Så har Private Banking-kunderna agerat i november

Av Avanza

06 dec 21

Share

Då lägger vi november månad till historien, en månad som började i dur men slutade i moll. Detta summeras med en nergång för OMX 30 på -2,15%. Fredagen 26/11 kom nyheter om ytterligare en coronavariant i Sydafrika vilken fått namnet Omikron och som skapade oro över världens börser inklusive OMX 30 (graf nedan). Index är därmed tillbaka på samma nivåer som i början av oktober.

Källa: Infront

Mest handlade aktierna

Listan nedan visar vilka aktier flest Private Banking-kunder har köpt respektive sålt (netto) under november månad.

*Orion Office Reit Inc avknoppning från Realty Income, räknat från första avslut.

*RNB RETAIL AND BRANDS, apportemission och byte av namn till Coala Life.

Denna månad har det skett stora kursfall i många större bolag vilket fått Private Banking-kunderna att agera. Sinch släppte 2/11 sin rapport för Q3 som marknaden inte tyckte var bra nog och därmed straffades bolaget med en större nergång. Efter rapporten är det inte bara våra Private Banking-kunder som passat på att köpa aktier i bolaget utan även insynspersoner i form av VD:n,  CFO och styrelseordförande. Även Evolution har haft en tuff månad.  Aktien hade den 25/11 en av sina sämsta börsdagar någonsin, detta till följd av anklagelser om oegentligheter från en anonym part vilket skapat oro hos aktieägarna.

I samband med att november går över till december brukar även olika Index göras om. Ett sådant är MSCI Global Standard Index där Investor A nu kommer ingå . Aktien reagerade med en kraftig uppgång i samband med att nyheten presenterades 12/11. Då även Investor B finns noterad kan vi från listan ovan se att det skett en omfördelning från kunderna där man sålt A-aktien för att istället köpa B-aktien som inte gick upp lika mycket på nyheten. Ett annat bolag kunderna sålt av är Orion Office Reit Inc. Detta efter en avknoppning från Realty Income.

 

Mest handlade fonderna

För fondhandeln är finans populärast just nu följt av Sverigefonder. Bioteknologi fortsätter att vara med på listan över mest sålda.

Över enskilda fonder ser listan för november ut på följande vis:

På listan över mest köpta fonder hittar vi samma topp 3 som tidigare månad. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har dock återigen blivit den populäraste fonden och bytt plats med Avanza Zero. Sverigefonder fortsätter vara populära där vi även kan se att tre småbolagsfonder finns med på mest köpta. Övergår vi istället till fonderna som är mest sålda hittar vi Swedbank Robur Ny Teknik på förstaplatsen. Under månaden kom nyheten att Brummer och Partners rekryterar fondens förvaltare Henrik Nyblom och att fonden därmed står utan förvaltare, detta skapar givetvis en viss oro kortsiktigt.

En annan punkt att ta upp är att fonder med stor exponering mot energi och råvaror sålts av, sannolikt på grund av ökad oro över nya nerstängningar till följd av Omikron. Kolla gärna intervjun där min kollega Gabriella intervjuar Pär Sthål från Placera angående fondhandeln för månaden vilket går att se här.

Vi är nu inne i december månad, en månad som historiskt är en bra månad där fenomenet ”julnisserally” dyker upp vissa år och ofta med hjälp av att PPM pengarna för året placeras under månaden. Frågan är hur utvecklingen på börsen kommer vara från nu, till trots finns det orosmoln på börshimlen där Omikron , inflation och räntor är någonting vi med all säkerhet kommer få höra mer av.

Ha en riktigt trevlig jul och lycka till med avslutningen av året!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Relaterade inlägg