Så har våra Private Banking-kunder agerat i år

Av Avanza

30 mar 22

Share

Inledningen av året har varit turbulent och de finansiella orosmolnen många. Kraftigt stigande inflation, rusande råvarupriser, ränteoro och en fortsatt rotation från tillväxt- till värdebolag har varit bidragande faktorer. Som om detta inte vore nog får vi även addera det otänkbara till årets händelser, krig i Europa. Börsen svarade genom att sjunka 26 procent men nu väljer allt fler sparare att trycka på köpknappen.

Ifjol steg Stockholmsbörsens breda index OMXSGI hela 39 procent men i år har vi sett ett rejält väderomslag. Från årets toppnotering fjärde januari sjönk börsen 26 procent under 44 handelsdagar fram till sjunde mars. Än så länge utgör denna dag årets lägstanivå.

Utländska investerare dumpade europeiska aktier

I tider med stor oro svänger det normalt sett rejält på börsen. Enligt Bank of America såg vi den snabbaste dumpningen av europeiska aktier i modern tid efter krigets utbrott i Ukraina. Det skapade ett rejält säljtryck på aktier och försvagade vår valuta där dollarn steg till över tio kronor mot kronan.

Sedan sjunde mars har kronan stärkts 6,36 procent mot dollarn och börsen har stigit över 15 procent. En påminnelse om att det kan vara klokt att ta risk när sentimentet surnar till rejält.

Större nedgångar tillhör börsens normala årstider

Volatiliteten är priset för långsiktig framgång på börsen. Nästan varje börsår bjuder på en korrektion, alltså en nedgång om 10 procent från topp till botten under året. De större nedgångarna där börsen tappar minst 20 procent är mer ovanliga men långt ifrån sällsynta. Faktum är att vi haft femton så kallade ”björnmarknader” senaste 39 åren, alltså en nedgång om minst 20 procent från topp till botten. Det innebär att de kommer med en regelbundenhet om var 2,6:e år i genomsnitt.

Annons

Nu börjar Private Banking-kunderna köpa aktier igen

Våra Private Banking-kunder drog ned på risken under året genom att nettosälja aktier. Den senaste tiden ser vi dock att allt fler vågar trycka på köpknappen i stället. Vägen framåt för börsen i det korta perspektivet kommer i stor utsträckning att styras av händelseutvecklingen i Ukraina. Att amerikanska börsen orkade stiga på beskedet om första räntehöjningen sedan 2018 är ett styrkebesked. Man bör komma ihåg var man kommer ifrån och med tanke på årets nedgång så är en hel del redan diskonterat (inräknat) i dagens kurser.

Populäraste aktierna under året

Nedan ser du de aktierna som våra Private Banking-kunder nettoköpt mest under året.

  1. Investor B
  2. SBB B
  3. Swedbank
  4. Avanza
  5. Volvo B
  6. Electrolux B
  7. Ericsson
  8. SEB A
  9. SKF B
  10. NIBE

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg