Så flyttar du ditt bolån – steg för steg

Av Avanza

20 maj 22

Share

Funderar du på att flytta bolånet till en annan bank? Det är faktiskt enklare än vad man kan tro. Här förklarar Sanna Söderberg, Produktägare Bolån, hur det går till!

Snabbguide: Så flyttar du ditt bolån

  1. Jämför bolåneräntor och erbjudanden hos ett par banker eller bolåneaktörer
  2. Skicka in en ansökan – den är inte bindande
  3. Hämta ett amorteringsunderlag från din tidigare bank och skicka till nya banken
  4. Få ett erbjudande och skriv under
  5. Klart! Den nya banken sköter resten av flytten

Ja, det är sällan svårare än så att flytta bolånet! Men självklart ska vi förklara mer om hur de olika stegen går till.

Annons

Börja med att jämföra bolåneräntor

Det första som är bra att göra när du letar efter ett bättre erbjudande för ditt bolån är att jämföra bolåneräntor hos ett par olika aktörer. Många aktörer är idag transparanta med sin prissättning och det är därför enkelt att se vad de kommer kunna erbjuda dig för ränta. Andra aktörer har individuell prissättning vilket gör att du behöver ta kontakt med dessa för att se vad de kan erbjuda just dig. Det är hos dessa aktörer det är viktigt att pruta på det erbjudandet du får.

Vi förespråkar transparant och enkel prissättning eftersom du då direkt kan se vilken ränta som du kan få och att du inte behöver förhandla för att få en bra bolåneränta. Hos oss kan du se den ränta du kan få genom att fylla i ett uppskattat värde på din bostad och önskat lånebelopp. Se och räkna ut den ränta du kan få.

Banken sköter värderingen av din bostad

När du hittat ett bra bolåneerbjudande och en aktör du tycker verkar vara bra så är det dags för att påbörja en bolåneansökan. Ansökan kan ske digitalt eller genom ett möte med en traditionell bank. Hos oss ansöker du helt digitalt och svarar på ett antal frågor om din bostad och din ekonomi. Du fyller i ett önskat lånebelopp och det kan vara antingen samma lånebelopp som du har hos din nuvarande bank, alternativt ett högre eller lägre belopp om du önskar att låna mer eller mindre än du gör idag.

Vi märker att det finns en stor osäkerhet kring värdet på ens bostad och värderingar inför att man ska ansöka om ett bolån. Men värdering är inget du själv behöver ordna eller lägga energi på. Alla banker gör idag en statistisk värdering på din bostad när du har skickat in din ansökan. Du behöver alltså bara uppge ett uppskattat värde för din bostad i ansökan och sen sköter banken resten kring värderingen genom att jämföra din bostad med värdet på bostäder som sålts i närheten. I vissa enstaka fall kan din bostads värde skilja sig från bostäderna i din närhet och då kommer du få möjlighet att skicka in en egen värdering som är gjord av en mäklare eller en värderingsman. Det är dock enstaka fall och inget som majoriteten av de som ansöker om ett bolån behöver göra.

En bolåneansökan är aldrig bindande

När du har skickat in en ansökan börjar banken att handlägga ditt ärende. De behöver då ta en kreditupplysning på dig och eventuella medsökande till lånet för att kunna bedöma er ekonomiska situation och att ni faktiskt har råd med lånet. Hos oss tas en kreditupplysning först när man har skickat in sin ansökan, vilket görs som sista steg i ansökan.

Något som är viktigt att komma ihåg är att en bolåneansökan aldrig är bindande. Det gör att du egentligen kan se din bolåneansökan som en intresseanmälan för att få bolånet och först när och om banken godkänner din bolåneansökan kommer du få ett erbjudande om bolån där det framgår ränta och bolånets villkor. Dessa lånehandlingar kan signeras digitalt och/eller fysiskt beroende på bolåneaktör. Det är först när du signerat dessa handlingar som du godkänner att ditt lån ska flyttas.

Annons

Räntan sätts alltid på utbetalningsdagen

Räntan som du får på ditt bolån är alltid den aktuella räntan som gäller på utbetalningsdagen, det vill säga den dagen då ditt bolån är helt klart och upplagt hos den nya banken. Det betyder alltså att även om du ser en ränta idag och ansöker om bolån så betyder det inte att det är den räntan du kommer få på ditt bolån. Det kan kännas otryggt att inte vara garanterad en viss ränta och då vill jag förtydliga att vi och våra partners alltid meddelar om räntan förändras. Du har rätt att avbryta din ansökan, även om du har signerat lånehandlingarna, fram till dess att lånet är utbetalt.

Amorteringsunderlag och andra kompletteringar

När du har skickat in din ansökan om att flytta ditt bolån kommer banken att be dig om ett amorteringsunderlag. Oavsett vilken bank du flyttar till eller från så kommer man tyvärr inte undan att behöva ett sådant underlag. Amorteringsunderlaget visar hur och om du har amorterat på den förra banken och denna information behöver den nya banken/bolåneaktören för att veta om du omfattas av några amorteringskrav.

Amorteringsunderlaget behöver du begära från din andra bank eftersom den nya banken inte har rätt att få ut denna information från den tidigare banken. Du kan begära underlaget via ett meddelande till banken eller genom att ringa dem. Vissa banker har gjort det möjligt att hämta ut detta underlag när man är inloggad hos banken men dessa banker är tyvärr väldigt få. Vi hoppas att fler banker kommer göra det enklare framöver för kunderna att flytta sitt bolån.

Man kan behöva skicka in ytterligare någon komplettering till banken för att de ska kunna göra en korrekt bedömning av ens ekonomi men det kommer banken höra av sig om i så fall.

Banken sköter resten

När din ansökan är godkänd, du har signerat lånehandlingar och inkommit med amorteringsunderlag så kommer den nya banken sköta resten.

Sammanfattningsvis är det enklare än man tror att flytta sitt bolån. Din ansökan är aldrig bindande och håll koll på räntorna innan ditt bolån ska betalas ut så du får den ränta som du förväntar dig.

Lycka till!

Sanna Söderberg, Produktägare Bolån, Avanza

Är du nyfiken på att flytta ditt bolån till oss? Här kan du läsa mer om Bolån+ och se vilken ränta du kan få.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Gäller för upp till 75% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Gäller upp till 60% belåning av bostadens värde.

Relaterade inlägg