Så har Private Banking-kunderna agerat i mars

Index har handlats starkt med en tydlig trend upp under hela månaden och stänger med en uppgång om 5,72% för OMXS30GI. Då utdelningsäsongen startat med storbankerna först ut skiljer sig utvecklingen på OMXS30GI (inklusive utdelningar) och OMXS30 mer än tidigare månader vilket är viktigt att tänka på.

Ett genomgående tema under mars har varit räntebesked runt om i världen. För att nämna det mest intressanta kom BOJ, Bank of Japan med ett historiskt besked där räntan för första gången på 17 år höjdes och ligger nu på ett intervall om 0% till 0,1%. Schweiz överraskade marknaden och var först ut att sänka räntan i väst. Detta var dock strategiskt då man ville få ned valutan vilket också hände.

USA genom FED lät räntan förbli oförändrad men guidar för tre räntesänkningar 2024 vilket lugnade marknaden som hade börjat tro på två sänkningar för året i takt med att inflationen kommit in starkare än väntat. Sist ut var Riksbanken som även dem lät räntan vara oförändrad. Här guidas det för sänkning i maj eller juni. Problematiken för Riksbanken är att kronan troligen försvagas om man är tidigt ute med sänkningar vilket skulle spä på inflationen.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

  1. Karnell Group
  2. Handelsbanken A
  3. SAAB B
  4. Novo Nordisk
  5. SEB A
  6. TRATON
  7. Cibus Nordic Real Estate
  8. Swedbank A
  9. Kitron
  10. Bravida

Mest sålda aktierna

  1. Kindred Group
  2. Neobo Fastigheter
  3. Intrum
  4. Nordic Waterproofing
  5. Pandora
  6. New Wave B
  7. Millicom Int. Cellular SDB
  8. Sinch
  9. SBB B
  10. Kinnevik B

Månadens mest nettoköpta aktie är nykomlingen Karnell Group, detta är ett förvärvsbolag inom industriteknik där man idag äger 12 bolag. Aktien gjorde den 27/3 börsintroduktion vilket mottogs väl av marknaden med en uppgång över 50% första dagen. Då denna IPO blev lyckad är frågan om detta är startskottet för fler börsnoteringar under året.

En aktie med fortsatt stark börsutveckling är SAAB där order fortsätter komma in i hög takt. 25/3 fick man bland annat en order från Natos inköpsorganisation på granatgeväret Carl-Gustaf om 700 MSEK. Aktien stänger månaden upp 16,61% och är på 3 år upp cirka 300%.

Vi kan hitta de tre storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank på köpsidan. De historisk höga utdelningarna har avskiljts från samtliga av dessa banker under månaden vilket givit uppmärksamhet. Sist ut är Bravida som efter en tid med negativ utveckling börjat få fart uppåt. Aktien stänger mars upp 6,64% där man bland annat fått in en order om värd 500 MSEK gällande datahallar.

Mest nettosålda aktie är Kindred där ett bud ligger på 130 kr per aktie vilket löper ut i november. Aktien handlas runt 124 kr vilket hos många har ansetts vara bra nog för att sälja av i förmån för andra investeringar här och nu.

Intrum som kommer in på tredjeplats har haft en turbulent månad. För att summera månaden någorlunda kortfattat föll aktien handlöst till en början efter sänkningar från olika ratinginstitut, nedjusterade riktkurser och en stor oro i obligationsmarknaden. Detta för att sedan återhämta stora delar av fallet efter stora insynsköp på låga kursnivåer. Vi lär få anledning att återkomma till bolaget framöver.

En uppmärksammad insysförsäljning skedde i början av mars i New Wave där grundare och VD Torsten Jansson sålde aktier för 110 MSEK vilket motsvarade 2,2% av hans ägande i bolaget. Det som gjorde detta speciellt var att pengarna samt utdelningen som Torsten får under våren ska gå till att finansiera en multisportshall i det lilla samhället Kosta med drygt 800 invånare som Torsten har koppling till. Aktien har gått utvecklats starkt tidigare under året men handlats sidledes i mars.

Sista aktien att nämna är Millicom Int. Cellular som efter en lång period av sidledes kursutveckling haft en kraftig uppgång om 12,97% för månaden med startskottet av en stark rapport i slutet av februari. DI analytiker Richard Bråse kom den 23/3 ut och köpstämplade aktien med rubriken ”Rapportraketen har mer att ge – minst 50 procents uppsida i aktien”.

Mest handlade fonderna

Globalfonder är åter på topp av populäraste fonder att köpa. Vi kan se att fonder med fokus USA tappar medan branschfonder finans stiger i intresse. Dessa utgörs framför allt av investmentbolagsfonder.

På säljsidan är fortsatt energifonder av olika slag med. Kinafonder har bytts ut mot att denna månad sälja Östeuropa och Turkiet.

Källa: Infront

I Mars har den svenska kronan fått ge tillbaka tidigare förstärkning där en dollar återigen kostar över 10,50 SEK. I takt med att räntebeskeden fortsätter komma in under våren och när de olika centralbankerna väl ger besked om att sänka räntan kan den svenska kronan högst troligt påverkas.

Mest köpta fonder

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  6. Swedbank Robur Technology
  7. Avanza Emerging Markets
  8. Avanza 75
  9. Storebrand USA A SEK
  10. Avanza Auto 6

Mest sålda fonder

  1. Lannebo Räntefond Kort
  2. Spiltan Räntefond Sverige
  3. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
  4. Spiltan Högräntefond
  5. BGF World Mining A2
  6. HSBC GIF Turkey Equity AC
  7. East Capital Balkans A1 SEK
  8. BGF World Energy A2
  9. Proethos Fond
  10. Carnegie Listed Infrastructure A

Avanza Zero toppas köpsidan över mest nettoköpta fonder för månaden och har därmed gått om Avanza Global från föregående månad. I övrigt är det marginella skillnader från i februari med undantag att Avanza USA fått lämna listan till förmån för Storebrand USA A SEK.

Säljsidan visar tydligt att det är två typer av fonder som säljs av mer än andra, räntefonder och energifonder vilket även varit så tidigare. Lannebo Räntefond Kort toppar listan följt av Spiltan Räntefond Sverige. Den sistnämnda har för att vara en räntefond haft en otrolig volatil månad, mycket på grund av sitt obligationsinnehav i Intrum som skakat till ordentligt.

Vi lägger nu kvartal ett bakom oss och går in mot våren vilket betyder att bolagstämmorna är i antågande och utdelningsäsongen äntligen är här! Det är fortsatt några veckor kvar till att rapporterna börjar trilla in och frågan är om börsen sprungit lite för fort på slutet eller om bolagens siffror kan stödja den starka börsutvecklingen.

// Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg