Så har Private Banking-kunderna agerat i juni

Av Johan Hagberg

26 jun 25

Share

Juni inleddes med en svagt positiv börs men har i takt med den ökade spänningen i mellanöstern gått något svagare för att sedan återhämta sig igen. Faktum är att svenska börsen tappat i styrka under månaden mot exempelvis USA där Nasdaq noterat nytt All Time High trots all osäkerhet. Marknaden är fortsatt nyhetsdriven av stora makrohändelser. När vi nu går in mot en ny rapportsäsong kan fokus möjligen ändras och riktas mer mot de enskilda bolagen.

Graf över OMXSGI under juni. Växlande upp- och nedgångar med tydlig uppgång i slutet. Senaste kurs: 487,77 kr.

OMXSGI under juni.

Mest nettoköpta aktierna

  1. AAK
  2. Evolution
  3. Mildef Group
  4. Investor B
  5. Essity B
  6. BONESUPPORT
  7. Corem Property Group B
  8. Latour B
  9. Camurus
  10. Lundin Gold

Mest nettosålda aktierna

  1. Fortnox
  2. Apotea
  3. Tele2 B
  4. Rheinmetall
  5. NVIDIA
  6. Strategy A
  7. Investor A
  8. ABB
  9. Skanska B
  10. Swedbank A

För månaden hittar vi AAK högst upp på köpsidan. Aktien har haft ett svagt första halvår med en nedgång om drygt 20%. Dagens industri köpstämplade aktien i början av månaden med motiveringen ”Ett äkta kvalitetsbolag som länge varit i dyraste slaget har kommit ned rejält i pris i år. Värderingen är på femårslägsta trots att förutsättningarna är fortsatt goda” vilket kan vara en bidragande orsak till intresset.

Evolution är fortsatt ett populärt köp, den 16/6 gjorde VD Martin Carlesund ett insynsköp för cirka 67 miljoner kronor vilket fått aktien att handlas upp. Många av våra kunder ville inte vara sämre utan har också haft aktien på köpsidan.

Investor B återfinns på köpsidan medan Investor A finns med på säljsidan. Under månaden har dessa aktieslag handlats isär där A-aktien stod i högre kurs vilket många kunder valde att agera på genom att sälja A-aktien och köpa B-aktien. I skrivande stund är nu skillnaden i pris mindre igen.

Vi har sett en del riktade emissioner där kanske Corem och dess emission var den mest uppmärksammande. Bolaget gjorde på kvällen den 10/6 en riktad emission om 939 miljoner kronor till en rabatt motsvarande 8,3 procent. Beskedet togs inte emot väl av marknaden som den 11/6 handlade ned aktien cirka 11%. VD och storägare Rutger Arnhult kommenterade börsreaktionen att han var förvånad över nedgången. I emissionen var även Rutger tagare om totalt 400 miljoner kronor vilket finansierades delvis av försäljningar i Klarabo. Under månaden har bolaget även hunnit med en större transaktion om 1,7 miljarder kronor i samband med försäljning av fastighetsbestånd till Castellum.

Sist ut på köpsidan är Camurus som ingått ett samarbets- och licensavtal med den amerikanska giganten Eli Lilly gällande långtidsverkande inkretiner vilket enligt bolaget är berättigat upp till 870 miljoner USD i potentiella engångsbetalningar samt en royalty.

Säljsidan toppas av Fortnox. Bolaget har legat under bud där budgivarna initialt inte fick in över 90% av aktierna, en bidragande orsak till detta var att AMF och Lannebo satte sig på tvären. Man valde ändå att gå vidare vilket gjort att många aktieägare inklusive våra Private Banking-kunder sålt sina aktier. I skrivande stund är det ett förlängt bud och aktien handlas till budnivån.

Även Apotea har sålts under månaden. Aktien har sedan börsintroduktionen i december gått upp kraftigt där flertalet aktieägare, både stora som små valt att nu ta hem vinst. Lock-up har löpt ut för storägare där vi bland annat sett Creades sälja aktier.

Två andra aktier som haft en stark utveckling där våra kunder väljer att hem vinst är försvarsbolaget Rhenmetall och NVIDIA.

Annons

Mest handlade fonderna

Vi upplever nu en volatil marknad där kunder vill ha pengar på sidlinjen. Detta gör att räntefonder fortsatt är mest köpta fondkategori trots att Riksbanken under månaden sänkte räntan med 25 punkter till 2,00%.  Vi ser också att Europa och Norden favoriseras framför Sverige-, USA- och Globalfonder. Gällande valutakurserna har SEK handlats slagit mot USD men trenden är fortsatt en starkare krona.

Lista över de mest köpta och sålda fonderna i juni bland Private Banking-kunder. Mest köpta: räntefonder i SEK, Europafonder, ädelmetaller, företagsobligationer och Norden. Mest sålda: Sverige Large Cap, finansfonder, Nordamerika, Sverige Small Cap och globalfonder.

Mest nettoköpta fonderna

  1. Finserve Global Security I SEK R
  2. Storebrand Europa A SEK
  3. AMF Räntefond Lång
  4. Spiltan Högräntefond
  5. Spiltan Räntefond Sverige
  6. DNB European Defence S
  7. Länsförsäkringar Global Index
  8. IKC Avkastningsfond
  9. Swedbank Robur Technology
  10. Storebrand High Yield Företagsobligation A SEK

Mest nettosålda fonderna

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. SEB Swedish Value Fund
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar USA Index
  5. Storebrand USA A SEK
  6. Cliens Småbolag A
  7. Avanza Zero
  8. MS INVF Global Opportunity A
  9. AMF Aktiefond Nordamerika
  10. Swedbank Robur Ny Teknik

Köpsidan gällande fonder visar att försvar, Europa och räntor är det som köpts mest under månaden. Allra mest har det köpts i Finserve Global Security I SEK R som tar över förstaplatsen och byter plats med Storebrand Europa A SEK.

säljsidan hittar vi många tidigare populära fonder där kunder valt att allokera om och minska sin position. Bland annat SEB Swedish Value Fund som fanns med på köpsidan i maj. Övergripande är trenden tydlig att kunder väljer att minska risken genom att sälja aktiefonder och istället placera mer kapital till ränteplaceringar.

Vi nu går in i en rapportsäsong vilket adderar än mer nyheter i marknaden. Detta tillsammans med att Trumps ”tullpaus” på tre månader löper ut i juli gör att det fortsatt finns risk/möjlighet till stor volatilitet på börserna. Avslutningsvis vill jag passa på att önska en fin sommar!

/Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg