Så ser marknaden på kryptovalutor i turbulensen

Av Östen Burman

02 maj 25

Share

Den mest välkända kryptovalutan Bitcoin har igen passerat silver i marknadsvärde. Häromdagen kunde man se det näst största nettoinflödet i Bitcoin ETF:erna någonsin. Men vad driver priset? Hur ser marknaden på tillgången just nu?

Kryptobranschen har genomgått flera stora förändringar senaste åren. Branschen har varit föremål för flera förtroendekriser som konkursen av handelsplattformen FTX. Men i snitt har förändringarna legitimerat krypto som tillgångsklass. Till exempel har USA etablerat en strategisk reserv för Bitcoin, Blackrocks lansering av sin börshandlade fond ”IBIT” var den mest framgångsrika ETF-lanseringen någonsin, och omfattande nya regelverk har nyligen kommit på plats i EU (MiCA).

Förespråkare av Bitcoin pekar bland annat på tillgångens likheter med guld. Den totala mängden är begränsad. Tillkomsten av ytterligare andelar går långsamt och i allt lägre takt. Den stora skillnaden? Guld har varit en värdebevarande tillgång i tusentals år, Bitcoin har funnits sedan 2009. Om Bitcoin är det digitala guldet borde det reflekteras i priset, särskilt i år.

Jämförelse sedan årsskiftet mellan bitcoin (grönt), guld (orange) och Nasdaq (blått)

Sedan årsskiftet har Bitcoin klarat sig bättre jämfört med tekniktunga Nasdaq, som i skrivande stund är ner drygt -4 procent. Vinnaren i det här marknadsklimatet har varit fysiska guldet, med en avkastning på 26 procent. Men det kanske inte är så förvånande. Guldets roll i en portfölj brukar vara en trygg hamn. Det är just vad investerare och centralbanker sökt nu när det stormar på marknaden.

Marknaden ger oss intressanta signaler

Under vissa perioder har Bitcoin i princip handlat som en förstärkt version av teknikaktier i USA. När Nasdaq gått upp 1 procent har Bitcoin gått upp 2. Den senaste tiden har Bitcoin inte handlat så. Det kan bero på att minskad tilltro till dollarn, allt annat lika, lett till ökad tilltro till alternativ som Bitcoin. Ränte- och valutamarknaden är den bästa måttstocken för att bedöma marknadens tilltro till USA och här målas en talande bild sedan ”Liberation day” den 2a april.

Jämförelse sedan 2a april 2025 mellan dollarindex (lila), US10Y (blått), guld (orange) och bitcoin (grönt)

Ofta ser vi att priset på 10-åriga amerikanska statsobligationer och dollarindex rör sig i samma riktning. Orsaken är att när räntorna stiger, tenderar dollarn att stärkas eftersom högre räntor gör amerikanska räntepapper mer attraktiva för investerare. Titta på relationen mellan den blå och lila linjen kring den 6e april ovan. Dollarn har försvagats och långa räntorna har gått upp. Det här sambandet sticker ut och signalerar att marknaden har minskad ekonomisk tilltro till USA. Samtidigt har guld gått upp 3,5 procent och Bitcoin gått upp 11 procent sedan Liberation day. Bitcoins starka avkastning under den här perioden tycker jag är anmärkningsvärd. Överavkastningen jämfört med teknikaktier och guld kan såklart vara en tillfällighet i det korta perspektivet, men det är just under volatila och osäkra marknadsklimat som tillgångar visar sina sanna färger.

Annons

Att få exponering mot kryptovalutor

Det finns en hel del börsnoterade företag som är exponerade eller involverade med kryptovalutor på olika sätt. Kända bolag är till exempel Strategy, Coinbase eller Marathon Digital. På vår plattform är det vanligaste sättet att få exponering genom certifikat. Det krävs minst fem underliggande tillgångar för att man ska få skapa en börshandlad fond (ETF) i Sverige. Därför finns inga krypto eller guld ETF:er tillgängliga på vår plattform*. Men här i listan kan du se de 15 mest ägda kryptocertifikaten hos Avanza:

Topp 15 mest ägda kryptocertifikat:

  1. Virtune XRP ETP
  2. BITCOIN XBT
  3. ETHEREUM XBT
  4. VALOUR BTC 0 SEK
  5. Virtune Bitcoin
  6. VALOUR SOL SEK
  7. VALOUR ADA SEK
  8. VALOUR ETH 0 SEK
  9. Virtune Crypto Altcoin Index ETP
  10. VALOUR XRP SEK
  11. Virtune Staked Solana ETP
  12. VALOUR DOT SEK
  13. Virtune Staked Ethereum ETP
  14. VALOUR SUI SEK
  15. Virtune Crypto Top 10 Index ETP SEK

Totalt är det 145 000 privatpersoner och företag som har kryptoexponering hos oss. Våra kunder är huvudsakligen intresserade av de största kryptovalutorna, det vill säga Bitcoin, Solana, Ethereum och XRP. Den genomsnittliga avkastningen hos våra kunder som äger kryptovalutor har varit 5 procent senaste 12 månaderna. Avanzianens snitt har samtidigt varit 2,87 procent vilket kan jämföras mot OMXS30 -3,3 procent.

Sammantaget ser vi ett fortsatt växande intresse för krypto hos våra kunder. Den senaste tidens volatila prisrörelser skapar utrymme för intressanta tolkningar av marknadens uppfattning av Bitcoin som tillgångsklass.

Lycka till där ute på marknaden!

//Östen Burman, Kundansvarig Pro

Tips! Är du intresserad av att läsa mer om tech och krypto kan jag tipsa om ARK Invest Big Ideas 2025. Du kan ladda ned den kostnadsfritt under denna länk.

*Det går att handla bland annat amerikanska ETF:er som iShares Comex Gold Trust (IAU) eller iShares Bitcoin Trust (IBIT) om man är professionell kund vilket kräver att du uppfyller vissa regulatoriska krav. Kontakta våra kundansvariga på Private Banking eller Pro för mer info på 08-409 421 00.

Tänk på att de här produkterna är komplicerade, och de passar inte alla. Innan du börjar är det därför en bra idé att du sätter dig in i vilka risker som finns, t.ex. genom att läsa produkternas faktablad och prospekt. Och du ska bara investera om du förstår hur produkterna fungerar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i artikeln är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg