Så har avanzianerna agerat under börsoron

Av Avanza

22 mar 22

Share

Den senaste tiden har världens börser präglats av osäkerhet och stora svängningar. Och när det skakar på börsen kan det vara skönt att se hur andra gör. Här kikar vi närmare på hur avanzianerna har agerat under denna omtumlande start på börsåret 2022.

Många vill köpa i dippen

Oro för stigande räntor, inflation och effekterna på världens börser av den ryska invasionen av Ukraina har resulterat i intensiv handel. Men istället för att rusa till säljknappen och paniksälja har många istället valt att köpa och fylla på med fler aktier. Däremot kan vi se att större kapital har flödat ut ur fonder och aktier än vad som flödat in. Detta innebär att många har köpt för mindre summor och att färre har sålt av men för större summor.

Men den stormiga börsen har inte skrämt bort nykomlingar. Tvärt om ser vi att nya kunder vill komma igång snabbare vilket tyder på att många verkar vara sugna på att göra klipp i dippen.

Annons

Månadssparandet läggs på is medan bufferten ökar

Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina, den 24 februari, drog många i handbromsen och pausade sitt månadssparande via autogiro. Samtidigt rusade priserna på el och drivmedel iväg vilket slår hårt mot plånboken – vilket också kan förklara varför många valde att dra ner på sparandet. Att pausa sitt månadssparande i oroliga tider är också ett mönster vi sett tidigare.

Men trots det kan vi se att bufferten på sparkonton ökar.

Aktier som avanzianerna favoriserat

I veckans avsnitt av Avanzapodden gräver Moa och Nicklas ännu djupare i avanzianernas agerande. Du kan också se vilka aktier som bytt flest ägare i listorna nedan.

Lista över aktier som bytt flest ägare

Vill du veta mer om hur andra har agerat i oron? Lyssna på veckans avsnitt av Avanzapodden

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg