Stockholmsbörsen – världens bästa börs?

I Sverige har vi under en lång tid byggt upp ett stort intresse för sparande och investeringar. Kanske är vi också världens bästa investerare – jag vet inte – men jag vet att vi kan vara stolta över något som förmodligen innebär att vi är bäst i världen. Återkommer till det.

Det är skillnad på fond- och aktieplacerare

Som investerare agerar vi annorlunda när vi placerar våra pengar i fonder jämfört med aktier. Under en lång tid har intresset för globalfonder dominerat fondsparandet och inte bara hos oss utan i hela landet. Förra året kom det in 100,5 miljarder till aktiefonder i Sverige. 77,6 miljarder gick till globalfonder enligt Fondbolagens förening. Tvåa på listan är Sverigefonderna som fick 28 nya miljarder.

Det här mönstret syns också när vi varje månad tittar på vilka fondkategorier som får mest nya pengar hos oss varje månad. På aktiesidan är det däremot tvärt om, där är det framförallt svenska bolag som återkommer i toppen av köpsidan. Det här mönstret kan vi också se när vi tittar på vilka aktier och fonder som är mest ägda bland våra kunder. Bland de 10 mest ägda fonderna är det bara två som är Sverigefonder, medan de 10 mest ägda aktierna alla är svenska. Den första utländska aktien hittar vi på plats 16.

Annons

Norden dominerar historiskt – men framåt då?

I september var jag på en investerarresa i USA och på ett av alla möten – just detta hos Nasdaq – fick jag se en bild med rubriken ”World’s Best Equity Markets” och tidsperioden sträckte sig från 1966 till 2023. Staplarna visade vilka länder som haft den högsta årliga avkastningen och där kom Sverige först, Danmark tvåa och Finland trea. Eftersom vi investerat så mycket i aktier på hemmaplan kan vi ju glädja oss åt detta – vi kanske är världens bästa investerare ändå – men kommer det se likadant ut kommande 50-60 år?

I ett kortare perspektiv ser inte den svenska börsen lika överlägsen ut. Om vi gör en riktigt tuff jämförelse så kan vi lägga det tekniktunga amerikanska indexet Nasdaq 100 mot breda Stockholmsbörsen, båda med återinvesterade utdelningar.

Här ligger vi helt klart långt efter och då är inte ens valutaeffekten medräknad som gett ytterligare 10 procent avkastning de senaste fem åren.

Diversifiera på fler geografiska marknader

Tack och lov har vi väldigt globala bolag på Stockholmsbörsen, så även den som har en bred aktieportfölj med bara svenska aktier har sannolikt en global exponering. Men det finns goda skäl till att leta efter investeringar utanför våra gränser, särskilt när vi letar efter bolag i branscher som knappt finns på Stockholmsbörsen. Den amerikanska tekniksektorn är ett exempel.

Om du analyserar en svensk aktie som du är nyfiken på att investera i tycker jag att det är värdefullt att jämföra med utländska konkurrenter. Dels för att om det svenska bolaget ska bli väldigt stort kommer de stöta på global konkurrens. Men framförallt för att du i din jämförelseanalys kanske inser att det utländska bolaget är mer intressant att investera i – det viktiga är att du ger dig själv möjligheten att utforska ett större univers av bolag. För varför ska vi begränsa oss? Kostnaderna för att handla utomlands kan vara en anledning.

Tesla ägs av flest

Den här listan visar de utländska aktier som finns på flest konton hos oss.

  1. Tesla, 78 000
  2. NVIDIA, 69 000
  3. Apple, 60 000 ägare
  4. Microsoft, 58 000
  5. Norwegian Air Shuttle, 52 000
  6. Novo Nordisk B, 49 000
  7. Polestar ADR, 32 000
  8. NIO ADR A, 27 000
  9. Amazon com, 27 000
  10. Zaptec, 23 000

Data från 24 oktober 2024.

Bästa förutsättningarna för att lyckas utomlands

I Sverige är det väldigt populärt att investera på investeringssparkonto. För utländska investeringar tycker jag att det finns flera anledningar till att istället välja en kapitalförsäkring (KF), så länge du inte behöver betala någon skalavgift. Det behöver du självklart inte hos oss. Aktier som du investerar i på vår KF kommer att ha Avanza Pension som ägare och det innebär att du inte behöver tänka på att begära tillbaka den utländska källskatten.

Lycka till med dina investeringar!

/Philip Scholtzé, sparekonom

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg