Spännande trender på börsen och i Göteborg

Av Johanna Kull

01 dec 19

Share

Häromveckan satte vi oss (jag och Nicklas samt Dan och Simon från Private Banking) på tåget till Göteborg för att medverka på Privata Affärers Stora Placeringskvällen. En mycket lyckad kväll då vi inte bara sprang på många utav er, utan då jag och Nicklas även fick ta plats på scen och prata om spännande trender just nu.

Vårt snack på scen var något av en motvikt mot det man ofta hör om just nu. Jag syftar på pratet om att vi, eftersom vi är inne i en av de längsta börsuppgångarna någonsin, måste närma oss en ordentlig nedgång. Kanske till och med en krasch. Allt annat är ju orimligt. En logik som har flera svaga punkter. Framför allt tar den inte hänsyn till styrkan på uppgången. För visst är ekonomiska återhämtningen förvisso är en av de längsta i modern tid, men faktiskt också en av de svagaste i termer av ackumulerad BNP-tillväxt.

Bolag med strukturell tillväxt

Den andra svagheten med resonemanget om att börsen måste krascha p.g.a. hög ålder, det är att man så totalt drar alla bolag över en kam. Och bortser från att det finns branscher och bolag som har en strukturell tillväxt i ryggen som knappast kommer avta bara för att det var 11 år sedan finanskrisen.

Eller vad sägs om IT-säkerhet. En fråga som alla företagare vi träffade på investerarresan i San Francisco och New York pratade om. Och som Federal Reserves chef Jerome Powell har sagt håller honom vaken om nätterna. Visst är det här en spännande bransch som det bör gå att hitta köpvärda aktier inom.

För att inte tala om bolag med produkter eller tjänster som kan vara en del av lösningen på det akuta klimathot världen står inför. Eller gaming-industrin. En industri vars intäkter är större än musik- och filmindustrins intäkter tillsammans…

Här de trender vi lyfte upp i Göteborg och som vi tycker är bland de mest intressanta just nu:

Ta på börsglasögonen och lyft blicken

Vi menar såklart inte att man blint ska köpa allt, bara för att det går att hitta ord som hållbarhet eller fintech i bolagspresentationen. Absolut inte, men för att bli en långsiktigt framgångsrik aktiesparare ska man försöka lyfta blicken och fundera både en och två gånger på vad det är som trendar i världen. Ofta är vi ju högst delaktiga i de stora trenderna/förändringarna, men vi börjar inte tänka på dem som investeringsmöjligheter förrns börståget för bolagens aktier i många fall redan kommit en bra bit på vägen.

Låt mig ta ett exempel från verkliga livet. Hur glad hade inte jag varit om jag redan 2015, då jag och absolut varenda singel i min bekantskapskrets, började lägga timmar varje dag på den där appen som kom att revolutionera sättet vi dejtar på. Jag talar såklart om tinder, vars moderbolag börsnoterade Match Group sedan dess stigit 420 procent. Vi såg det komma, vi levde mitt i det, men vi hade helt enkelt inte börsglasögonen på.

Exemplen är otaliga och kommer så vara även framöver, vi kommer alltid ”missa” en hel del i efterhand självklara investeringsmöjligheter. Men genom att vara medveten och både lyfta blicken och fundera över spännande trender i vår vardag, ökar vi i alla fall chansen att vi plockar upp någon av framtidens tinder, Netflix, Activision Blizzard i ett tidigt skede.

Lycka till!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.