Så ser min sparstrategi ut

Av louisewickbom

20 dec 19

Share

Louise heter jag och jag tidigare haft glädjen att prata, skriva och träffa flera av er och nu är det alltså dags att ni ska få lära känna mig lite bättre. För mig är Avanza en rolig och inspirerande arbetsplats, men ännu viktigare: en rolig och inspirerande plats för ett av mina största intressen: sparande och investeringar.

Samlade mitt sparande med några klick

Det första jag gjorde när jag började jobba på Avanza var att sätta igång en flytt in. Jag har varit en nöjd kund hos Avanza i flera år, men nu var det alltså dags att samla allt mitt sparande.

Sagt och gjort- med några klick på sajten hade jag initierat en flytt av mina ISK och aktie- och fondkonto.

Nästa steg blev någonting som står mig varmt om hjärtat: Sätta igång mitt automatiska månadssparande. Jag är hård mot mig själv och försöker spara ca 50% av min nettolön. Riktigt så duktig har jag förstås inte alltid varit, men här vill jag också inflika att jag ännu inte är bostadsägare och har låga omkostnader. Mitt närmsta mål med sparandet är kontantinsats till bostad och därför har jag också trappat upp sparkvoten.

Nu var det dags att fixa kreditavtal. De senare åren har kredit varit en medveten del i mitt investerande. Att ha ett kreditavtal kopplat till mitt ISK och kapitalförsäkring har enligt mig flera fördelar. Jag tror mig kunna avkasta betydligt högre än superlånets låga räntor, så den risken är jag villig att ta. Just nu har jag minskat risken något och ligger ganska lågt belånad, men ett kreditavtal är bra att ha av olika anledningar:

  • Jag har en stridskassa beredd om/när börsen vänder ned.
  • Vill vara med i en IPO så vill jag inte sätta in pengar på ISK/kapitalförsäkring i ”onödan” om jag inte får tilldelning. Har man då kredit tillgängligt så kommer Avanza lämna in mitt svar, och får jag tilldelning så görs det en insättning från kreditkontot först då.
  • Jag har möjlighet att snabbt agera om jag ser en köpmöjlighet.

Dessa tre steg kan låta omständliga men det tog alltså 5-10 minuter. Jag var kanske ivrigare än gemene man, men säg att det tar 15 minuter totalt om du har BankID. Tack och lov för BankID som förenklar våra liv varje dag.

Vad landade tillslut på mina konton och hur ser mitt sparande ut?

Jag har några olika konton för olika strategier. Jag gillar att logga in på Avanza och känna mig ”hemma”, därför har jag också namngett mina konton.

Långsiktig

Jag har jag en förkärlek till fonder, så mitt stående månadssparande går in i diverse fonder på mitt ISK. Här trängs också en del stora och mellanstora svenska bolag och en och annan ETF.

Utländska

På min kapitalförsäkring sparar jag i bl.a. utländska aktier. Här görs det mer sporadiska köp när känslan faller in. Det är helt fantastiskt vilket utbud Avanza har på olika marknader. Här ligger faktiskt min favoritaktie, ett franskt innehav, blandat med en del stora amerikanska bolag.

Högrisk

Som jag nämnde lite tidigare så är jag intresserad av IPOer. Det var ett tag sedan jag var med i en IPO, men det är en krydda i mitt sparande. På mitt högriskkonto, som är en kapitalförsäkring, sparar jag gärna i mindre svenska bolag.

Utöver sparandet ovan så har jag ett aktie- och fondkonto där det gömmer sig ett onoterat innehav, en tjänstepension på Avanza som jag kommer investera i fonder och aktier, och kapitalförsäkringar för barnspar. Jag har inga egna barn men är den evigt tråkiga mostern som ger mina syskonbarn sparande i present och julklapp. Jag tror min popularitet hos syskonbarnen ökar när de är tillräckligt gamla och förstår konceptet.

Det var lite om mitt sparande. Något som avspeglas på mina konton är nog min nyfikenhet. Jag testar gärna och kan lära av mina misstag. Jag vet att de flesta Private Banking-kunderna jag pratar med är erfarna investerare. Det är en av de mest spännande sakerna med mitt jobb, jag inspireras ständigt av er och ni visar att långsiktighet lönar sig. För några år sen sa en man till mig: ”unga idag förstår inte att de alla är miljonärer, de har ju tiden på sin sida!”. Detta fastnade hos mig och väckte mitt intresse ännu mer.

Kanske finns det någon därute som fortfarande inte vet hur eller när den ska börja, att tröskeln känns för stor. Ring då in och prata med mig och mina kollegor, eller inspireras av hur jag gjorde. Som sagt: med BankID går det mesta som en dans.

/Louise, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg