Så har Private Banking-kunderna agerat i maj
Utvecklingen i maj för OMXS30GI summeras till odramatiska -2,8%. Trots att det kan tyckas se lugnt ut på indexnivå har det varit oerhört dramatiskt för enskilda bolag där aktiekurser kollapsat vilket fått många investerare att agera. Utöver detta har de senaste inflationssiffrorna i både USA och Sverige varit lägre än väntat som givit visst stöd till börsen.
Källa: Infront
Mest köpta aktierna
- Investor B
- Embracer
- Hexatronic
- Intrum
- Handelsbanken A
- Latour B
- NIBE Industrier B
- SBB B
- Securitas B
- Cibus Nordic Real Estate
Mest sålda aktierna
- Kindred Group
- Electrolux B
- Millicom Int. Cellular SDB
- Truecaller B
- Neobo Fastigheter
- SignUp Software
- Betsson B
- Africa Oil Corp
- Evolution
- SBB D
I listan över mest nettoköpta aktier hittar vi dem tre ”småspararfavoriterna” SBB B, Hexatronic och Embracer som fått mycket utrymme i media den senaste månaden. Samtliga tre bolag har haft en minst sagt svag månad kursmässigt där våra kunder valt att köpa på sig fler aktier.
SBB B har varit hårt blankad där blankningarna fortsatt varit höga trots en aktieutveckling som tydligt har gått ner under en längre tid. Blankarna fick återigen se aktiekursen falla och denna månad väldigt kraftigt. Aktien kollapsade med en nedgång om -30% den 8/5 efter att S&P sänkte sitt kreditbetyg till BB+ från tidigare BBB-. Detta gör att bolaget nu har fått skräpstatus på obligationsmarknaden vilket leder till högre räntekostnader för att finansiera sig på obligationsmarknaden. Bolaget har agerat med att sälja sitt innehav i JM men det är fortsatt oklart hur framtiden ser ut. I slutet av månaden kommunicerades det ut att man gör en strategisk översyn av hela verksamheten. Kursutvecklingen för maj landade på -71,1%.
Näst på tur var Hexatronic som även de är hårt blankade. Den 17/5 kom blankarfirman Viceroy Research (som tidigare varit negativa till SBB) ut med en rapport där det kom fram att man hade tagit en kort position i aktien och att bolaget var ”oinvesterbart”. Viceroy hade bland annat åsikter om förvärvsstrategin. Efter detta har dock flera insynsköp gjorts i bolaget vilket tyder på att det finns delade meningar om aktiekursens framtid. Kursutvecklingen för maj landade på -22,0%.
Sist ut av trion var Embracer som den 24/5 släppte rapport. Rapporten i sig fick dock sparsamt med utrymme då det istället handlade om ”ett banbrytande strategiskt samarbetsavtal” som gick i stöpet. Ett avtal värt över 2 miljarder dollar över 6 år. Detta fick aktien att falla cirka 45% på en dag. Att avtalet inte blev av har lett till en lägre guidning från bolaget för kommande år och frågor väckts om hur kommunikationen från bolaget till aktieägare sköts. Det har efter kraschen skett insynsköp vilket många investerare ryggar. Kursutvecklingen för maj landade på -53,3%.
Sist ut måste även Latour nämnas. Aktien har haft en betydligt lugnare månad än aktierna ovan men den 3/5 möttes vi av den tråkiga nyheten att bolagets grundare Gustaf Douglas har gått bort 85 år gammal.
Listan över mest nettosålda aktier toppas av Kindred. Bolaget har under senaste tiden tappat flera högt uppsatta personer i bolaget där bland annat VD Henrik Tjärnström slutat med omedelbar verkan. Det finns planer på försäljning av hela bolaget vilket påverkat aktiekursen positivt under året men ännu finns inget konkret bud. Dessa två aspekter har gjort att många investerare valt att kliva av. Vi hittar även branschkollegorna Betsson och Evolution i listan. Båda bolagen har haft ett starkt 2023 med en uppgång om cirka 35% vardera, att ta hem vinst är aldrig fel vilket många valt i detta fall.
Sist ut måste vi återgå till SBB igen. I detta fall SBB D som många investerare valt att sälja. D-aktier ägs av många på grund av en hög utdelning vilket ska ge en stabil utveckling över tid. I samband med händelserna den senaste tiden valde ledningen att skjuta upp den klubbade utdelningen för samtliga aktieslag i SBB. Det har lett till en stor osäkerhet för framför allt D-aktien vilket triggat många till sälj.
Mest handlade fonderna
Likt många gånger förr favoriseras hemmamarknaden när det kommer till fondhandeln. Sverigefonder toppar listan och därefter globalfonder. Även för maj finns ny teknik högt upp på listan, den senaste snackisen handlar om AI vilket ingår i ny teknik. Mest sålda visar att energifonder och räntefonder med dollarexponering sålts av.
Källa: Infront
Under maj har dollarkursen trendat uppåt och handlas nu på högsta nivåer för iår mot svenska kronan. Det är tydligt att kursen brutit upp från tidigare intervall. Att investerare därmed väljer att ta ner sin valutaexponering mot dollarn är inte konstigt.
Mest köpta fonder
- Avanza Zero
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Global
- Länsförsäkringar Global Index
- Avanza Emerging Markets
- Spiltan Globalfond Investmentbolag
- Avanza Auto 6
- AMF Aktiefond Småbolag
- Avanza 75
- AMF Aktiefond Global
Mest sålda fonder
- Spiltan Högräntefond
- BGF World Energy A2
- PriorNilsson Realinvest A
- Schroder ISF Global Energy A Acc USD
- Storebrand Renewable Energy A2
- Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
- Franklin Natural Resources A(acc)USD
- BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD
- SEB Korträntefond C USD – Lux
- Aktiespararna Småbolag Edge
Listan över mest nettoköpta fonder visar att indexfonder är det populäraste nyköpen. Främst handlar det om exponering mot Sverige eller globalt. Det som sticker ut är att det så tydligt är just breda Sverigefonder eller globalfonder som gäller. Inga branschfonder finns med på topp 10.
För listan över mest nettosålda fonder hittar vi många energifonder och många fonder som handlas i dollar. Exempelvis BGF World Energy A2 som uppfyller båda dessa kriterier. Vi var tidigare inne på att dollarkursen just nu står på högsta nivåer för året (än så länge). Energi har gått svagt i år och nu med en valutamedvind har fondinnehavare valt att sälja.
Nu är vi inne i den första sommarmånaden där aktiviteten brukar lugna sig på börsen. Frågan är om vi kan luta oss tillbaka och slappna av eller om det kan tänkas finnas oväder som är påväg in. En sak är dock klart, för enskilda aktier kan det smälla när som helst vilket vi blivit varse om flertalet gånger i maj. Det är därför aldrig dumt att se över sin diversifiering en extra gång.
Ha en fin start på sommaren!
Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.