Så investerar Avanzas rikaste kunder

Av Avanza

21 jan 20

Share

Ifjol fyllde Avanza 20 år, resan började 1999 och är ett börsår som många förknippar med IT-eufori och börsuppgång på hela 71%. Men sedan dess och fram till nutid har vi haft en ambition om att skapa en bättre framtid för miljoner människor genom att göra sparande billigare, bättre och enklare. Det har gjort att vi alldeles strax passerar 1 miljon kunder och att 60 000 miljonärer valt oss för sitt sparande.

Det ger oss en unik inblick i hur våra mest förmögna kunder förvaltar sitt kapital hos oss. Låt oss titta lite närmare på hur våra Private Banking-kunder förvaltar sin förmögenhet och hur de särskiljer sig gentemot hela vår kundstock.

Aktier är tillgångsslaget som favoriseras och totalt 2 av 3 sparkronor är investerade i aktier. Ungefär var femte sparkrona återfinns i fonder och var tionde dito har placerats på sparkonto eller torrt krut på konto, kanske i väntan på ett bra köpläge? Tittar vi på huruvida de är utdelningsjägare så ser vi att närmare 60% av kapitalet tingar en direktavkastning på mellan 0,1 – 4% medan var femte krona inte tingar någon direktavkastning alls.

 

Bättre riskspridning

Det finns ett mycket tydligt samband mellan större kapital och bättre riskspridning hos våra kunder. Snittsiffran i hela Sverige är 3,9 aktier i porföljen medan varannan nöjer sig med blott en enda enligt Euroclear. De ensamma aktierna lyser mer eller mindre med sin frånvaro hos våra Private Banking-kunder. Hos oss nöjer sig inte varannan kund med en enda aktie, den siffran är istället 4% av våra kunder vilket innebär att vi hittar en portfölj med en enda aktie per 25 kunder i snitt. En spaning är istället att varannan kund har minst 12 olika aktier, helt enligt skolboken kring fördelen med riskspridning och inte exponera sig för onödig bolagsrisk.

I bilden ovan ser vi att de kunder som har upp till 50 000 kronor investerat i aktier så har de i snitt 2,5 aktier, sämre än rikets snitt alltså. Men när de kliver över 50 000 kronor så ser vi också att antal aktier mer än fördubblas och en riskspridningseffekt slår igenom.

En mycket intressant reflektion är att de kunder med kapital upp till 50 000 kronor minskat antalet aktier i portföljen från fjolårets snittsiffra på 3,7 aktier ned till dagens 2,5. Även de med kapital på mellan 50 – 500 000 kronor har minskat antal aktier i snitt från 7,4 aktier ned till 5,5 aktier. Därefter ser vi att kunderna med en halv miljon upp till 3 miljoner har ett oförändrat innehav medan kunderna som har 3-10 miljoner kronor adderat på 2,4 aktier fler i snitt. Kunderna som har minst 10 miljoner i aktieportföljen har gått från att ha 25,6 aktier till 27,8 aktier i snitt. Så summa summarum kan man säga att kunderna med mindre kapital hos oss försämrat sin riskspridning medan de kunder mest störst förmögenhet istället ökat sin riskspridning.

Ytterligare en intressant reflektion är att vi ser att de kunder som har minst 12 olika aktier i portföljen har lyckats uppnå den bästa avkastningen historiskt. Även riskjusterad avkastning, alltså om vi justerar för den risk man tagit.

Vilka aktier och fonder tillhör favoritinnehaven?

Gratisfonden Avanza Zero som ger exponering mot Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier är favoritinnehavet i år igen. Därefter är det Sveriges största investmentbolag Investor med familjen Wallenberg som lockar. Det är även den mest ägda svenska aktien bland samtliga våra kunder. En kuriosa är att Investor förra årtiondet bjöd på en totalavkastning på +422% alltså motsvarande 18% om året i snitt, det är inte fy skam. På tredje plats landar Spiltan Aktiefond Investmentbolag som därmed klättrar nio steg upp jämfört med fjolårets ranking. Fjolårest bronsplats gick till Hennes & Mauritz som flyttas ned till plats 4. Aktien steg +59,7% inklusive återinvesterad utdelning ifjol och fortsatte därmed sin återhämtningsresa.

Det är alltså fördel indexfonder med låga avgifter och stora bolag, precis samma mönster som vi sett historiskt. Det är även en god spridning vad gäller branscher och flera av bolagen erbjuder sina aktieägare en attraktiv direktavkastning.

Här hittar du de mest populära svenska innehaven i samtliga kunders portföljer!

Lycka till och avkastning på dig!
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg