Så kan du tänka när börsen skakar

I tider av börsoro kan det vara svårt att veta hur man ska agera. Media fylls av nyheter om att en krasch vilar runt hörnet och att vi sannolikt aldrig kommer att nå de höga nivåer på världens börser vi hittills sett. Men tvärtemot vad impulsen kanske säger är det i tider av nedgång läge att ta det lugnt och zooma ut perspektivet. För om det är något vi kan lära av historien är att börsen återhämtat sig efter varje krasch och vinnarna är de som lyckats hålla lugnet. 

1. Acceptera att börsen svänger

I tider av börsoro är det A och O att skilja på det korta och långa perspektivet. Historiskt har Stockholmsbörsen avkastat sju procent per år – ibland betydligt mer än så, ibland betydligt mindre. Att ägna sig åt kortsiktigt spekulerande är extremt riskfyllt men genom att hålla det långsiktiga perspektivet minskar du risken i ditt sparande och värde kan byggas. Acceptera att börsen svänger – det har den alltid gjort och kommer med största sannolikhet att fortsätta göra. Svängningarna är helt enkelt priset du får betala för att ta del av den långsiktiga tillväxten i ditt sparande.

2. Agera inte i panik

När börsen skakar och ens aktier faller allt djupare ner i källaren kan det vara svårt att låta bli impulsen att sälja av innehavet. Men det är i tider av börsoro som vi behöver motstå dessa impulser och istället försöka hålla huvudet kallt. Har du investerat i bolag som du tror på långsiktigt, och nedgången beror på andra saker än att bolaget misskött sig, finns det ingen anledning att sälja när börsen skakar.

3. Köp när det gör som ondast

Har du investerar i bolag som du tror långsiktigt på, ta då tillfället att köpa lite extra när börsen går ner. Kom ihåg att det som styr bolagens långsiktiga avkastning fortfarande är dess direktavkastning, vinsttillväxt och hur det värderas. Tvärtemot vad många kanske tror är risken lägre i en marknad på nedgång jämfört med en som är högt värderad.

Annons

Några avslutande tankar

När du seglar behöver du ta ut waypoints för att hålla kursen. Genom att fokusera på en bestämd punkt kan du ta dig i hamn trots stormbyar, dimma och meterhöga vågor. Precis samma sak gäller vid sparande. Genom att fokusera på ditt långsiktiga mål kommer du att nå din hamn med dina besparingar i behåll. Undvik att flacka med blicken, håll rak kurs framåt mot ditt mål och du kommer att se att även denna börsstorm kommer att bedarra.

Lycka till där ute!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg