Småbolagförvaltaren: ”De minsta är billigare än någonsin”

Av Avanza

17 feb 25

Share

Hur ska man gå till väga för att få en mer komplett portfölj som ger högre avkastning till lägre risk? Joakim Stenberg, Micro Cap-förvaltare på Finserve Nordic, förklarar varför en oväntad strategi – ”apans portfölj” – kan vara ett vinnande koncept. Han ger också en unik inblick i Stockholmsbörsens struktur och delar insikter om småbolagen som många investerare missar.

Sedan 2006 har Stockholmsbörsens (Nasdaq OMX) bolag delats in i tre index efter storlek, OMX Large Cap, OMX Mid Cap och OMX Small Cap. Bilden nedan visar antalet bolag och marknadsvärdet på respektive index.

Det som du som investerare bör notera är storleken på OMX Mid Cap och Small Cap index totala börsvärde i förhållande till OMX Large Cap. Svenska aktiefonder handlar främst bolag som ingår i Large Cap Index och de största bolagen i Mid Cap Index. Få fonder agerar i mindre Mid Cap bolag och bolag som ingår i Small Cap index. Dessa mindre småbolag har ofta svag likviditet och en låg s.k. free float, det vill säga ett lågt antal utestående aktier. Detta medför att det blir mindre intressant för större fonder att äga aktier i dessa bolag då positionera blir små och inte har någon påverkan på deras portföljer. Därför saknas exponeringen mot mindre bolag i de flesta småbolagsfonderna och micro cap fonderna.

Utvecklingen för mindre bolag har varit högre

Grafen visar historisk indexutveckling och man kan notera att Mid Cap Index har presterat högst avkastning över tid följt av Small Cap. Small Cap Index har släpat efter sedan oktober 2023 och det finns potential för återhämtning men som investerare så måste du vara uppmärksam på att det finns få fonder eller indexprodukter som äger de mindre bolagen som ingår i Mid Cap och framför allt många av bolagen i Small Cap Index.

Historik avser perioden januari 2008 till januari 2025. OMX Stockholm Large Cap har kurshistorik från och med 21 maj 2013 och för att kunna göra jämförelsen längre har detta index ersatts av OMX Stockholm Benchmark Index. Källa: Infront.

Volatiliteten för småbolag har konsekvent varit lägre

Som investerare får du över tid högre avkastning till lägre risk (mätt i volatilitet) när du investerare i mindre småbolag. Du kanske inte känner till att en stor del av överavkastning från Smal Cap index kommer från att indexet inte faller lika mycket i turbulenta marknadssituationer. Bilden nedan visar 12 månaders rullande årlig volatilitet för respektive index.

Data från 2025-01-20. Källa: Nasdaq OMX, Infront och Finserve AB.

Det enskilda bolaget som ingår i OMX Small Cap har högre volatilitet än bolag på OMX Large Cap listan men när man mäter på indexnivå har OMX Small Cap följt av OMX Mid Cap lägre volatilitet. Det beror främst på tre faktorer.

  • Den mest bidragande faktorn är att bolagen i småbolagsindex har mindre korrelation till varandra jämfört med de stora bolagen. Det beror på att småbolag påverkas mer av sina egna specifika risker (hur det går för det enskilda företaget) än av hur marknaden som helhet utvecklas. För stora bolag är det tvärtom – de påverkas mer av marknadens svängningar, vilket skapar en starkare korrelation mellan bolagen och storbolagsindex.
  • En annan faktor är hur indexen är uppbyggda. I OMX Small Cap Index och OMX Mid Cap Index är aktierna mer jämnt fördelade, vilket innebär att inget enskilt bolag väger tungt och risken blir därmed lägre. I Large Cap Index (för stora bolag) kan däremot några få jättar, som AstraZeneca, ha stort inflytande – exempelvis står AstraZeneca för hela 10% (uppnått Nasdaq OMX max-viktgränsen) av det indexet. Denna ojämna fördelning ökar risken, eftersom utvecklingen för några få bolag kan påverka hela indexet i hög grad.

  • Både OMX Small Cap och OMX Mid Cap har en bättre sektorfördelning jämfört med OMX Large Cap. En större spridning mot olika industrisektorer tenderar att bidra till att minska värdesvängningar i en aktieportfölj. Industri- och Finanssektorn utgör över halva storbolagsindexet. I Small Cap Index utgör Hälsovårds-, Industri -och IT-sektorn över 55 procent. Index för medelstora bolag har den jämnaste fördelningen av sektorer. Både Small Cap och Mid Cap index har högre exponering mot tillväxtsektorer som IT och Hälsovård jämfört med Large Cap index.

OMX Small Cap-bolagen har visat en intressant förmåga att stå emot stora, oväntade händelser såsom coronapandemin och invasionen av Ukraina. Vid sådana tillfällen har OMX Small Cap index ofta fallit mindre än motsvarande index för medelstora (Mid Cap) och stora bolag (Large Cap). Historiskt sett har dessa index rört sig i liknande mönster men under de senaste 16–18 månaderna har bolagen i Small Cap-index halkat efter märkbart mycket. De mindre bolagen har haft en särskilt utmanande period främst på grund av höga räntor och en låg riskaptit bland investerare.

Som vi nämnt ovan handlas många av dessa bolag nu på historiskt låga nivåer och i jämförelse med både större småbolag och stora bolag framstår de som attraktiva ur ett nyckeltalsperspektiv.

Fördelar med en likaviktad aktieportfölj

Jämnare fördelning av aktier skapar lägre risk. Breda likaviktade aktieportföljer är ofta bättre lämpade än koncentrerade värdeviktade aktieportföljer av flera anledningar. För det första minskar de risken genom att sprida investeringar över många olika sektorer, vilket skyddar mot större förluster om en eller några få bolag presterar dåligt. Till skillnad från värdeviktade portföljer, där större vikt läggs på vissa bolag, ger likaviktade portföljer samma vikt till varje bolag, vilket minskar beroendet av enskilda bolag och sårbarheten för deras prestation. Dessutom kan breda portföljer bättre fånga tillväxtmöjligheter i olika sektorer eller regioner, vilket är fördelaktigt i skiftande marknadsförhållanden. Slutligen tenderar likaviktade portföljer att ha en jämnare och mer stabil utveckling över tid, eftersom de inte är lika utsatta för volatiliteten i enskilda bolag. Sammanfattningsvis erbjuder breda likaviktade portföljer en mer balanserad och stabil investeringsstrategi jämfört med koncentrerade värdeviktade portföljer.

Småbolagsdefinitionen

För att uppnå diversifiering och liten överlappning när man väljer fonder är det viktigt att notera vad fonden faktiskt innehåller – är det s.k. microbolag, småbolag eller stora bolag?

Fondindustrin och Stockholmsbörsen har olika definitioner som tydligt skiljer sig åt. Förvaltarindustrin definierar småbolag som bolag med ett marknadsvärde under 1 % av börsens sammanlagda värde. Idag motsvarar det ca 140mdr. Stockholmsbörsen definition av småbolag är bolag mindre än 1,5mdr och medelstora bolag mindre än ca 11,5 mdr Fondindustrin definierar micro cap bolag med bolag som är mindre än 0,1% av börsen och det motsvarar ca 14mdr.

Fondindustrin har följaktligen en definition av micro cap bolag som är större än stockholmbörsens definition av små och medelstora bolag.  Stockholmsbörsen har ingen definition av micro cap bolag.

Börsvinnarna 2024 var small cap och mid cap bolag

Stockholmsbörsensbörsvinnare 2024 återfanns på OMX Small Cap och OMX Mid Cap listorna.

Källa: Infront, perioden 2024.

Flera av bolagen i vinnarlistan ovan har eller hade inga aktivt förvaltade fonder som ägare under 2024.

Analytiker bevakning

I skuggan av den ökande indexeringen så blir sparandet alltmer homogent därmed minskar antalet analytiker och analyser av mindre bolag. När analysen försvinner ökar bolagsrisken men som också innebär att avkastningspotentialen ökar.

Astra Zeneca har ca 35 analytiker vilket gör att bolaget sällan överraskar marknaden och det gör det svårt för en förvaltare att hitta överavkastning i sånt välanalyserat bolag. Enligt data från Bloomberg är endast ca 25% av bolagen i OMX Smal Cap Index som är analyserade med i snitt 1 analytiker.

Med begränsad analys är det omöjligt för en förvaltare att täcka samtliga ca 1000 svenska småbolag som återfinns på Nasdaq OMX, Spotlight och Nordic Growth Market. När man analyserar större bolag gäller att ju färre analytiker ett bolag har desto bättre avkastning över tid. Samma mätning är svårare att göra på de minsta småbolagen då få täcks av analytiker överhuvudtaget.

Slutsats – Varför är apans portfölj att föredra?

Diversifiering blir allt viktigare i takt med att en stor del av sparandet placeras i indexfonder och ETF:er som i huvudsak investerar i stora bolag. I boken A Random Walk Down Wall Street beskriver Burton Malkiel ett experiment där en apa med ögonbindel kastar pil på en tidningssida med aktiekurser – och därmed skapar en portfölj som kan prestera bättre än många aktivt förvaltade fonder.

En portfölj som viktas efter börsvärde får en hög koncentrationsrisk och dålig diversifiering medan en portfölj som viktas efter antal aktier får en bredare diversifiering, lägre risk och högre avkastning då småbolagen får större utrymme.

För att skapa en bättre portfölj bör du som investerare vara noga med att minimera överlappning när du väljer fonder. Det är viktigt att inkludera fonder eller indexprodukter med exponering mot de minsta bolagen eftersom dessa bolag utgör den s.k. svansen i marknaden och bidrar till en bättre diversifiering vilket i sin tur leder till högre avkastning och lägre risk över tid.

// Joakim Stenberg, Ansvarig Förvaltare Finserve Micro Cap Fund.

Tänk på att de här produkterna är komplicerade, och de passar inte alla. Innan du börjar är det därför en bra idé att du sätter dig in i vilka risker som finns, t.ex. genom att läsa produkternas faktablad och prospekt. Och du ska bara investera om du förstår hur produkterna fungerar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i artikeln är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg