Så har Private Banking-kunderna agerat i september

Av Johan Hagberg

01 okt 24

Share

September inleddes i moll men växlades sedan om till dur när uppgången fortsatte med hjälp av Fed:s dubbelsänkning (50 punkter). Riksbankens sänkning om 25 punkter med kommentarer att fler sänkningar är att vänta bidrog också till ett positivt sentiment. Index har i slutet av september tagit nya all time highs där månaden summeras med uppgång om 1,31%.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna

  1. Volvo B
  2. Investor B
  3. SSAB B
  4. Handelsbanken A
  5. Cibus Nordic Real Estate
  6. Atlas Copco B
  7. SKF B
  8. Axfood
  9. Volvo Car B
  10. Sandvik

Mest sålda aktierna

  1. Kindred Group
  2. Embracer Group
  3. Neobo Fastigheter
  4. Resurs Holding
  5. Hennes & Mauritz B
  6. Inwido
  7. OX2
  8. Sinch
  9. Telia Company
  10. Intrum

Månadens mest nettoköpta aktie är Volvo B som under månaden deltog i den stora lastbilsmässan IAA i Tyskland. Från mässan framkom att tillverkare förväntar sig en stabil marknad med stabila priser, vilket tolkades som lugnande besked då de senaste månaderna givit svaga signaler. Flera analyshus har uppdaterat sina riktkurser som är över dagens kurs vilket lockat investerare till köp.

Den tidigare ettan Investor B får nöja sig med en andraplats i listan. Aktien har under september noterat nya högstanivåer med en kurs om 315,35 SEK och är upp cirka 33% för året. Den beräknade substansrabatten är i skrivande stund ner till 3,30% vilket är en historiskt låg nivå. Frågan är om rabatten kommer vara på dessa nivåer över tid eller ej.

Ett bolag som varit extra aktivt under månaden är Cibus Nordic Real Estate som den 10/9 genomförde en riktad emission om 927 MSEK till en rabatt om 4,3% från stängningskursen samma dag. Pengarna ska enligt VD Christian Fredrixon användas till förvärv av enskilda tillgångar och fastighetsportföljer i enlighet med bolagets tillväxtstrategi, samt för att upprätthålla en välbalanserad finansiell riskprofil. Redan två veckor senare, den 23/9 offentliggjorde bolaget köp av fem livsmedelsbutiker i Danmark för totalt 108 MLN DKK.

Sist ut är SKF B som den 17/9 kom med besked gällande avknoppning. Bolaget avser inleda en separation av sin fordonsverksamhet med avsikt att börsnotera denna under första halvåret 2026 vilket tolkades positivt av marknaden med en uppgång om 5,14% för dagen.

Mest nettosålda aktie är Kindred Group som sedan i januari har varit under uppköp från franska FDJ. Under månaden kom uppgifter om att den franska konkurrensmyndigheten godkänt köpet och därför har acceptfristen kortas ned till i början av oktober mot tidigare 19/11. Kursen tog ett kliv upp mot budnivån och många investerare valde därför att ta hem vinster till förmån för andra köp.

En surdeg i många portföljer är Embracer som haft jobbiga börsår sedan toppen 2021. Den senaste månaden har dock varit i dur med en kursuppgång om cirka 11%. Bolaget har mottagit 168,4 miljoner USD för försäljning av Sabers tillgångar och kommer få in ytterligare 28,1 miljoner USD för dessa tillgångar senare under 2024 och 2025. Våra kunder tycks vara skeptiska till framtiden och har sålt av aktien vilket går emot Kepler Cheuvreux som kommit med en köprekommendation med uppsida om cirka 39%.

Två bolag som finns med i listan, troligen sista gången är Resurs Holding samt OX2. Båda bolagen är i slutskedet av uppköpsprocesser där budgivarna i båda fallen ser ut att få igenom affärerna. I den förstnämnda har uppköpande bolag kontroll över 86% av aktierna och förlängt acceptfristen till i början av oktober för att ge de återstående aktieägarna chans att acceptera och i det sistnämnda kontrolleras cirka 95% av aktierna nu av uppköpande bolag där det även kommit information om tvångsinlösen och avnotering av aktien.



Mest handlade fonderna

Globalfonder har fortsatts att köpas mest frekvent och behåller förstaplatsen ytterligare en månad mot Sverigefonder. I övrigt köps fonder med en bred exponering likt tidigare. Säljsidan toppas av exponering i öst i form av Östeuropa, Kina och Turkiet. Även branschfonder mot såväl ny- som traditionell energi har sålts av.

Källa: Infront

Dollarförsvagningen mot den svenska kronan har fortsatt där vi närmar oss en dollarkurs om 10 SEK. I skrivande stund kostar en USD 10,10 SEK vilket är ny lägsta nivå sedan årsskiftet. Frågan är om försvagningen kommer fortsätta under hösten eller ej?

Mest köpta fonder

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  6. Avanza 75
  7. Avanza Emerging Markets
  8. AMF Aktiefond Småbolag
  9. Avanza Auto 6
  10. DNB Global Indeks S

Mest sålda fonder

  1. Lannebo Räntefond Kort
  2. East Capital Balkans A1 SEK
  3. BNP Paribas Turkey Equity Classic R
  4. Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR
  5. Handelsbanken Global Momentum A1 SEK
  6. Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
  7. Janus Henderson Hrzn GlbTechLdrs A2USD
  8. HSBC GIF Turkey Equity AC
  9. East Capital New Europe A1 SEK
  10. Swedbank Robur Emerging Europe A

Mest nettoköpta fonder toppas av Avanza Zero följt av Avanza Global. En nykomling till listan är DNB Global Indeks S. Ett genomgående tema är att investerare köper breda indexfonder med olika typer av exponering. Säljsidan toppas återigen av Lannebo Räntefond kort. I övrigt är det spritt med fokus mot mer nischade fonder med en övervikt mot Östeuropa där East Capital Balkans A1 SEK är ett exempel.

Med index på toppnivåer och utsikter om fler räntesänkningar finns det mycket inpriset på marknaden. Frågan är om bolagen kan leva upp till förväntningarna nu när kvartalsrapporterna presenteras eller om marknaden har tagit ut för mycket i förskott. Vinstvarningar skvallrar om att det finns orosmoln där framför allt fordonsindustrin sticker ut åt det negativa hållet då många bolag inom sektor vinstvarnat.

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg