Så har Private Banking-kunderna agerat i januari

Av Avanza

07 feb 22

Share

Slutet av 2021 avslutades i dur men man kan konstatera att festen var över efter årsskiftet. OMX 30 föll brant med -5,35% för månaden vilket vi kan se i grafen nedan. Det har varit stora slag där index rört sig betydligt under många dagar. Trots oroligheterna har ändå indexet klarat sig relativt bra i jämförelse med exempelvis OMX SPI (-9,84%) vilket tyder på att de mindre bolagen på börsen gått sämst. Sedan botten 24/1 har börsen handlats slagigt med stora upp- och nergångar och frågan är var vi nu ska ta vägen. Ett sätt att få en inblick i vad andra kunder hos oss tror kan vara att kolla hur kunderna agerat under månaden.

Källa: Infront

Mest handlade aktierna

Listan nedan visar vilka aktier flest Private Banking-kunder har köpt respektive sålt (netto) under januari månad.

 

Listan över mest nettoköpte aktier i term av antal kunder toppas från våra Private Banking kunder av favoriterna Investor B och SBB B som ofta finns med på köplistan. Rapportperioden är i full gång där Avanza var bland de första bolagen att släppa rapport varvid många kunder verkar gilla vad de såg varför den finns med på listan. En intessant iakttagelse är att många amerikanska aktier finns med i listan, både på köp och sälj. Här har många aktier tappat kraftigt under den senaste tiden där man valt att köpa dippen, exempelvis har Zoom Video Communications Inc fortsätt tappa från toppen i oktober 2020 med ytterliggare en nergång om cirka -16% denna månad.

Slår vi ett öga mot säljlistan är majoriteten amerikanska aktier. I oroliga tider har dollarkursen en tendens att stiga vilket den även gjort under januari med cirka 3% mot svenska kronan. Många kunder har sålt amerikanska aktier (dollar) för att köpa svenska aktier och kunna nyttja denna utveckling. Vi hittar även Amasten på listan som gör sin sista handelsdag på börsen 4/2 efter att blivit uppköpta av SBB.

 

Mest handlade fonderna

Listan över vilken fondkategori som nettoköpets mest under januari är snarlik december månad. Skillnaden är endast att blandfonder tagit över femteplatsen från fonder exponerade mot USA. Över mest nettosålt kan vi se att Ryssland finns kvar där Ukrainakonflikten är aktuell. Vi kan också se att Ny energi varit något som många sålt av.

För fondhandeln i enskilda fonder under januari ser listan ut som följer.

Om vi ta en blick mot enskilda fonder kan vi se att listan fortsätter toppas av samma fonder som tidigare. Att dessa fonder är populära köp kan tänkas ha att göra med att de ofta finns med i månadssparanden. Än mer intressant är dock listan över mest nettosålda fonder för månaden. Här kan vi urskilja ett tema om att många teknikfonder sålts av. Teknikaktier är i regel högre värderade än många andra bolag då mycket av vinsten ligger i framtiden. I samband med rekordnivåer av inflationen och att amerikanska FED kommunicerat att räntehöjningar börjar närma sig har många av dessa bolag tagit mycket stryk på marknaden vilket även gjort att fonderna tappat.

2022 fick en riktig jobbig start med stora nergångar och ökad volatilitet på marknaden. Det finns ett gäng orosmoln på börshimlen just nu där vi hoppas att pågående rapportsäsong kan visa positiva tecken. Som så alltid händer det mycket på börsen där det allra viktigaste är att ha en strategi att förhålla sig till. Nu går vi in i en ny månad med nya möjligheter!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg