Så började jag spara i fonder

Att börja spara i fonder – hur gör man? Det stod på min att göra-lista, men det kändes som en svår uppgift. Jag hade hört att det skulle vara bra att månadsspara i fonder, men jag visste inte riktigt vad det innebar och jag visste framför allt inte hur man började.

Köper man fonderna hos sin bank? Är det, det bästa alternativet? Kan man ringa till banken och fråga eller få hjälp? Eller ska jag vända mig till någon jag känner? Kanske leta efter tips i en Facebook-grupp?

Jag gjorde som jag alltid gör när jag är osäker, jag ringde till min bror. Han verkade ha ganska bra koll, så det var dags att ta hjälp av honom för att komma igång.

Och det skulle visa sig att det enda tipset jag behövde inte krävde mer än ett ord: Avanza. Eller egentligen också ett till som var avgörande för att veta hur jag skulle gå tillväga när jag väl skapat mitt konto och loggat in: Portföljgeneratorn.

Jag minns att jag tänkte “men oj, det här var ju inte alls särskilt svårt” även om det i början kändes aningen förvirrande med de olika fonderna, avgifterna och exakt hur månadssparandet gick till. Men det var ändå enklare än jag kunnat föreställa mig, eftersom dagens tjänster är så lättillgängliga och pedagogiska att man inte måste kunna allt själv.

Detta var 2016 och det var då jag för första gången blev introducerad för månadssparande i fonder.

Önskemålen jag hade för mitt sparande 

  • Det måste vara enkelt
  • Inte ta för mycket tid (gärna skötas automatiskt)
  • Kännas tryggt men samtidigt ge bättre avkastning än på ett vanligt bankkonto

Mina tips för dig som vill börja spara 

  • Skapa ett konto och testa olika verktyg. Själv gillar jag alltså Portföljgeneratorn då man får direkt inblick i vilka fonder som slumpas fram beroende på de val man gör.
  • Månadsspara! Om du sparar lite varje månad innebär det att du köper fonder när de ibland är billigare och ibland dyrare, det gör ditt sparande mer jämt och mindre riskfyllt över tid. Dessutom kan du låta detta ska automatiskt och du behöver inte ägna varken tid eller energi åt ditt sparande.
  • Börja smått! Om du tycker det känns främmande och lite läskigt kan du börja med några hundralappar i månaden. Många bäckar små…
  • Läs om fonderna! När ett urval gjorts kan du läsa mer om de olika fonderna och då justera om det t.ex. är något du inte vill stötta eller ha en lägre avgift.
  • Men kostar det något? Jag tyckte det kändes läskigt att varje fond hade en avgiftsprocent, men insåg snabbt att det var standard. Tanken är ändå att dina pengar kommer öka mer än om det ligger på ett vanligt bankkonto och därför är den här avgiften värt det. Men kan vara bra att känna till och alltså kolla lite extra på just den detaljen.

Så sätt igång och testa, du kommer inte att ångra dig!

/Jennifer Sandström

Jennifer Sandström är företagare och bloggare och skriver bland annat om resor, att driva företag och marknadsföring. Läs också hennes särskilda tips för att spara till resan.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg