålla upp nivåerna. En annan viktig faktor är när räntesänkningarna börjar och hur stora dessa blir under året. Har marknaden rätt i hur stora dessa blir eller har man tagit ut för mycket i förskott?

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg