Få ett smartare månadssparande på fem minuter

Av Avanza

27 sep 22

Share

Många tror att det behövs mycket tid, kunskap och kapital för att börja spara och investera, men det är faktiskt tvärtom. Alla kan starta ett bra sparande. Och för att göra det ännu enklare har vi tagit fram Avanza Auto som förvaltar och optimerar dina pengar åt dig.

Det går snabbt och enkelt att komma igång. Det enda du behöver ta ställning till är om hur lång tid du behöver pengarna, vilken risk du är bekväm med och hur mycket du vill månadsspara, svårare än så är det inte. Här visar vi hur du gör steg för steg.

Steg 1: välj hur mycket du vill månadsspara – eller gör ett engångsköp

Det genomsnittliga sparandet bland våra kunder är närmare 3 000 kronor per månad. Det brukar sägas att 10 % av inkomsten är ett ett gyllene riktmärke för hur mycket man ska spara. Men det viktigaste är att du sparar något. Minsta månadssparande är 100 kronor och minsta köpbelopp är 1 krona.

Steg 2: välj vilken sparhorisont du har

Pengar du behöver på kort sikt passar bäst på ett vanligt sparkonto med hög ränta. Om du har en längre sparhorisont så har du också ”råd” att ta lite risk med pengarna för att därigenom också få en högre förväntad avkastning över tid.

Steg 3: välj den risknivå du är bekväm med

Beroende på vilken risknivå du väljer så får du en mix av aktier, räntor och övriga tillgångsslag. Rebalansering sker löpande så efter att du upprättat detta sparande så kan du faktiskt ägna dig åt det du finner glädje i, med vetskapen om att sparandet växer över tid. Auto 4 har exempelvis 72% exponering mot aktier, medan Auto 5 bjuder på 88% och Auto 6 har 100% aktier.

I mitt tycke är det viktigt att komma ihåg att ett långsiktigt sparande trivs bäst tillsammans med en hög risk. Ibland är det lite synd att vi låst fast oss vid begreppet risk, även om det naturligtvis finns en mycket god anledning till det. Men risk och avkastning hör ihop, vilket innebär att en högre risk också förväntas leda till en högre avkastning. En risk den långsiktige har råd med, givet att det inte stör nattsömnen.

Pengar du behöver på kort sikt bör inte investeras på börsen. Risken är nämligen hög att investeringen sjunker i värde, vilket ju inte alls var tanken. Omvänt finns det faktiskt filosofiskt en risk med att ta för låg risk med sina pengar när det handlar om ett långsiktigt sparande. När vi pratar om risk menar vi nämligen svängningarna på börsen, men ingen lär komma ihåg börsens svängningar under sista kvartalet 2021 när de blickar tillbaka år 2050. Då troligtvis också med en betydligt större portfölj än vad du haft om du enbart nöjt dig med ett vanligt sparkonto.

Här kan du läsa mer om de olika nivåerna i Avanza Auto.

Steg 4: låt ditt sparande rulla på

När du väl är igång behöver du faktiskt inte vara aktiv alls. Förvisso kan du ju med fördel spana in kontot någon gång per år och se hur det växer, både tack vare nyspar samt förväntad avkastning, men du behöver inte vara aktiv. Det är själva idén med Avanza Auto, alltså att ge alla en god möjlighet till ett gott sparande över tid, oavsett intresse och ambitionsnivå.

Här kan du komma igång med ditt sparande i Avanza Auto direkt.

Annons

Vad finns det för andra alternativ om jag vill vara mer aktiv?

För den som är intresserad av sparande och investeringar erbjuder vår plattform ett smörgåsbord av investeringsalternativ. Totalt sett har vi närmare 70 000 olika investeringsmöjligheter, däribland över 10 000 aktier och 1 300 fonder. Med Avanza Auto försöker vi dock erbjuda ett enkelt och billigt alternativ till de som inte riktigt vet var de ska börja i den finansiella spardjungeln, men gärna vill ha ett gott sparande. Eller för den delen den insatta spararen som vill ha en god bottenplatta i sitt sparande.

Hur mycket kan mitt sparande växa till över tid?

Den som månadssparar 500 kronor i månaden under 45 år får ihop omkring 340 000 kronor till 1 % ränta på sparkonto. Den som istället investerar pengarna på börsen får ihop nästan 2 miljoner kronor, givet en förväntad årlig genomsnittlig totalavkastning på 7 %.

Det genomsnittliga månadssparandet hos oss uppgår till 3 000 kronor. Nedan ser du hur mycket det sparandet kan växa över olika tidsperioder på börsen kontra på sparkontot. I sammanhanget är det viktigt att påminna om att det bästa sparandet är det som blir av och det lägsta månadssparandet i våra Auto-fonder är 100 kronor. Minsta köpbelopp är så lågt som 1 krona.

Är du nyfiken på hur andra sparar? Här har vi samlat de populäraste sparmålen i olika åldrar. Du kan också se hur mycket andra sparar, vilka aktier och fonder som är populärast just nu – och hur snabbt du kan nå dina mål.

Lycka till med ditt sparande! Om du redan kommit igång så kan det vara en fin gest att hjälpa någon annan att komma igång och därigenom gå en bättre ekonomisk framtid till mötes.

Allt gott,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg