Så agerar våra kunder i börsturbulensen

Av Avanza

14 feb 22

Share

Efter ett starkt fjolår har detta år börjat desto mer turbulent med ett flertal mörka regnmoln på börshimlen och en del hagel på sina håll. Vi har redan bockat av årets första korrektion, alltså nedgång om minst 10 procent från toppen, men hur agerar våra kunder just nu? Låt oss spana in det!

Fjolåret var som bekant ett starkt börsår, så pass att det på indexnivå var det bästa sedan 2009. Dock föll faktiskt varannan aktie på Stockholmsbörsen. I inledningen på januari steg börsen men började därefter sin resa söderut och har nu sjunkit 10 procent sedan årshögsta. På breda Stockholmsbörsen huserar 405 aktier och den genomsnittliga nedgången uppgår nu till -29% sedan respektive akties ettårshögsta. 6 av 10 bolag har nu tappat minst -20% från respektive ettårshögsta och i den skaran uppgår den genomsnittliga nedgången till -37%.

Bidragande faktorer till den turbulens vi nu ser är inflationsoro, stigande långräntor, mer hökaktiga centralbanker, minskade stödköp, hedgefonder som sålde techaktier i snabbaste takten på ett årtionde och sist men absolut inte minst den geopolitiska spänningen kring Ukraina. Sammantaget är det en dålig cocktail för riskaptit.

Hur mycket brukar börsen kunna falla under enskilda dagar?

I nedan bild ser du hur långt ned i rött territorium som OMXS30 stängt under enskilda dagar den senaste 5-årsperioden. Här bör man komma ihåg att börsdagen kan bjuda på större svängningar under dagen eftersom bilden enbart tar hänsyn till stängningskurs. Hursom så visar den att de nedgångar på närmare -4% vi sett den senaste tiden är relativt ovanliga.

Det hindrar dock inte våra kunder att våga gå mot strömmen. Under januari månad noterade vi stora nettoköp som ökade rejält sekventiellt, alltså i jämförelse med december ifjol. Dessa nettoköp har fortsatt in i februari månad. Nedan ser du vilka bolag som våra kunder favoriserar just nu och vilka som får stryka på foten.

Aktierna som nettoköps mest:

 1. Investor
 2. SBB
 3. Tesla
 4. NIBE
 5. Swedbank
 6. Avanza
 7. SSAB
 8. Meta
 9. Volvo Cars
 10. Electrolux
 11. EQT
 12. MIPS
 13. SEB
 14. Microsoft
 15. Netflix

Aktierna som nettosålts mest:

 1. Nobina
 2. Ericsson
 3. ICA Gruppen
 4. Aspire Global
 5. Evolution
 6. AstraZeneca
 7. Investor A
 8. Telia Company
 9. Swedish Match
 10. Moncler
 11. Truecaller
 12. Amasten Pref
 13. Veoneer
 14. Amasten
 15. Handelsbanken A

 

Allt gott,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg