Vad har drivit återhämtningen på Stockholmsbörsen?

Av Avanza

01 jul 20

Share

Halva börsåret har nu passerat och inledningen på det nya årtiondet var så pass dramatisk att den går raka vägen in i historieböckerna. Men efter nedgången på -33,81 % under 18 handelsdagar så påbörjades en kraftig återhämtning på börsen. Men hur har den återhämtningen egentligen sett ut? Låt oss titta lite närmare på återhämtningens anatomi!

Svenskt stål biter eller fint som snus?

I skrivande stund har Stockholmsbörsen (OMXS30) stigit +32,53% sedan 16 mars. Indexet är värdeviktat och består av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Just nu är det 29 bolag till antalet då Atlas Copco har båda sina aktieslag i indexet. Atlas Copco är för övrigt en svensk nationalklenod inom industrin och brukar få porträttera kvalitet, inte minst för sin flexibla kostnadsstruktur och förmåga att parera sämre tider. Faktum är att Atlas intar bronsplats i år med en uppgång på +7,48%, strax efter SCA +16,68% och Swedish Match +38,17%.

Ibland brukar man ju säga ”svenskt stål biter”, men med en nedgång på -22,77% för SSAB så kanske vi i år kan säga ”fint som snus” istället. Faktum är att Swedish Match är den aktie i indexet som stigit mest på 1, 3 och 5 år också. De senaste 5 åren är den genomsnittliga årliga totalavkastningen hela +28% (CAGR).

Aktierna som stigit mest i OMXS30 sedan årsskiftet

Onekligen verkar det som att få tror att snusandet får sig en törn på grund av coronakrisen. I skrivande stund är det 9 aktier som gett positiv avkastning sedan årsskiftet, vilket innebär 30% av aktierna som ingår i indexet. I USA är det techsektorn som hållit börsen flytande. Kanske inte så konstigt då distansjobb skapar enorma möjligheter för digitala bolag. Microsoft är ett av världens största börsbolag och i senaste kvartalsrapporten skrev bolagets VD Sataya Nadella ”We’ve seen two years’ worth of digital transformation in two months”. Många av de digitala bolagen har blivit relativa vinnare och sett en dramatisk påskyndning av underliggande digitaliseringstrend. Men i Sverige är bilden onekligen mer grumlig.

Swedish Match är uppenbarligen ett lokomotiv som ångat på i många år, så även nu. SCA har gynnats av hamstringen av toalettpapper, som av någon anledning blev så pass hett eftertraktat att många dagligvarukedjor införde maxkvoter för hur många paket man fick köpa. Om än det är andra delen av SCA:s uppdelning, alltså Essity, som tillverkar hygienartiklar så är det SCA som levererar långfibermassa som används i tillverkningen. Atlas Copco visar återigen sina relativa defensiva kvaliteter i sämre tider. Kinnevik har på senare tid gynnats av uppgången i nätmodesajten Zalando som är noterad i Tyskland, men även investeringar i exempelvis Mathem och norska Kolonial.no har varit helt rätt i tiden. Likaså telemedicin och finansiell robotrådgivning, något som investerarna verkar ha tagit fasta på. Om än de senare delarna är små i sammanhanget, så vädrar nog investerarna tillväxtpotential. AstraZeneca uppges förmodligen vara världsledande i framtagandet av ett Coronavaccin enligt WHO. Så sammanfattningsvis en lite brokig skara vinnare som nog är det på egna meriter.

Vilka sektorer har drivit återhämtningen på hela Stockholmsbörsen?

Om vi istället för att titta på OMXS30 zoomar ut perspektivet och blickar mot Stockholmsbörsens samtliga 386 aktier, så finner vi en lite annorlunda bild av återhämtningen. Kraftförsörjning har stigit mest med närmare 16% uppgång i år. Men faktum är att sektorn enbart innehåller två bolag och utgör 0,02% av viktningen på börsen. Aktierna bakom sektorn är Arise och Etrion med en uppgång på +21,59% respektive -0,56% sedan årsskiftet. I förlorarsektorn olja & gas ingår bolagen Africa Oil, Lundin Energy, Tethys Oil, Enquest och International Petroleum Corp men även, lite förvånande, Eolus Vind. Om vi exkluderar sistnämnda så har oljebolagen i snitt sjunkit -34,7%. Eolus Vind är enda bolag i sektorn som stigit i år, med en uppgång på +14,86%.

De två största sektorerna på Stockholmsbörsen är industri och finansrelaterat och tillsammans utgör de 60% av breda Stockholmsbörsen (OMXSBGI). Inom finansrelaterat ingår även fastighetsbolag och totalt huserar 69 aktier i sektorindexet. Bäst har fastighetsbolaget K-fastigheter gått med en uppgång på +58% sedan årsskiftet, följt av EQT (+50%) och Avanza (+38%).

Inom industrisektorn hittar vi totalt 95 aktier och Pricer B har stigit mest med sina +32% sedan årsskiftet, följt av Note (+29%) och Nibe Industrier (+26%).

Bolagen som stigit mest i sektorerna industri- och finans!

Nedan ser du bolagen som stigit mest under året i de två sektorerna som utgör cirka 60% av Stockholmsbörsen.

Industri

  1. Pricer B +32%
  2. Note +30%
  3. Nibe +26%
  4. Addtech +22%
  5. Sweco +18%
  6. Studsvik +16%
  7. Projektengagemang +15%
  8. Nolato +12%
  9. Instalco +10%
  10. Indutrade +10%

Finansrelaterat

  1. K-fastigheter + 58%
  2. EQT +50%
  3. Avanza +38%
  4. Latour +11%
  5. VNV Global +10%
  6. Kinnevik +6%
  7. Magnolia Bostad +5%
  8. SBB B +4%
  9. John Mattson +3%
  10. Lundbergföretagen +3%

 

Hoppas du får en trevlig sommar,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter fraån Avanza. 

Relaterade inlägg