Så kan du förutspå aktiekursens rörelser med en Fibonaccirekyl

Av Östen Burman

19 nov 24

Share

För att se när det är köp- eller säljläge i en aktie kan du använda en Fibonaccirekyl. Här kommer jag visa hur du kan använda det i din tekniska analys.

En Fibonaccirekyl är ett verktyg inom teknisk analys som är särskilt användbart när du vill bedöma vid vilka prisnivåer det är intressant att köpa dippar, eller sälja toppar. Jag själv använder det oftast när en aktie slår nya all-time-highs och jag letar efter säljlägen.

Verktyget bygger på Fibonacci-talserien som baseras på ett matematiskt mönster som dels förekommer i naturen, men även på börsen. I takt med att algoritmer i allt högre utsträckning handlar aktier baserat på förutbestämt programmerade kriterier, ökar Fibonaccinivåerna i styrka och blir mer relevanta att titta på.

Verktyget finns tillgängligt i TradingView. Så toggla igång din TradingView graf så visar jag hur du drar nytta av det!

Så analyserar du en Fibonaccirekyl med hjälp av verktyget

För att kunna rita ut en ”fib” (Fibonaccirekyl) behöver du identifiera den högsta och lägsta punkten i prisrörelsen. I bilden nedför kan du se ett exempel på när dessa punkter har uppstått. En fib kan ritas både i uppåtgående och nedåtgående trend. För att det ska bli en effektiv fib krävs att den ritas i en trend och att du har tydliga högsta och lägsta punkter. När du ritar ut din fib räknar TradingView fram vid vilka aktiekurser som respektive Fibonacci-tal uppstår vid.

Identifiering av högsta- och lägstanivå med hjälp av Heikin Ashi candlesticksIdentifiering av högsta- och lägstanivå med hjälp av Heikin Ashi candlesticks

När du kan se att det uppstått en lokal topp kan du med hjälp av Fibonacci verktyget skapa dig en uppfattning om vart nästa lägstanivå kan tänkas inträffa. I bilden nedanför har jag ritat ut en fib. I detta fall respekterar priset nivåerna 0.382 och 0.5. En rekyl till 0.618 brukar vara det bästa köptillfället eftersom det representerar en djup tillbakagång inom en trend. Om priset backar längre än 0.618 finns risken att prisets trend ändrar riktning, det vill säga från uppåt- till nedåtgående (eller vice versa).

Identifierade nyckelnivåer med hjälp av FibonaccirekylIdentifierade nyckelnivåer med hjälp av Fibonaccirekyl

Nivån mellan 0.5 och 0.618 kallas för gyllene fickan (eng: golden pocket). 0.5 nivån kommer inte från Fibonacci-sekvensen utan markeras ut som psykologisk mittpunkt mellan noll och ett. Men som med den mesta tekniska analysen är det sällan exakta nivåer som respekteras. Gyllene fickan representerar ett prisintervall som tillsammans med andra indikatorer så som MACD kan vara användbart för att hitta handelstillfällen.

Så analyserar du förlängda prisrörelser

Det vi alla hoppas på är att man köper botten av en rekyl och följer prisrörelsen upp. Här har jag använt utvecklingen på Avanzas aktie mellan åren 2013 och 2015. Titta noga vid vilka fib-nivåer aktien gjorde vändningar i bilden nedanför.

Fibonaccinivåer Avanzas aktie fr.o.m. slutet 2012 t.o.m. 2015, Heikin Ashi WeeklyFibonaccinivåer Avanzas aktie fr.o.m. slutet 2012 t.o.m. 2015, Heikin Ashi Weekly

Vid nivåerna som motsvarar gyllene snittet inträffade två köptillfällen och två säljtillfällen under perioden. Du kan se hur jag ritat ut Fibonaccirekylen utifrån cirklarna. Cirklarna representerar därför start och slutpunkt, vilket är fib-nivå ett och noll.

När priset bröt motståndet vid 36 kr i augusti 2013, används sedan fib-nivåerna för att bedöma nästa motstånd. Vid -0.618 uppstår det första motståndet på kursen 44 kr. Efter en kortare tillbakagång rör sig priset vidare mot nästa utritade fib-nivå -1.618. Även här respekteras nivån och priset hittar senare stöd längre ned vid -0.382. Tre lokala toppar i rad markerades här träffsäkert med hjälp av Fibonaccirekylen.

Hur fungerar Fibonaccirekyl-verktyget?

Det är lätt att förstå hur verktyget fungerar, eftersom varje tal är summan av de två föregående talen i en sekvens. Verktyget baseras på Fibonaccisekvensen, som är sammansatt på följande sätt: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21… Ett plus två blir tre, tre plus fem blir åtta och så vidare. Med hjälp av detta mönster skapas nivåerna som syns när du ritar ut Fibonaccirekylen. Nivåerna jag använder i min analys är 0, 0.382, 0.50, 0.618 och 1. Detta är även de mest återkommande nivåerna. Siffran 0.618 är vad som kallas det gyllene snittet. Du får fram den siffran genom att dividera ett tal i Fibonacci-sekvensen med talet precis efter det, till exempel fem med åtta.

Annons

Så här ställer jag in verktyget

Här nedanför kan du se exakt hur jag satt upp mina fib-nivåer. För att ändra inställningarna ritar du ut en Fibonaccirekyl i grafen och dubbelklickar på någon av linjerna. I dessa analyser gillar jag att använda Heikin Ashi i stället för vanliga candlesticks – det synliggör trenden bättre.

Östens inställningar på Fibonaccirekyl-verktygetMina inställningar på Fibonaccirekyl-verktyget

Jag tycker att Fibonacci verktyget är användbart för tajming av affärer och något som man borde ha i sin verktygslåda. För mig används verktyget särskilt i att bestämma förutbestämda säljnivåer. Det kan annars vara svårt att veta när man ska sälja (rent tekniskt). Särskilt om en aktie gör nya all-time-highs och det inte finns några motståndsnivåer att gå på.

Lycka till med handeln!

/Östen Burman, Kundansvarig Pro

Om du är intresserad av att lära dig mer, finns det mängder med bra videos på YouTube.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg