Spara till barnen och ge bort en tryggare framtid

Nu är semestertiden över för de flesta av oss och förhoppningsvis har ni haft en härlig sommar. Utöver strand, hängmatta och grill så innebär ledigheten en möjlighet att reflektera och stanna upp. För mig innebär höstterminen en möjlighet att sätta upp nya mål. Det är ett utmärkt tillfälle att ta tag i de där sakerna som inte riktigt prioriterats de senaste månaderna. Jag ser över sparandet, försäkringar och diverse andra viktiga saker som inte känns lika intressant under de varmaste sommarmånaderna.  

Min sommar bestod inte bara av varma sommardagar utan även tillskott i familjen. För att ge vår dotter ett tillskott i framtiden har vi diskuterat hur vi vill spara till henne redan nu. Det kan upplevas som krångligt och långt bort men ofta ett välkommet tillskott för barnet i framtiden. Det finns många anledningar att spara till sina barn, barnbarn eller kanske barn till dina nära och kära. Du kanske vill hjälpa till med pengar till ett körkort, till utlandsstudier eller till ett lägenhetsköp – men inte vet hur du ska göra? 

Jag har valt att öppna en Kapitalförsäkring Barn med min dotter som förmånstagare. Anledningen till detta är att jag på ett enklare sätt kan administrera kontot och bestämmer när pengarna ska betalas ut. Om pengarna ska betalas ut vid barnets 18-årsdag, senare eller löpande är ett beslut jag och min sambo inte behöver ta nu. Om jag dör är jag trygg med att pengarna tillfaller förmånstagaren (min dotter).

Utöver kapitalförsäkring kan du välja att öppna ett konto direkt i barnets namn. Kontot står i barnets namn men administreras av föräldrarna. Vid barnets 18-årsdag övergår kontot helt till barnet.

Det finns inget rätt eller fel utan det upplägg ni väljer beror helt på er livssituation och preferenser. Kom ihåg att det bästa sparandet är det som blir av. Baserat på historisk avkastning kan ett ringa belopp om 100 kr per månad växa upp till ca 50 000 kr under 18 års tid. Skulle du ha möjlighet att spara 2 500 kr i månaden kan du ge bort en miljon på barnets 18-årsdag, baserat på historisk avkastning.

För att göra det enklare att hitta information kring vilka alternativ som finns och vad som finns att tänka på har vi samlat information här

Jag och mina kollegor på Private Banking hjälper gärna till att besvara era frågor kring sparande till barn för att ge bästa möjliga förutsättningar.

/Ludvig Persson, Kundansvarig Private Banking