Så maxar du premiepensionen

”Hur maxar man premiepensionen?” Den frågan fick jag häromdagen från en reporter på Dagens industri. Svaret är egentligen ganska enkelt. Här mina tre tips. 

Det orangea kuvertet har senaste veckorna dimpt ned i våra brevlådor. Själv öppnade jag mitt i min digitala brevlåda häromdagen. Och nej, läsningen var inte speciellt munter. Som 80-talist kan jag räkna med att få ut mindre än hälften av min slutlön i allmän pension. Ingen vardagslyx där inte. Men nu är det faktiskt inte alls så illa som det ser ut vid första anblicken. Orangea kuvertet innehåller bara en liten del av vår totala pension, men mer om det senare.

Nu åter till frågan hur man maxar sin premiepension, alltså den delen av din allmänna pension som du själv får välja hur den placeras. Här mina tankar:

1. Du behöver inte göra någonting

I premiepensionen har vi ett jättebra icke-val  i AP7 Såfa. Det är inte bara okej, utan en riktigt vass fond med låg avgift, extra turbo och den anpassar sig efter din ålder. Alltså, lyssna inte på den som säger att du måste agera eller göra något med din premiepension. Lyssna för övrigt överhuvudtaget inte på telefonförsäljare när det gäller sparande och placeringar. Ingen seriös aktör ringer runt och kränger fonder på telefon. Alltså –> när säljaren ringer, lägg på luren.

2. Rabatt på fonder

Tycker du att det är roligt och är eller vill du bli intresserad av sparande? Då är premiepensionen ett bra tillfälle att spara i aktivt förvaltade fonder. Fondavgifterna är nämligen kraftigt rabatterade så en fond som kanske kostar 2 procent i vanliga fall, kostar max 0,89 procent på premiepensionstorget. Du får spara i upp till fem olika fonder.

3. Besiktiga valen en gång per år

Väljer du egna fonder räcker det i regel att se över dina fondval en gång per år. Och varför då inte i samband med att orangea kuverten skickas ut? Visst kan det hända saker däremellan, men så länge det inte är något som radikalt ändrar förutsättningarna, är en gång per år en bra tumregel. Jämför det med hur ofta du går till tandläkaren, förmodligen inte oftare än en gång per år. Visst kan du få lite tandsten däremellan, men det är knappast något du bokar in en extraundersökning för.

Glöm inte bort resten

Även om du precis som jag stannar efter första steget, tycker jag inte att du helt ska strunta i det orangea kuvertet. För som jag skrev ovan, det innehåller bara information om en liten del av vår framtida totala pension. Ungefär hälften. De andra delarna, tjänstepensionen och privata pensionen är minst lika viktiga. Så ta utskicket som en påminnelse och logga in på Pensionsmyndigheten eller minpension.se och skaffa dig koll. Jag vet att många tycker det här med pension är läskigt och hellre stoppar huvudet i sanden, men det är faktiskt vår lön en stor del av livet vi talar om. Då är det bättre att ha koll.

”Största problemet är inte vad vi inte vet, utan vad vi vet med säkerhet men som visar sig vara fel” Mark Twain.

Vilka pensionsfrågor har du?

 

//Johanna

Relaterade inlägg