Så har Private Banking-kunderna agerat i juni

OMXS30GI stänger juni upp 2,11%. Det kan vid en första anblick se ut som om det varit väldigt lugnt men vi kan konstatera att index under vissa perioder rört sig kraftigt. Vi började månaden med fyra positiva handelsdagar vilket vi senare i månaden fick ge tillbaka för att sedan avsluta månaden med en ny uppgång. Frågan är åt vilket håll vi ska nu?

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

 1. Investor B
 2. New Wave B
 3. NIBE Industrier B
 4. Lundbergföretagen B
 5. Telia Company
 6. Hexagon B
 7. Hexatronic Group
 8. Latour B
 9. Boliden
 10. Getinge B

Mest sålda aktierna

 1. Hennes & Mauritz B
 2. Kindred Group
 3. Tesla
 4. Modern Times Group B
 5. Evolution
 6. Millicom Int. Cellular SDB
 7. AddLife B
 8. Neobo Fastigheter
 9. Volvo B
 10. Dometic Group

Mest nettoköpta aktier toppas likt många gånger förr av folkaktien Investor vilket även är den aktien med flest ägare hos oss. Aktien toppade på kursen 223,60 i början av månaden för att sedan handlats ner och bottna på 205,95 för denna gång. Även New Wave har handlats ner under månadens gång. Aktien steg dock kraftigt de inledande dagarna efter att bolagets VD och största ägare Torsten Jansson köpt aktier för cirka 20 miljoner kronor.

Det har blivit alltmer prat om AI under senaste månaderna. På svenska marknaden är det skralt med AI-bolag men ett bolag som skulle kunna kapitalisera på området är möjligen Hexagon där det kom en nyhet att man har lanserat ett samarbete med NVIDIA för tranformativa lösningar för industriella digitala tvillingar den 13/6. Akten steg på nyheten för att sedan handlas ner till tidigare nivåer igen.

Vi börjar nu närma oss en ny rapportperiod och därmed börjar vinstvarningarna att komma. Boliden drabbades av en brand på Rönnskär i Skelleftehamn natten till den 13/6. Inte nog med det så skriver bolaget att produktionen i Kevitsa präglats av ”väsentligt” lägre koppar- och nickelhalter än vad som tidigare indikerats. Totalt kommer dessa händelser få en negativ resultatpåverkan med cirka -700 miljoner kronor för Q2. Aktien gick ner på vinstvarningen och har inte återhämtat sig sedan dess. En annan vinstvarning i en helt annan bransch kom från Getinge som den 19/6 kommunicerade en vinstvarning om en negativ resultatpåverkan om -400 miljoner kronor. Det framgår att huvudorsakerna är ytterligare utmaningar under maj-juni relaterat till kvalitet samt komponenttbrist inom Acute Care Therapies två produktområden Cardiopulmonary samt Cardiac Assist. Aktien stängde juni med en utveckling om -24%.

Mest nettosålda aktier toppas av Hennes & Mauritz. Bolaget har gått starkt under juni med en kursuppgång om 37%. Detta kan dels hänföras till siffrorna som släpptes den 15/6 gällande försäljningsutvecklingen för andra kvartalet som marknaden tolkade positivt men framför allt när bolaget den 29/6 släppta rapport vilket fick aktien att lyfta 18% på rapportdagen. Rapporten visade att rörelsemarginalen som bolaget kämpat med är på väg åt rätt håll där den nu kom in på 8,2% samt att rörelseresultatet landade på 4.741 miljoner kronor mot förväntat 4.099 miljoner. Ett annat bolag som gått starkt den senaste månaden är Tesla som handlades upp cirka 35% för att sedan tappat något. Här har det kommit flera nyheter som varit positiva, bland annat att bilförsäljningen i Kina steg 28,6 procent i årstakt i maj samt att General Motors ska anpassa sig till Teslas standardkontakter för elbilsladdning i USA.

En aktie som utvecklats svagt under senaste tiden är Millicom. Tidigare under året kom det fram uppgifter om att det kunde bli aktuellt med ett eventuellt bud på bolaget. Den 16/6 kommunicerades det dock att förhandlingarna med budgivarna har avbrutits och därmed har en kortsiktig trigger försvunnit. Utöver det kom även bolaget ut med ny guidning 28/6 där man förväntar sig ett lägre kassaflöde än tidigare förväntat fram till 2024 vilket även kommer dra ner intäkterna. Det kommunicerades även en uppdatering om Q2 som skulle kunna ses en vinstvarning. Aktien föll 7,5% på beskeden.

Ett bolag där det troligen kommer ske förändringar i ägarleden är Neobo Fastigheter, här har bolagets största ägare Iljan Batljan sålt av cirka en femtedel av sitt innehav men det spekuleras i om detta bara är början, att det bara är en tidsfråga innan allt är sålt.

Mest handlade fonderna

I juni har globalfonder favoriserats och gått om Sverigefonder när det kommer till nettoköp. Tillväxtmarknader finns med på listan igen efter en tids frånvaro. Mest sålda visar fortsatt att energifonder säljs av följt av Kina- och Hedgefonder.

Källa: Infront

Efter den kraftiga dollarförstärkningen i maj har dollarkursen i juni mot svenska kronan handlats någorlunda sidledes och är fortsatt kvar på historiskt höga nivåer. Svenska Riksbanken med Erik Thedéen i spetsen lägger stor vikt på att få upp värdet på kronan men har ännu inte lyckats. Marken ser den högt belånade svenska fastighetssektorn med oro vilket lagt en våt filt att investera i Sverige och driva upp kronan. Riksbanken planerar därför att säkra delar av valutareserven, cirka 100 miljarder SEK som man hoppas ska få marknaden på bättre tankar. Det kan säkert få en positiv effekt kortsiktigt men så länge som osäkerheten kring den kommersiella fastighetssektorn består och hur stigande boräntorna slår mot ekonomin, lär kronans kräftgång fortsätta.

Mest köpta fonder

 1. Avanza Zero
 2. Avanza Global
 3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Swedbank Robur Technology A
 6. Avanza 75
 7. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 8. Avanza Emerging Markets
 9. AMF Aktiefond Global
 10. Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult

Mest sålda fonder

 1. Spiltan Högräntefond
 2. Humle Småbolagsfond A
 3. IKC Avkastningsfond
 4. BGF World Energy A2
 5. Storebrand Renewable Energy A2
 6. Spiltan Räntefond Sverige
 7. Aktiespararna Småbolag Edge
 8. Schroder ISF Global Energy A Acc USD
 9. Ålandsbanken Nordiska Småbolag S
 10. PriorNilsson Realinvest A

Listan över mest nettoköpta fonder toppas av Avanza Zero följt av Avanza Global som har gått om Spiltan Aktiefond Investmentbolag denna månad. Dessa tre fonder är stammisar på listan. En nykomling på listan och på fondmarknaden generellt är Avanza Healthcare by Samuelsson & Hult som började handlas i slutet av maj. Detta är en branschfond med fokus mot läkemedel vilket många kunder hittat till. Än så länge är utvecklingen för fonden sidledes.

Det har sålts av en rad räntefonder under månaden där listan toppas av Spiltan Högräntefond. En annan fondtyp som sålts av är energifonder som även var på säljsidan under föregående månad.

Nu går vi in i juli som rent historiskt brukar innebära ännu lägre volymer på börsen än juni, detta då många går på semester. Lägre volymer kan i sin tur kan leda till högre volatilitet vilket är viktigt att ha i åtanke. Passa på att njuta av sommaren och ladda batterierna!

/Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg