Så har Private Banking-kunderna agerat i juni

Av Johan Hagberg

02 jul 24

Share

Efter fyra månader i följd av en positiv börsutveckling bröt vi nu trenden för OMXSGI med en negativ utveckling om -1,52%. Den stora anledningen till detta är efterspelet från EU-valet 9 juni där det inte minst i Frankrike har uppstått politisk osäkerhet i samband med att nuvarande president Emanuel Macron har utlyst nyval vilket fått europeiska börser att falla.

Transaktionsmarknaden har fått fart med fler bud samt noteringar av bolag. Frågan är om vi nu får en något lugnare takt över sommaren eller om fler transaktioner väntas inom kort?

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Evolution
  3. Nibe
  4. NVIDIA
  5. Cinclus Pharma Holding
  6. Sandvik
  7. Investor A
  8. Axfood
  9. Elekta B
  10. Prisma Properties

Mest sålda aktierna

  1. Resurs Holding
  2. Calliditas Therapeutics
  3. AQ Group
  4. Creaspac
  5. Karnell Group
  6. OX2
  7. Hennes & Mauritz
  8. Munters Group
  9. Tele2 B
  10. Cloetta B

Månadens mest nettoköpta aktie är Investor B som behåller förstaplatsen. Aktien har under månaden gått starkt relativt index där ett nytt All Time High sattes den 12/6 till kursen 293,5 SEK per aktie. I nyhetsväg har det kommit uppgifter från Dagens Industri om att det onoterade dotterbolaget Patricia Industriers kan presentera förvärv i närtid som dock bolaget valt att inte kommentera.

En aktie som fått stort fokus globalt under senaste åren och även denna månad är Nvidia där aktiekursen fortsatt gått upp och tagit nya rekord efter aktiesplit 10:1. Bolaget gick även om Microsoft i börsvärde den 18/6 och blev därmed världens största bolag mätt i bolagsvärde med ett värde om 3332 miljarder dollar. Aktiekursen har sedan dess varit volatil med både stora fall och uppgångar på enskilda dagar.

Två nykomlingar till listan och börsen läkemedelsbolaget (i klinisk fas) Cinclus Pharma samt fastighetsbolaget Prisma Properties. Det förstnämnda bolaget noterades till 42 SEK på aktie den 20/6 men har fått en minst sagt tuff start och handlats ned mot 30 SEK medan Prisma Properties haft en lugnare start och handlas strax under teckningskursen om 27,5 SEK.

Sist ut är Axfood som den 11/6 kom ut med uppgifter om att förvärva resterande 90,1% av aktierna i onoterade Citygross som man tidigare varit en minoritetsägare av. Förvärvet togs emot positivt av börsen men ännu kvarstår det att få godkänt från konkurrensverket vilket inte är helt givet innan någonting är klart.

Mest nettosålda aktie är Resurs Holding som efter flera svåra år på börsen mottog ett bud den 17/6 om 23,5 SEK per aktie motsvarande en premie om 38,2% jämfört stängningskursen. Trots budpremien är aktien dock fortsatt ned något för året där många investerare valt att tacka för sig till förmån för andra investeringsalternativ. Även Calliditas Therapeutics är högt upp på listan där bud kom i slutet av maj månad med en premie om 83%. På temat hittar vi även OX2 som fortsatt sålts av efter bud i maj där premien var 43%.

Ett bolag som inte lyckades med någon affär var Creaspac som den 20/6 meddelande att man nu efter tre års arbete med att få till en affär inte kommit i mål och därmed likviderar bolaget. Aktieägare kommer att få loss 98,5 SEK per aktie i början av augusti för att sedan i ett senare skede få ytterligare 3,50-4,50 SEK per aktie när likvidationen är klar. Bolaget har fått en del kritik att man inte lyckades få till en affär under tre års tid men där man kommenterat ”hellre ingen affär än en dålig affär” vilket kan vara någonting man själv kan ta med sig i sina egna investeringsbeslut. Att stressa in i ett aktieköp eller inte utgå från en rimlig värdering slutar sällan väl.

Vi hittar även Munters Group som efter en stark kursutveckling haft en svagare månad. Detta till följd av att flera analyshus skruvat ned sina riktkurser och anser aktien fullvärderad alternativt övervärderad på tidigare nivåer om cirka 230 SEK per aktie. Kvartalsrapport släpps den 17/7 vilket kan vara klokt att hålla koll på för den intresserade.

Annons

Mest handlade fonderna

Sverigefonder har tagit över tronen och är nu den fondkategori som köps mest. Globalfonder är fortsatt med i toppen där även Nordamerika finns med och tagit ett kliv upp. På säljsidan är det fokus öster ut med Kinafonder i topp. Även mer konjunkturberoende sektorer som energi och råvaror generellt har sålts av.

Källa: Infront

 

Dollarn har efter en period av försvagning mot svenska kronan vänt upp något de senaste veckorna till följd av EU-valet där valutan även blev starkare mot euron. Frågan är var vi ska härifrån? Sverige lämnade styrräntan oförändrad den 27/6 vilket var enligt förväntan men med en något mjukare räntebana. FED lämnade också räntan oförändrad tidigare i månaden som också var förväntat. Makrostatisken kommer framöver fortsatt ha påverkan på ränteprognoserna som i sin tur påverkar valutan.

Mest köpta fonder

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  6. Avanza 75
  7. Swedbank Robur Technology A
  8. Avanza Emerging Markets
  9. AMF Aktiefond Småbolag
  10. Avanza USA

Mest sålda fonder

  1. Lannebo Räntefond Kort
  2. Skandia Japan Exponering
  3. MS INVF Global Opportunity A
  4. Swedbank Robur Small Cap USA A
  5. Franklin Biotechnology Discv A(acc)USD
  6. Nordea Kinafond
  7. BGF World Energy A2
  8. JPM Latin America Equity A (acc) USD
  9. UBS (Lux) EF Mid Caps USA (USD) P
  10. MS INVF US Growth A USD

Mest nettoköpta fonder visar att Avanza Zero tagit över förstaplatsen på bekostnad av Avanza Global. Vi ser också att listan är spridd med olika typer av exponering men med en klar dominans av olika indexnära fonder. Listan över mest nettosålda fonder toppas likt tidigare av Lannebo räntefond kort. Skandia Japan Exponering har sålts av samt andra typer av mer exotiska nischfonder.

Vi går nu in mot en ny rapportsäsong där blickarna återigen vänds mot bolagens senaste siffror. Rapportperioden över sommaren skiljer sig från övriga då omsättningen brukar vara lägre vilket kan innebära större kurspåverkan på en starkt respektive svag rapport.

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

 

Relaterade inlägg