Så hjälper du barnen med bostadsköpet – 5 tips till föräldrar
Vi får ofta frågor från föräldrar som på olika sätt vill hjälpa sina barn med bostadsköpet. Här ger vår samarbetspartner Lexly exempel på några vanliga scenarier och vilka avtal som kan behövas i de olika situationerna.
Ditt barn ska flytta in i bostaden tillsammans med sin partner – och du ska finansiera en del av bostadsköpet
Om ditt barn ska flytta in i bostaden tillsammans med sin partner bör du se till att de skriver ett samboavtal och eventuellt även ytterligare avtal beroende på hur den specifika situationen ser ut.
Utan avtal kan följden bli att den gåva du avsett att ge till ditt barn till viss del övergår till sambon vid separation. Sambolagen säger nämligen att bostadens värde ska delas lika mellan dem vid en separation, oavsett vem som betalat för den eller vem som står på kontraktet. Genom samboavtalet kan man bestämma att hälftendelning inte ska ske vid en separation eller försäljning.
Du ska ge en bostad eller del av en bostad till ditt barn
Om du ska ge en bostad, del av en bostad eller en summa pengar till ditt barn (för att exempelvis finansiera kontantinsatsen) bör ett gåvobrev upprättas. När du ger en gåva till ditt barn eller barnbarn, ses den som huvudregel som ett förskott på arv. Det innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden.
Om du inte vill att gåvan ska ses som förskott på arv kan du reglera det i gåvobrevet. Med gåvobrevet har du även möjlighet att skriva villkor som skapar trygghet för mottagaren. Du kan till exempel göra gåvan till mottagarens enskilda egendom, vilket betyder att mottagaren får behålla gåvan om han eller hon i framtiden skulle separera.
Du ska låna ut pengar till kontantinsatsen
Om du ska låna ut pengar till kontantinsatsen bör ett skuldebrev upprättas. Skuldebrevet fungerar som ett kvitto för den som lånat ut och i det avtalet kan du bland annat klargöra vilka räntor som eventuellt ska tillkomma, när återbetalning ska ske och hur återbetalningen ska gå till.
Du ska stå som medlåntagare på bolånet
Om du ska stå som medlåntagare på ditt barns bostadslån och endast äga en mindre del eller ingen del av bostaden kan ett regressavtal vara lämpligt eftersom varje låntagare ansvarar för hela lånet gentemot banken. Regressavtalet påverkar inte det solidariska betalningsansvaret mot banken, utan används för att reglera och tydliggöra hur låntagarna sinsemellan ska ansvara för lånet.
Skriv avtal
Hos oss skriver du enkelt ett avtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon.
Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timme, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.
Besök lexly.se/avanza för att skriva ett aktieägaravtal och läs mer om dina förmåner hos Lexly.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.