Så har Private Banking-kunderna agerat i oktober

Index har fortsatt handlats tydlig nedåt där OMXSGI stänger ned -3,51% för månaden. Utvecklingen i år är nu i stort sett utraderad. Oktober innebär rapportperiod, vi har nu fått många av de större rapporterna där bolagen lägger fram korten på bordet. Nu visas det vilka bolag som har klarat sig bättre i en tuffare marknad där kursreaktionerna inte sällan varit kraftiga både upp och ned.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

 1. Investor B
 2. Nibe
 3. Rusta
 4. Investor A
 5. Volvo B
 6. Handelsbanken A
 7. Latour B
 8. Tele2 B
 9. Cibus Nordic Real Estate
 10. Novo Nordisk B

Mest sålda aktierna

 1. SAS
 2. EQT
 3. Viaplay Group B
 4. Telia Company
 5. Nordic Waterproofing Holding
 6. Millicom Int. Cellular SDB
 7. Clas Ohlson B
 8. SBB B
 9. Apple
 10. Calliditas Therapeutics

Investor B är mest nettoköpta aktien för månaden och Investor A kommer in på en fjärde plats. Bolaget kom den 19/10 med rapport där de onoterade innehaven var intressanta att få en uppdatering om. Patricia Industries rapporterade en omsättningstillväxt för de större dotterbolagen till 10%, varav 5% organiskt i konstant valuta samt Mölnlycke rapporterade en organisk omsättningstillväxt på 4% i konstant valuta. Kursutvecklingen på rapportdagen blev ned knappt 1%. Dagen därpå, 20/10 kom dock uppgifter att VD Johan Forssell avgår i maj 2024 vilket fick ned aktien cirka 5%. Detta gav många investerare möjlighet att komma in i bolaget runt kursen 200 kr vilket även avgående Johan Forssell passade på att köpa utnyttja genom att köpa ytterligare 15 000 aktier. Att en avgående VD köper aktier i bolaget personen slutar på är ovanligt, i detta fall tyder dock mycket på att Johan kommer fortsätta jobba för Investor genom styrelseuppdrag i något av portföljbolagen.

I en tid av få noteringar visade Rusta vägen och börsnoterades under månaden. Noteringskursen sattes på 45kr/aktie vilket bolaget handlas runt just nu. Det har skett en rad insynsköp i aktien sedan noteringen och här är det många investerare som vill vara med från start.

Storbankerna tjänar mycket pengar på räntenettot nu. Handelsbanken A gick upp cirka 5% på sin rapport men har efter det likt börsen gått svagt. Det som stack ut i rapporten var kreditförlusterna. Analytikerna hade i snitt väntat sig kreditförluster om 344MSEK vilket kom in på ynka 1MSEK.

Sist ut måste Novo Nordisk nämnas. Den stora läkemedelsjätten har i år gått urstarkt på börsen med anledning av deras läkemedel Wegovy som kan hjälpa till mot fetma vilket fått stor uppmärksamhet. Fetma är ett av de största hälsoproblemen i världen. På grund av den starka kursutvecklingen är nu bolaget det största europeiska börsbolaget.

Mest nettosålda aktien är SAS. Det har varit känt sedan länge att bolaget behöver nya pengar och befinner sig i chapter 11, under månaden kom nyheten att Air France-KLM blir nya storägare samt att befintliga aktieägare går lottlösa när aktien vid en sådan transaktion blir värdelös. Detta fick aktien att gå ned 82% när nyheten kom ut. Aktien har sedan dess handlats väldigt volatilt då det kommit nya uppgifter om att förlorande part i budstriden, Apollo försöker stoppa affären. Fortsättning följer men risken är stor att aktien kommer bli värdelös vilket även VD Anko Van der Werff varit tydlig med.

Ett annat bolag som rapporterat är EQT där rapporten mottogs svagt med en nedgång om cirka 6%. Den tidigare lock-up perioden har löpt ut, den 19/10 kom uppgifter om att nuvarande och tidigare personal i bolaget kommer att sälja aktier till ett värde om 4 miljarder SEK till priset 205kr/aktie vilket motsvarar 22% av de aktierna som förlorat sin lock-up. Det är dock inga personer i styrelsen eller i ledningsgruppen som valt att sälja.

Viaplay Group skulle släppt rapport 24/10 men kom dagen innan ut med att rapporten senareläggs. Detta på grund av samtal med ägare och långivare. Nyheten fick aktien att falla 18%. Ett bolag som släppte rapporten som planerat var Telia Company. Aktien har handlats svagt under många år men på rapportdagen steg kursen med knappt 8% då siffrorna var bättre än analytikernas förväntningar. Utvecklingen i telekomverksamheten var starka och kompenserade den svaga annonsmarknaden mer än väl enligt bolagets VD Allison Kirkby. Telia höjde även sin vinstprognos för helåret.

Mest handlade fonderna

I oktober fortsätter globalfonder att favoriseras framför Sverigefonder. Tillväxtfonder är återigen med på listan efter en tids frånvaro vilket är intressant. Det talas mycket om att bland annat Indien är en av de ekonomierna som växer snabbast just nu. Mest sålda ser vi att hedgefonder fortsatt har det svårt att locka investerare samt att kunder säljer räntefonder i utländsk valuta.

Källa: Infront

Kronförstärkningen mot amerikanska dollar som skedde under föregående månad har i oktober raderats. En USD kostar återigen över 11 SEK. Frågan är om Riksbankens försäljningar av USD och EUR inte ger mer effekt än en kortsiktig förstärkning eller vad som krävs för att få upp kronan värde långsiktigt. Att konflikten mellan Israel och Hamas trappats upp ordentligt spelar säkerligen också roll.

Mest köpta fonder

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Index
 5. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 6. Avanza Emerging Markets
 7. Avanza 75
 8. Avanza Auto 6
 9. AMF Aktiefond Småbolag
 10. Storebrand USA A SEK

Mest sålda fonder

 1. Spiltan Högräntefond
 2. Alcur Grow B
 3. Handelsbanken Euro Ränta
 4. Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
 5. Atlant Opportunity
 6. Handelsbanken Tillväxtmarknad Obl A1 SEK
 7. JPM Latin America Equity A (acc) USD
 8. East Capital Balkans A1 SEK
 9. BGF Next Generation Technology A2
 10. Swedbank Robur Emerging Europe A

Månadens fondköp visar ingen större skillnad mot tidigare månader. Breda indexfonder är fortsatt populära köp. Avanza Global har gått ner två steg i listan vilket gör att Avanza Zero är ny etta följt av Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

På säljsidan hittar vi främst två olika typer av fonder, räntefonder där Spiltan Högräntefond sålts mest samt olika temafonder, exempelvis Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc och BGF Next Generation Technology A2.

Det är oroliga tider på börsen och för att minska den totala risken men fortsatt vara exponerad har det allokerats om i portföljerna. En slutsats som går att göra är att många investerare väljer bredd och billiga indexfonder framför mer nischade fonder nu.

Rapportperioden har visat stora kursrörelser, det har inte varit ovanligt att utvecklingen på rapportdag varit över 10%, även för bolag som historiskt inte brukar röra sig speciellt mycket på en enskild rapport. Nu är det än mer viktigt att veta vad man äger och har en strategi som gör att man inte behöver agera i panik. Med det sagt, ju mer börsen går ned på kort sikt, ju mer uppsida finns det på längre sikt!

/Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg