Så blir du som aktieägare en bättre investerare

Av Felicia Schön

10 okt 23

Share

När vi kollar på de som lyckas allra bäst på börsen bland våra kunder så visar det sig att de som bara äger fonder, eller både aktier och fonder, har betydligt högre medianavkastning än de som bara äger aktier.

Mer än 1 miljon avanzianer äger aktier och mer än 1 miljon äger fonder. Och de allra flesta äger både aktier och fonder i någon kombination.

Det finns dock en grupp avanzianer som bara äger aktier och inga fonder alls. Sannolikt beror det på att det är många som tycker att det är betydligt roligare att handla med aktier än fonder, och jag är beredd att hålla med. Aktier är kul – det händer mer, rörelserna är snabbare, det finns mer att analysera och allt det där som är kul som aktiv investerare. Men med det sagt, så är ju oftast det primära målet för alla som älskar att investera att få så hög avkastning som möjligt över tid.

Eftersom de som bara äger fonder, eller aktier och fonder, har en högre medianavkastning så är det säkert många aktiesparare som sannolikt skulle gynnas av att faktiskt introducera en eller flera fonder i sin portfölj.

Och det som är så bra är att det ena inte måste utesluta det andra, man kan fortsätta handla med aktier och ha det som intresse, även om basen i portföljen består av fonder.

Fondägare har högre medianavkastning

Vi har gjort en kartläggning av avanzianernas medianavkastning från åren 2016–2022. Den visar att de som har fonder i sitt sparande har haft högre medianavkastning alla år.

Snittet för medianavkastning per år (2016-2022) är:

 • Endast fonder: 6,3%
 • Fonder & aktier: 5,9%
 • Endast aktier: 2,3%
Grafen visar medianavkastningen per år för respektive kategori. Datan avser Avanzas kunder.

Som ni kan se i grafen så är det endast under 2020 som de med enbart aktier hade en högre medianavkastning än de med enbart fonder. Även om fonder och aktier i kombination var bäst marginellt. Det går även se att de som på något sätt äger fonder även ser lägre fall när det är skakigt, som under 2022.

Även de senaste 12 månaderna (4/10 2022 – 4/10 2023) har det gått bättre för de som äger en fond sett till medianavkastningen.

Varför skiljer sig medianavkastningen så mycket?

Det beror sannolikt på en kombination av flera anledningar, och självklart finns det de som lyckas bättre trots att de bara har aktier i sin portfölj. Men väldigt få lyckas slå index över en längre period. De som lyckas lägger sannolikt mycket tid, energi och omfattande analys. Något som få har tid eller möjlighet att göra.

Men – den främsta anledningen till att de som äger fonder får bättre avkastning är sannolikt på grund av fondägandets största fördel – att riskhanteringen blir så mycket lättare redan från start.

Bland annat är det betydligt lättare att få en global exponering mot flera marknader, branscher och valutor i en fond. Att själv bygga en likvärdig aktieportfölj kräver betydligt mer tid och pengar. Med en fond eliminerar du dessutom bolagsrisken helt och har bara kvar den marknadsrisk som inte går att diversifiera.

Dessutom är det lättare att månadsspara i fonder via autogiro vilket också minskar tidsrisken. Och sist men inte minst, det är smidigt att justera risknivån med fonder genom att t.ex. gå från en fond med 100% aktier till en blandfond som även innehåller räntor.

Annons

Tips för att investera smartare

Så för att bli en bättre investera och rent statistiskt öka sannolikheten till högre avkastning är det alltså smart att komplettera aktiesparandet med ett fondsparande. Här är några tips på vad man kan göra.

 • Låt basen i portföljen bestå av fonder
  Bestäm dig för en andel av ditt sparande, kanske 50-80%, som går rakt in i några fonder och handla med aktier för resten. På så sätt tar du både del av den smarta riskhantering som fonder ger samtidigt som du får det roliga, spännande och lärorika som kommer med aktier.
 • Upptäck börshandlade fonder (ETF:er)
  Vissa tycker att nackdelen med fonder är att det kan ta några dagar in ordern går igenom eller att man inte kan nå de innehav man vill. En bra lösning på det problemet är ETF:er vilket är börshandlade fonder. De har många egenskaper som liknar aktier, de handlas över börsen under börsen öppettider, kan ge utdelning i pengar och många är också otroligt nischade. Perfekt för den aktieälskare som vill bredda portföljen med andra ord. In och kika!

Våra 10 mest ägda ETF:er:

 1. XACT Norden Högutdelande
 2. XACT Sverige
 3. XACT OMXS30 ESG
 4. XACT Svenska småbolag
 5. Vngrd FTSE All-Wld Hgh Div Yld UCITS ETF USD D
 6. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
 7. XACT Norden
 8. Franklin Templeton ICAV – Franklin European Quality Dividend UCITS ETF
 9. iShares MSCI Japan UCITS ETF USD (Dist)
 10. Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dis

Våra 10 mest ägda indexfonder

 1. Avanza Zero
 2. Avanza Global
 3. Länsförsäkringar Global Index
 4. Storebrand Global Plus A SEK
 5. Storebrand USA A SEK 
 6. Avanza Emerging Markets 
 7. Avanza USA 
 8. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A 
 9. Öhman Emerging Markets A 
 10. SEB Sverige Indexnära A 

Våra 10 mest ägda aktivt förvaltade fonder

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 2. AMF Aktiefond Global
 3. Swedbank Robur Ny Teknik
 4. Handelsbanken Hållbar Energi 
 5. Avanza Auto 6
 6. Avanza 75
 7. AMF Räntefond Lång
 8. TIN Ny Teknik 
 9. Avanza Auto 5 
 10. AMF Aktiefond Småbolag

In my opnion borde alla äga en fond, du också!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg