Så har Private Banking-kunderna agerat i september

För september stänger OMXSGI ned -2,03% efter en någorlunda sidledes start och ett stort kurstapp under andra halvan av månaden. Nedgången kan bland annat förklaras av att flera olika centralbanker har ändrat sina prognoser för räntan och kommunicerat att räntorna troligen behöver ligga kvar på höga nivåer längre än vad man tidigare förväntat sig.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna:

  1. Nibe
  2. Handelsbanken A
  3. Novo Nordisk B
  4. Latour B
  5. Investor B
  6. New Wave B
  7. Investor A
  8. Securitas B
  9. Hexagon B
  10. Essity B

Mest sålda aktierna

  1. Viaplay Group B
  2. Millicom Int. Cellular SDB
  3. Autoliv SDB
  4. IRRAS
  5. Clas Ohlson B
  6. EQT
  7. EnQuest PLC
  8. Embracer Group B
  9. Nordic Waterproofing Holding
  10. SBB B

Mest nettoköpta aktien i september är Nibe vilket innebär att bolaget kniper förstaplatsen två månader i rad. Aktien har fortsatt handlats ned till lägsta nivåer sedan april 2021 där utvecklingen senaste månaden är -12,63%. Detta efter att det kommit sänkta rekommendationer samt att konkurrensen ser ut att hårdna. Harald Mix värmepumpsbolag Aira har förvärvat en brittisk sektorkollega och kliver i samma veva in på den stora tyska marknaden. Aira särskiljer sig med att kunder kan leasa luftvärmepumpen och på så sätt jämna ut kostnaden över tid istället för en stor kostnad i initialt.

Samtliga fyra storbanker har gått bättre än index under månaden där Handelsbanken gått allra bäst med en utveckling om 6,79%. Bolaget kom i slutet av månaden ut med nyheten om att banken avskaffar ränteskillnadsersättningen på tvååriga bolån vilket kan vara ett sätt att få in nya kunder nu när nyutlåningen för bolån generellt är svag. I en helt annan bransch hittar vi New Wave som handlas till lägsta nivåer i år. VD Torsten Jansson har köpt aktier för cirka 15 miljoner under den senaste tiden och därmed ökat sitt innehav marginellt. Torsten har nu 34,49% av kapitalet i bolaget där värdet överstiger 3 miljarder kronor för hans andel.

Ett defensivt bolag som finns med i listan är Essity som efter en svag kursutveckling fått nya köprekommendationer. Bolagets ordförande Pär Boman har valt att avböja omval vilket innebär att ny ordförande ska utses till bolagstämman under våren.

Aktien som nettosålts mest är Viaplay. Bolaget har haft ett oerhört tungt år kursmässigt där september inte varit ett undantag. Ägarlistan i bolaget har på senaste tid förändras mycket, senaste tillskottet är Schibstedt som köpt 10,1% av aktierna. Man är dock tydliga med att det inte finns planer på att köpa fler aktier.

Ett annat bolag som sålts av är Enquest. Aktien är just nu dubbelnoterad på Stockholmsbörsen och Londonbörsen men det är snart historia. Under månaden kom information att bolaget har för avsikt att avnotera aktien på Stockholmsbörsen, mer detaljerad information om datum med mera kommer bolaget med senare.

Det har kommit en del budpliktsbud den senaste tiden. Ett budpliktsbud behöver ske när en ägare går över 30% av ägandet i bolaget och därmed behöver lägga bud på hela bolaget. Normalt sett är budkursen utan premie i förhållande till aktiekursen men ett bolag som fick budpliktsbud med en premie om 13,8% är Nordic Waterproofing. Aktien steg därför till budnivån om 160kr och handlas just nu något över budet.

Sist ut är SBB där all fokus ligger på att minska skuldsättningen. Under månaden har större affärer skett där bland annat fastigheter i Norge sålts för 2,8 miljarder kronor samt att det sålts ytterligare 1,16 procent av aktierna i Educo som är utbildningsfastigheterna i bolaget till Brookfield vilka blir nya huvudägare i bolaget. Educo går därför från att vara ett dotterbolag till ett intressebolag. Denna affär gav 7,8 miljarder kronor vilket är välkommet kortsiktigt.

Mest handlade fonderna

Under månaden har globalfonder toppat köplistan tätt följt av Sverigefonder. Kunder har även fortsatt öka sin exponering mot Nordamerika. Det är viktigt att känna till valutaexponeringen som kan ha stor påverkan i hur en fond presterar. Detta gäller speciellt på kort sikt om valutaparet USD/SEK rör sig kraftigt åt något håll. Övergår vi till mest sålda ser vi att hedgefonder sålts av samt Kinafonder och branschfonder inriktade på ny energi.

Källa: Infront

I september har dollarkursen mot svenska kronan rört sig kraftigt. Den stora nedåtrörelsen inleddes efter att Riksbanken som väntat höjde styrräntan med 0,25% den 21/9 men det som stack ut var att riksbankschefen Erik Thedéen var tydlig med att svenska kronan är undervärderad. Det framgick att beslut tagits att valutasäkra cirka en fjärdedel av valutareserven genom att sälja 8 miljarder dollar samt 2 miljarder euro mot svenska kronor. Valutasäkringen inleddes den 25/9 och väntas vara helt genomförd inom fyra till sex månader. Frågan är om vi sett att kronan bottnat eller om kronförstärkningen bara är tillfällig?

Mest köpta fonder

  1. Avanza Global
  2. Avanza Zero
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  6. Avanza 75
  7. Swedbank Robur Technology A
  8. Avanza Emerging Markets
  9. Avanza USA
  10. AMF Aktiefond Global

Mest sålda fonder

  1. Spiltan Högräntefond
  2. Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
  3. BGF Next Generation Technology A2
  4. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
  5. BNP Paribas Energy Transition – C C
  6. MS INVF Europe Opportunity A
  7. IKC Sverige Flexibel
  8. Fidelity China Focus A-Dis-USD
  9. Allianz China A Shares AT USD
  10. Humle Sverigefond

Månadens köp toppas av Avanza Global som tar förstaplats mot tidigare ettan Avanza Zero. När det skakar på börsen kan bredare fonder vara ett klokt val för att inte ta för mycket bolagsspecifik risk. Vi hittar även flera andra indexfonder i listan där AMF aktiefond global är en ny bekantskap.

Mest sålda fond är Spiltan högräntefond som sticker ut lite jämfört med övriga fonder. Förutom just denna räntefond säljs det av många fonder med fokus på hållbarhet och förnyelsebar energi. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK hade ett fantastiskt år 2020 men har sedan dess haft en mer blygsam utveckling med riktning nedåt senaste tiden. Det går också att observera att två Kinafonder finns i listan. Kina har fortsatt stora problem med fastighetssektorn där den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har sökt om konkursskydd i USA.

Vi är nu inne i hösten och har precis gått in i fjärde kvartalet. Ingenting tyder på att räntorna kommer att gå ner kortsiktigt och det finns många orosmoln där ute. Det kan vara extra klokt att läsa på mer än vanligt om makrobilden. När det ser som sämst ut brukar det dock skapas fina köplägen. Tänk på att inte investera pengar du inte har råd att förlora!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg