Så har Private Banking-kunderna agerat i juni

Av Avanza

01 jul 22

Share

Juni har varit en månad där den negativa börsutvecklingen fortsatt. Vi har nu haft sex månader i rad med nedgång. En sådan lång tid av endast negativ utveckling är ovanligt. Senast vi hade en lika lång tid av negativa månader var för 20 år sedan år 2002 då börsen föll varje månad från april till september.

Juni började positivt men vände fort ner igen torsdagen 9 juni. Vi är nu nere på lägre nivåer än tidigare årslägsta, där OMXS30 återigen handlas under 1900 efter en mindre studs. Vid en summering av utvecklingen för OMXS30 i juni slutade indexet ner -8,32% vilket är den största nedgången för en enskild månad i år.

Omxs30 i juni
Källa: Infront

 

Mest handlade aktierna

Aktiehandeln i juni
* Haldex, Swedish Match, LeoVegas, och Momentum Software Group pågående bud av bolagen.

Listan över de aktier som nettoköptes mest under månaden visar att SBB B fortsatt är en populär aktie att köpa. Bolaget ingår med start första juli i OMXS30. Aktien har haft en tuff utveckling under året där juni inte varit något undantag. För första halvåret 2022 är aktiens utveckling -75%. Finansieringsmöjligheterna har dramatiskt förändrats under de senaste månaderna. Marknaden är orolig över hur hög räntan kan komma att bli vid kommande omfinansiering av obligationslån. Denna oro finns i hela fastighetssektorn där även Castellum ingår som också gått ner mycket den senaste tiden. Här kan vi dock notera att bolagets VD Rutger Arnhult öppnat plånboken och gjort två nya insiderköp under månaden om totalt 125,000 akter för cirka 19,5 miljoner kronor.

En annan aktie som haft en dyster kursutveckling 2022 är VNV Global där nedgången sedan årsskiftet är -76%. Bolaget är ett investmentbolag som primärt fokuserar på onoterade bolag i tillväxtmarknader. Aktien handlas i skrivande stund till en hög substansrabatt om cirka 70%. Att substansrabatten är så pass hög kan ha att göra med hur marknaden värderar de onoterade innehaven vilket är betydligt lägre än bolaget. Marknaden räknar med att bolaget kommer behöva skriva ned värderingarna framöver.

Övergår vi till listan över aktierna som nettosåldes mest under månaden finner vi fyra bolag som just nu har pågående bud att köpas upp. Haldex mottog ett bud på 66 kr/aktie från SAF-Holland den 8 juni vilket innebar en premie på 46,5% från stängning föregående dag. Aktien har handlats kring budnivån sedan budet offentliggjordes vilket tyder på att marknaden räknar med att detta går igenom den här gången. Det är inte första gången bolaget fått ett uppköpsbud, under 2016 blev det en budstrid till betydligt högre kurser än 66 kronor. Budstriden resulterade dock inte i ett uppköp då.

Swedish Match fick tidigare ett bud där Philip Morris erbjudandehandling nu blivit godkända. Acceptfristen för budet inledes den 29 juni och slutar den 30 september. I samband med att erbjudningshandlingarna blev godkända lyfte aktien cirka 3% och handlas nu närmare budnivån på 106 kr/aktie än tidigare. LeoVegas har haft en lugn månad på börsen där aktien fortsatt handlas nära budnivån på 61kr/aktie. Sista budaktuella bolaget i listan är Momentum Software Group, här har Aareon genom Mary BidCo den 20 juni ingått bindande avtal om förvärv av en ägarandel om cirka 93% av aktierna och rösterna i bolaget till ett pris om 108 kr/aktie och påkallat tvångsinlösen på resterande del. Då köparen redan har minst 90% kommer budet att gå igenom och därför handlas aktien till budkursen 108 kr/aktie.

Embracer gjorde den 8 juni en uppmärksammad riktad emission till en premie om 15% från stängningskursen dagen innan. Tagare i emission är saudiska Savvy Gaming Group som efter emissionen blir storägare med cirka 8,1% av aktierna och 5,4% av rösterna i bolaget. Sist förtjänar även Volvo Car B att nämnas som är storägare i Polestar vilka noterades på amerikanska börsen under midsommar genom spac-boaget Gores Guggenheim.

Mest handlade fonderna

Mest köpta fondkategori är identisk med föregående månad där den enda skillnaden är att globalfonder gått om Sverigefonder och toppar listan.

Källa: Infront

 

Under månaden har dollarkursen gått upp 4,86% mot SEK. Vi har under månaden brutit tidigare årshögsta och handlas nu nära nivå med tidigare topp i mars 2020 vid coronautbrottet. Trots en hög dollarkurs är globalfonder den populäraste fondkategorin.

Listan över mest sålda fondkategori visar att SEK säljs av. I ramen för SEK ingår realräntefonder och korträntefonder. Med det sagt vågar investerare nu ta mer risk än tidigare. Mer om detta under handel om enskilda fonder.

*Endast ett netto av färre än 20 kunder som sålt.

 

Listan över mest nettoköpta enskilda fonder visar att aktiefonder fortsatt är de populäraste köpen. Vi finner Storebrand USA A SEK i listan vilket är tidigare SPP USA A SEK efter namnbyte som skedde under månaden. Investerare utnyttjar årets nedgångar med att köpa in sig på lägre nivåer än tidigare. Köpen sker i breda fonder med undantag för den tematiska fonden Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK.

Fonder med en lägre risknivå har sålts under månaden. Trots en lägre risknivå har många av fonderna i listan haft en svag utveckling i år, förvisso bättre än aktiefonder men troligen inte agerat som den krockkudde i portföljen som investerare hade förväntat sig. Med köp av aktiefonder och sälj av andra fonder där risknivån är lägre tyder det på att investerarna nu vågar öka risken i sina portföljer.

Vi går nu in i juli månad där rapporterna för andra kvartalet kommer börja trilla in. Den här rapportsäsongen kommer bli oerhört spännande där vi kommer få svar om årets börsnedgångar är legitima eller något överdramatiska. Det här kan vara ett av hoppen till oss för att vända den negativa trenden över nedgångar månad för månad. Den makroekonomiska miljön spelar också en stor roll. Amerikanska centralbanken FED höjde styrräntan med 0,75% under juni men sade samtidigt att man kommer kolla noga på kommande data inför nästkommande eventuella räntehöjningar. På hemmaplan höjde Riksbanken styrräntan med 0,50% så sent som 30 juni.

Trevlig sommar!

/Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg