Så har Private Banking-kunderna agerat i oktober
Oktoberbörsen fick en tuff start och surnade till rejält under de tre sista handelsdagarna. Till sist stängde breda Stockholmsbörsen med en utveckling om -4,00%. Nu har majoriteten av de stora bolagen rapporterat där utfallet varit varierande. Flera industribolag vittnar om svagare efterfrågan där bland annat SKF i rapporten uppgav att ”De stora industrinationerna i Europa har det motigt”.
Mest köpta aktierna
- Sveafastigheter
- Axfood
- Novo Nordisk B
- Investor B
- SEB A
- Arjo B
- Handelsbanken A
- Atlas Copco B
- Tele2 B
- Kinnevik B
Mest sålda aktierna
- Evolution
- Ericsson B
- Embracer Group
- Hennes & Mauritz B
- Millicom Int. Cellular SDB
- Latour B
- Hexatronic Group
- Apple
- Trelleborg B
- Kindred Group
Månadens mest nettoköpta aktie är nykomlingen Sveafastigheter. Bolaget gjorde sin börsdebut 18/10 och noterades till kursen 39,50 SEK. Den första tiden har varit något trevande där aktien nu handlas runt introduktionskursen. Första rapporten som noterat bolag kommer den 27/11.
Ett bolag som varit noterat betydligt längre är Axfood. Den 15/10 kom slutligen ett godkännande från Konkurrensverket gällande uppköpet av City Gross som kommunicerades tidigare i år. Aktien har dock haft en tuff månad med tvåsiffrig nedgång med anledning av kvartalsrapporten som sänkte humöret vilken kom in svagare än väntat. Många investerare har valt att ta tillfälle i akt och plocka upp aktien i portföljen.
På temat att köpa rapportförlorare hittar vi också Arjo B och Kinnevik B med nedgång på rapportdag om -15,68% respektive -8,44%. Den sistnämnde har dock återhämtat en stor del av nedgången efter sin kapitalmarknadsdag där det bland annat kom uppgifter om att bolaget vill göra återköp enligt VD Georgi Ganev.
Mest nettosålda aktie är Evolution. Aktien har haft svårt att lyfta på flera år och har under senaste tiden haft sin lägsta värdering någonsin som noterat bolag. Inför rapporten 24/10 hade det kommit uppgifter om en ny publik blankare och sentimentet var allmänt negativt kring aktien. När väl rapporten kom var det dock inte så illa som befarat vilket fick aktien att rusa 14,93%. Frågan är om detta räcker för att se en vändning, marknaden är tveksam då aktien fallit tillbaka efter rapport.
Ett av de första bolagen som rapporterade var Ericsson B den 15/10. Här är det ingen tvekan att vändningen kommit då rapporten ännu en gång kom in bättre än väntat vilket belönades med en uppgång om 10,78%. På ett år har aktien utklassat börsen med en uppgång norr om 80%.
Även aktiekursen för Millicom Int. Cellular SDB har tagit fart upp under året med en utveckling om cirka 65%. Inför rapporten den 7/11 har flera analyshus skruvat upp sina riktkurser och är eniga om rekommendation köp. Frågan är om rapporten stödjer detta kortsiktigt? Den 28/10 kom nyheten att bolaget ingått avtal med SBA Communications om att sälja och hyra tillbaka en portfölj med cirka 7000 torn i Sydamerika med anledning om att frigöra kapital från icke-kärnverksamheten.
Med en liknande utveckling på 1 års sikt hittar vi också Hexatronic Group. Sedan föregående rapport har aktiens momentum skiftat ordentligt till det negativa och frågan är om rapporten som kom den 25/10 bryter mönstret. Initialt tolkades rapporten negativt med en tvåsiffrig nedgång om -14,30% men har sedan dess studsat upp något.
Sist ut är Kindred Group. Då acceptfristen för budet om 130 SEK per aktie löpt ut och köpet gått igenom har bolaget kommunicerat att sista handelsdag för aktien är 11/11.
Annons
Mest handlade fonderna
Likt tidigare är globalfonder den fondkategori som får flest nya köp där även resterande del av köpsidan följer föregående månads mönster. På säljsidan har det dock skett förändringar. I oktober var det endast två kategorier som var nettosålda vilket var Östeuropa och Turkiet. Kinafonder som länge varit nettosålt har därmed fått ökat intresse efter stimulanserna som kommunicerades under månaden.
Källa: Infront
Efter en tid med dollarförsvagning har nu vindarna vänt. Dollarn har under månaden handlats i en tydlig trend upp och är nu på nivåer som vi senast hade i början av augusti. Med det amerikanska valet i närtid blir det intressant att se hur valutaparet utvecklas kortsiktigt.
Mest köpta fonder
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Länsförsäkringar Global Index
- Spiltan Globalfond Investmentbolag
- Avanza Emerging Markets
- Avanza Auto 6
- Avanza 75
- Länsförsäkringar USA Index
- DNB Global Indeks S
Mest sålda fonder
- Lannebo Räntefond Kort
- Avanza Ränta Kort
- East Capital Balkans A1 SEK
- BNP Paribas Turkey Equity Classic R
- HSBC GIF Turkey Equity AC
- East Capital New Europe A1 SEK
- Swedbank Robur Emerging Europe A
- Tellus Midas
- Enter Cross Credit A
- Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR
Mest nettoköpta fonder har samma topp 5 som tidigare månad med Avanza Zero i spetsen. En iakttagelse är att ingen småbolagsfond finns sedan AMF Aktiefond Småbolag har trillat ned. På säljsidan är det korträntefonder som säljs av mest i form av Lannebo Räntefond Kort och Avanza Ränta Kort. Även mer exotiska marknader där Turkietfonder placerar sig högt.
En rapportsäsong som på indexnivå varit relativt lugn men med stora aktiespecifika kursrörelser går mot sitt slut. Blickarna riktas återigen fokus mot makro och det amerikanska valet vilket kan påverka börsen kortsiktigt. Börsen kommer nu också in i en säsongsmässig stark period och frågan är om det även blir en stark avslutning detta år?
/Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.