Så kan olika makrosiffror påverka börsen
Nu lägger vi till en ekonomisk kalender på sidan Börsen idag där du snabbt kan hålla koll på datumen för olika händelser som påverkar världens börser. Vi har framförallt valt att fokusera på centralbankernas räntebesked och andra siffror som vägs in när de ska ta beslut om ränteförändringar, som inflation, arbetslöshet och BNP. Vi visar upp händelser för Sverige, USA och EU.
Här berättar vi lite mer om varje ekonomisk händelse och varför de kan vara värda att hålla koll på när du investerar. Beskrivningarna är förenklade och kan vara bra för dig som inte redan har koll på hur allt hänger ihop och påverkar varandra och börsen.
Annons
Hur påverkar räntebesked börsen?
Centralbankernas räntebesked påverkar världens börser. Marknaden reagerar ofta på förändringar i styrräntor, men också på centralbankernas prognoser om framtida räntebanor. Genom att höja eller sänka styrräntan kan centralbankerna påverka både ekonomisk tillväxt och inflation.
- Höjningar av styrräntan: Kan bromsa ekonomin och få ner inflationen, men riskerar också att dämpa tillväxt och minska konsumtionen.
- Sänkningar av styrräntan: Stimulerar tillväxt genom bland annat billigare lån, men kan också bidra till att driva upp inflationen.
Hur påverkar inflationen vad som händer med räntorna?
Inflation är en av de viktigaste delarna som centralbankerna övervakar noga. Inflationen mäter hur snabbt priserna stiger över tid och det påverkar både hushållens köpkraft och företagens kostnader. En inflationsrapport kan vara ett tillfälle för investerare att få bättre koll på hur centralbankerna kan tänkas agera vid kommande räntebesked.
Riksbanken, FED och ECB har alla ett inflationsmål på 2%, I Sverige använder primärt Riksbanken måttet KPIF. Ungefär en vecka innan den stora och mer ingående rapporten om inflationen i Sverige kommer så släpper SCB också en preliminär sammanställning, som de valt att kalla snabb-KPI.
- Hög inflation: En signal om överhettning i ekonomin. Det kan också leda till räntehöjningar för att dämpa prisökningarna.
- Låg eller negativ inflation (deflation): En signal om svag efterfrågan, vilket kan motivera sänkta räntor eller andra ekonomiska stimulanser.
Hur påverkar arbetslöshet olika länders ekonomi?
Arbetslöshet är en indikator på ett lands ekonomiska hälsa och också en viktig faktor för centralbankernas räntebeslut. Marknaden följer arbetslöshetssiffrorna noga, eftersom de avslöjar både styrkan på arbetsmarknaden och kan också ge en aning om hur centralbankerna kommer att agera framåt.
- Låg arbetslöshet: Tyder på en stark ekonomi, men kan också driva upp löner och inflation.
- Hög arbetslöshet: En signal om svag ekonomi och behov av olika ekonomiska stimulanser.
Hur påverkar BNP (Bruttonationalprodukt) börsen?
BNP-rapporten visar den totala ekonomiska tillväxten för ett land och är en av de bredaste indikatorerna på en ekonomis styrka. BNP-siffror ger investerare en helhetsbild av ekonomins riktning och kan hjälpa dem att förutse marknadens rörelser.
- Hög tillväxt: Tyder på stark efterfrågan, ökad produktion och potentiellt högre inflation.
- Svag eller negativ tillväxt (recession): En signal om att ekonomin krymper, vilket kan leda till sänkta räntor och andra ekonomiska stimulanser.
Så här lägger du till kalendern
Du kan enkelt lägga till den nya ekonomiska kalendern på sidan Börsen idag, under Inställningar när du är på desktop eller under Lägg till längst ner på sidan i appen. Med kalendern blir det lättare att hålla koll på när de här siffrorna kommer och du kan förbereda dig inför viktiga ekonomiska händelser. Genom att förbättra din förståelse för hur olika rapporter påverkar centralbankernas beslut och vilken effekt det i sin tur kan få på världens börser och marknader så får du med andra ord också chansen ta bättre investeringsbeslut.
//Christine Bergsten, Team Äga Aktier.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.