Så här såg svenska folkaktieportföljen ut 2021
Svenskarnas intresse för börsen är alltjämt på höga nivåer och ifjol steg antalet unika aktieägare med hela 267 331 personer (fysiska/juridiska). Det innebär att fler än var fjärde privatperson nu äger aktier. Det framgår i värdepapperscentralen Euroclears årliga rapport över aktieägandet i Sverige.
Men vilka är egentligen de mest ägda aktierna och vilken aktie tog över tronen som svenska folkets favoritaktie? Låt oss spana in folkaktieportföljen.
Så såg svenska folkaktieportföljen ut 2021
Det är alltid mycket spännande att spana in folkaktieportföljen. De bolag som flest svenska aktieägare ruvar på i sina portföljer. Föga förvånande handlar det om stora, ”stabila” och välkända bolag. Faktum är att 8 av 10 aktier på topplistan ingår i prestigeindexet OMXS30 – alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.
Svenskarnas nya folkaktie
Listans nyhetsvärde kan diskuteras då det inte brukar hända så mycket över åren. Det ska förvisso inte underskattas eftersom ett lönsamt aktiesparande inte sällan handlar om tålamod och sittfläsk. Men i år bjuder listan på lite spänning. För första gången på mycket länge har vi fått en ny folkaktie.
Den nya folkaktien heter Investor (knappast ett nytt och okänt bolag) och skutan styrs av familjen Wallenberg. Investor är Sveriges största investmentbolag med många av Sveriges största börsbolag i portföljen såsom Atlas Copco, ABB, Ericsson, Nasdaq, SAAB, SEB och Electrolux för att nämna några.
Investors aktie är sedan länge den mest ägda aktien hos oss med långt över 300 000 ägare. Notera även att Volvo Cars som kom till börsen i slutet på förra året seglar upp på topplistan. En bra bit över 100 000 avanzianer blev aktieägare i samband med denna mycket efterlängtade börsintroduktion.
Till skillnad från Telia och Ericsson har Investor en historik av att ha skapat många skäl för spararna att dra på smilbanden. Sedan 1987 har aktien gett en årlig genomsnittlig effektiv avkastning (CAGR) på 15,3 %. En siffra som innebär att kapitalet fördubblas vart femte år. Den som investerade 10 000 kronor 1987 (21 172 kr i dagens penningvärde) har nu sett kapitalet växa till över 1,5 miljoner kronor. Nedan ser du en totalavkastningsgraf från Investors hemsida under perioden 1987 – 2022.
Nu är ju historisk avkastning som bekant ingen garanti för framtida dito men Investor har lyckats generera en god avkastning över flera olika tidsperioder. Senaste 20 åren åren har aktien gett en totalavkastning på 13,9 %. Kortar vi ned perioden till 10 år uppgår siffran till 23,2 %, på 5 år 19,6 % och senaste 3 åren landar den på 27,3 %. Det är en imponerande prestation. Om framtiden bär med sig så god överavkastning jämfört med börsen återstår naturligtvis att se.
Annons
Bolagen som fick flest antal nya ägare 2021
Förutom att titta på topplistan är det också intressant att kika på vilka bolag som fick flest nya ägare, utan att för den sakens skull föräras med en plats på topplistan. Här ser vi en del yngre bolag som troligtvis också favoriseras av yngre såsom SBB, Embracer och Evolution.
Aktierna som 21 – 40 åringarna på Avanza favoriserar
Att fler yngre hittar till börsen är glädjande och i rapporten kan man se vilka aktier som favoriserats. Men jag tycker det är minst lika intressant att spana in vilka aktier som man investerar mest pengar i också. Av den anledningen har jag spanat in vilka aktier våra 21 – 40 åringar investerat mest pengar i.
I listan nedan ser du aktierna med minst 10 000 ägare hos oss och som attraherat högst mediankapital bland våra kunder. En intressant detalj är att närmare varannan aktie är utländsk (Euroclears rapport tittar enbart på svenska aktier).
- Tesla
- Microsoft
- NVIDIA
- Evolution
- Apple
- Investor B
- GameStop
- Investor A
- AstraZeneca
- Cibus
- AMD
- Meta Platforms (Facebook)
- EQT
- Tele2
- Swedbank
Avkastning på dig,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.