Så har Private Banking-kunderna agerat i maj

Rapportperioden är nu över och börsen har fortsatt gått starkt. För fjärde månaden i följd stänger OMXSGI upp. Efter en marginell uppgång i april blev utvecklingen större i maj med en utveckling om 3,81%. Detta innebär att vi är upp 12,39% sedan årsskiftet.

8/5 fick vi den första räntesänkningen från Riksbanken som var först ut och inte alldeles oväntat. ECB och FED har ännu inte sänkt där marknaden räknar med att ECB sänker 0,25% i juni och FED senare under året. Stort fokus är fortsatt på data gällande inflationen och hur de nya siffrorna kommer in vilket har stor påverkan på antalet räntesänkningar framöver.

I skrivande stund förväntar sig marknaden ytterligare två räntesänkningar i Sverige 2024 vilket kan jämföras med marknadens förväntningar om fyra i Europa och två i USA.

Mest köpta aktierna

  1. Investor B
  2. Nibe
  3. Investor A
  4. Evolution
  5. Nordrest Holding
  6. Latour B
  7. Handelsbanken A
  8. Getinge B
  9. Castellum
  10. Hexagon B

Mest sålda aktierna

  1. OX2
  2. Swedbank A
  3. AQ Group
  4. Svitzer Group
  5. Hennes & Mauritz
  6. Camurus
  7. SEB A
  8. Kitron
  9. Fastighetsbolaget Emilshus B
  10. Kindred Group

Månadens mest nettoköpta aktie är Investor B där även Investor A kommer in högt på en tredjeplats. Bolaget har haft en stark inledning på året där portföljbolagen presterat väl vilket belönat aktiekursen med att stiga drygt 20% sedan årsskiftet. Ett portföljbolag som inte har presterat lika bra är Ericsson. Här har man dock tankat aktier i maj för cirka 2,4 miljarder SEK vilket är intressant.

Nibe är tvåa på köplistan. Inför rapporten var förväntningarna låga men resultatet kom ändå in sämre än väntat. Det som dock var positivt var de alltmer positiva kommentarerna om utsikterna för andra halvåret. Efter en inledningsvis slagig handel de första dagarna efter rapporten har aktien stabiliserats något där framtiden får visa om våra kunder har rätt i att köpa aktien på dessa nivåer eller ej.

En nykomling är Nordrest Holding som börsintroducerades 23/5. Teckningskursen låg på 108 SEK och blev kraftigt övertecknat. När handeln drog igång öppnade aktien på kursen 129 SEK och har sedan dess handlats ned något men är fortfarande över 108 SEK med marginal.

Evolution har efter sin rapport i slutet av april handlats ned där värderingen nu är på historiskt låga nivåer. DNB kom den 22/5 ut med en köprekommendation med riktkurs 1 700 SEK med rubriken ”Ökad spelarvolym men svag aktiekurs ger köpläge”. Ett sista bolag som haft en svag kursutveckling på senaste tid är Getinge. Här handlar det främst om att amerikanska FDA under månaden informerat om att det finns säkerhetsproblem relaterade till produkter som Getinge har inom hjärtassistans och ECMO vilket givetvis inte är bra nyheter.

Mest nettosålda aktie är OX2 som den 13/5 fick ett bud om 60 SEK per aktie motsvarande en premie om 43%. Aktien har sedan dess handlats i drygt 59 SEK men många kunder valt att tacka för sig och istället för att vänta in den sista kronan allokera om pengarna till andra innehav.

1/5 började A.P. Møller – Mærsks avknoppning Svitzer Group att handlas på egna ben. Detta är världens största operatör inom bogseringsbåtar och har en global marknadsandel på omkring 12 procent. Bolagets VD har tidigare nämnt att bolaget ska bli en utdelningsaktie vilket tiden får visa.

Ett mer välkänt bolag är Hennes & Mauritz som efter en svag start på året fått fart ordentligt på aktiekursen vilket fått kunder att ta hem en del vinst. Flera insynspersoner har dock köpt på sig aktier varav den relativt nya vd:n Daniel Ervérs köp om cirka 1,5 miljoner SEK får stå i skuggan av Stefan Person som i vanlig ordning har en helt annan nivå på sina köp. Bara i maj har han köpt aktier för cirka 434 miljoner SEK.

Sist ut på listan att Fastighetsbolaget Emilshus. NP3 som tidigare varit en av storägarna i bolaget och varit med sedan start har under månaden gjort en sakutdelning till sina aktieägare där 8 aktier i NP3 gav en aktie i Fastighetsbolaget Emilshus vilket många kunder valt att sälja.

Mest handlade fonderna

Globalfonder fortsätter att vara den mest populära fondkategorin följt av Sverigefonder. Det har dock skett förändringar under dessa där Branschfonder Finans samt tillväxtmarknadsfonder tagit ett kliv upp på bekostnad av amerikanska fonder. Säljsidan visar endast tre olika fondkategorier då resterande hade nettoköp. Hedgefonder fortsätter säljas medan bioteknik samt energifonder är nya på listan.

Efter en stark period för dollarn har svenska kronan under månaden blivit något starkare. Detta trots att Sverige har sänkt räntan vilket USA inte har gjort som allt annat lika brukar leda till en svagare valutakurs. Frågan är om vi har bevittnat en vändning för kronan eller om senaste tidens förstärkning bara är tillfälligt.

Mest köpta fonder

  1. Avanza Global
  2. Avanza Zero
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  6. Avanza Emerging Markets
  7. Swedbank Robur Technology
  8. Avanza Auto 6
  9. Avanza 75
  10. AMF Aktiefond Småbolag

Mest sålda fonder

  1. Lannebo Räntefond Kort
  2. Proethos Fond
  3. Go Blockchain Fund A
  4. MS INVF US Growth A USD
  5. Allianz Cyber Security AT USD Acc
  6. Franklin Biotechnology Discv A(acc)USD
  7. Spiltan Högräntefond
  8. Simplicity Likviditet A
  9. Franklin Natural Resources A(acc)USD
  10. Cicero Nordic Corporate Bond A

Mest nettoköpta fonder bjuder inte på några överraskningar förutom möjligtvis att småbolagsfonder börjat få något mer fokus där AMF Aktiefond Småbolag tar sig in på listan med minsta möjliga marginal. På säljsidan fortsätter räntefonder att säljas samt mer nischade branschfonder.

Riskaptiten tycks vara tillbaka där vi fått se IPO-marknaden öppna upp sig och det ryktas om att flera bolag ligger i vassen för att noteras. Vi har också fått en del bud den senaste tiden, exempelvis Calliditas där budet kom den 28/5 med en premie om 83%.

Det kan vara bra att ha i åtanke att vi nu går mot sommaren vilket brukar innebära en lägre omsättning på marknaden och därmed möjlighet/risk till extra stora rörelser i enskilda aktier.

// Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg