Så agerade Avanzakunderna i maj

Ökad konjunkturoro och uppskruvat handelskrig har fått börsen att tappa fart och Stockholmsbörsen (OMXS30) backade 10 procent i maj. Privatspararnas syn verkar dock vara att börsen mest hämtar andan och spararna nettoköpte såväl aktier som fonder under månaden. Här mer om hur 890 000 sparare agerade i maj.

Fondspararna – tror inte på kronan

Mer än varannan fondkrona går i maj till försiktigare företagsobligationsfonder med kort löptid. Här följer privatspararna de stora globala investerarna, där rekordmånga uppger att de positionerat portföljen för en kraftigare nedgång kommande månader.

Mest utmärkande på köplistan är dock korträntefonder noterade i dollar eller euro. Två nykomlingar på köplistan och inflödena i dessa fonder visar att spararna tror att kronan kommer att fortsätta att försvagas.

När du investerar i till exempel en korträntefond noterad i dollar, får du nämligen en avkastning som i princip följer den amerikanska dollarns utveckling gentemot kronan. Sparande i dessa fonder är alltså främst en valutainvestering, snarare än en ränteinvestering. Viktigt att tänka på här är att valutakurser är notoriskt svåra att förutspå.

Månadens säljlista domineras av Asienfonder. De kinesiska börserna är de som tagit mest stryk av de utökade tullarna, så att spararna väljer att vikta ner här är inte så förvånande. Bland de globala investerarna är dock tillväxtmarknader det populäraste tillgångsslaget och jag tycker absolut att en tillväxtmarknadsfond har en naturlig plats i en portfölj. Med 10 till 15 procent tillväxtmarknadsfond i portföljen har man en neutral syn på regionen och är varken över- eller underviktad sett till världsindex.

Akieägarna bottenfiskar i kursförlorare

Aktieägarnas köplista är spretig men kännetecknas av bottenfiske i kursförlorare, men med ett tydligt undantag i månadens mest köpta aktie, byggunderleverantören Lindab.

Lindab är en av årets absoluta börsvinnare, med en nära 60-procentig aktieutveckling. Aktien backade dock något i mitten av månaden, efter att största ägaren Creades sålde ut halva sitt innehav. Det var något privatspararna var snabba att reagera på och de såg kursdippen som en möjlighet att plocka in bolaget i portföljen.

I övrigt domineras köplistan av kursförlorare och sju av de tio mest köpta aktierna har haft en negativ aktieutveckling i år, däribland industribolaget Trelleborg.Trelleborgaktien har haft ett kämpigt år på börsen. Den hängde inte alls med övriga cykliska aktier i börsuppgången under första kvartalet, men har fallit betydligt mer under senaste månadens börsoro. Aktien värderas nu lägre än genomsnittet i sektorn och flera analytiker menar att aktien nu är så pass nedtryckt att uppsidan borde vara väsentlig.

Säljlistan toppas av kosmetikaföretaget Oriflame. Oriflame har under en längre tid haft operationella utmaningar och agerat sänke i aktiespararnas portföljer. Budet på 227 kronor per aktie från grundarfamiljen af Jochnick, som vill köpa ut bolaget från börsen, fick dock aktien att stiga kraftigt. Det är däremot fortfarande ovisst om budet faktiskt går igenom och aktien handlas några procent under budkursen. En dryg femtedel av privatspararna valde dock att inte gapa efter de sista procenten, utan tog det säkra före det osäkra och sålde av hela sitt innehav direkt efter budet.

Har du gjort några förändringar i  ditt sparande under månaden?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg