Så byter du enkelt dina fonder i PPM

Av Avanza

28 jan 20

Share

Snart skickar Pensionsmyndigheten ut det orangea kuvertet som visar ditt totala sparande inom den allmänna pensionen. Där ser du både inkomstpensionen och premiepensionen, också kallat PPM i folkmun. I premiepensionen har du möjlighet att förvalta kapitalet själv genom att välja upp till 5 olika fonder. Nu gör fonderna Avanza Global och Emerging Markets entré vid sidan av Avanza Zero.

Ifjol fanns det 506 olika fonder att välja på och gör du inget aktivt val så förvaltas dina pengar i AP7 Såfa som är ett statligt alternativ. Det har varit ett bra alternativ historiskt och använder belåning för att öka avkastningen över tid. AP7 Såfa är en fond som anpassas efter din ålder och består av en mix av AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Aktiedelen är att likna vid en globalfond och den som vill komplettera den exponeringen eller helt välja egna fonder så kommer här en guide hur du gör det själv. Skälet skulle exempelvis kunna vara om du vill ha större exponering mot Sverige, tillväxtmarknader, en bransch såsom teknikbolag eller småbolag.

  1. Logga in hos Pensionsmyndighetens hemsida
  2. Scrolla ned på sidan tills du kommer fram till ”Din premiepension” och klicka på ”Byt fonder
  3. Nu ser du din befintliga fondfördelning och kan söka fram nya fonder genom att scrolla ned på sidan. Vill du välja till en ny fond så trycker du på plustecknet längst till vänster och anger procentuell fördelning av ditt kapital som ska placeras i denna fond i sammanställningen ovanför.
  4. När du valt dina fonder och angett procentuell fördelning så trycker du på ”Gå vidare” och sist men inte minst trycker du på ”Godkänn beställning” om allt ser ut att vara i sin ordning.

Sist men inte minst.. oavsett hur du väljer att investera premiepensionen så kan det vara klokt att logga in åtminstone en gång om året och se över fondfördelningen. Om en eller några fonder utvecklas väl medan någon eller några andra sjunker så förändras ju viktningen, alltså den procentuella fördelning du en gång valde.

Lycka till med placeringen av din premiepension,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg