Så mycket blir 500 kr i månaden på 20 år

Av Avanza

01 mar 23

Share

Hur mycket pengar kan det bli om du sätter in 500 kr, 1000 kr eller 3000 kr på börsen varje månad? Antagligen mer än vad du tror. Nyckeln är den magiska ränta på ränta-effekten som gör att några hundralappar i månaden kan bli till miljoner på börsen. Häng med när Nicklas berättar allt om hur det funkar!

Titta, lyssna eller läs

Och du, är du en sån som hellre lyssnar på en podd eller tittar på ett klipp, istället för att läsa? Vi har spelat in både ett poddavsnitt och ett videoklipp där vi förklarar hur mycket 500 kr i månaden kan bli på 20 år.

         

Vad är ränta på ränta-effekten?

Ränta på ränta-effekten sägs vara världens åttonde underverk. Det handlar kort och gott om att låta pengarna jobba för dig genom att tjäna pengar på pengar. Eller som Benjamin Franklin , vars ansikte pryder den amerikanska 100-dollarssedeln uttryckte det ”money makes money, and the money that money makes makes money”. Fritt översatt innebär det att pengar genererar mer pengar och de nya pengarna som dina pengar genererat skapar ännu mer pengar.

Låt mig exemplifiera rent konkret. Om du investerar 100 kronor och får en avkastning på 10% så kommer ditt sparande vara värt 110 kronor efter ett år, du har alltså fått en avkastning på 10 kronor. Året efter kommer ditt sparande växa till 121 kronor. Det beror på att du nu får 10% avkastning på 110 kronor istället för 100 kronor (10% på 110 kronor är 11 kronor). Här kan vi börja skönja en viss ränta-på-ränta effekt, den kanske inte ser så mycket ut för världen men gör en dramatisk skillnad över tid.

Låt mig ge ytterligare ett talande exempel

Ponera att du har 1 krona som du kan fördubbla varje dag under 30 dagar, vad blir slutvärdet efter dessa 30 dagar? 1 krona blir alltså två kronor som sedan blir 4, 8, 16, 32 och så vidare.

Efter 30 dagar har du då gått från 1 krona till över 1.000.000.000 kronor, alltså över 1 miljard kronor. Är det rimligt att lyckas med den bravaden? Rimligtvis inte, om du inte har en sanslös tur på roulettebordet, men det är ingenting jag skulle våga mig på. Nej, istället handlar det om att ge ett kraftfullt och talande exempel på den enorma kraft över tid som denna effekt ger.

Notera även att hälften av slutsumman genererades mellan dag 29 och dag 30. Faktum är att 93,75 % av den totala slutsumman genererades mellan dag 26 och 30, så den absoluta majoriteten av avkastningen genererades under en mycket liten del av tiden. I ditt fall betyder det att den största delen av ditt totala sparkapital kommer genereras under senare delen av livet.

Hur mycket kan olika månadssparanden bli?

Tid och avkastning är de två viktigaste faktorerna för att dra så mycket nytta som möjligt av ränta på ränta-effekten. Störst slutsumma får den som börjar spara tidigt och under lång tid till så hög avkastning som möjligt.

Den som sparar 500 kronor i månaden under 20 år och får en genomsnittlig årlig effektiv avkastning på 7% når 260 000 kr. Men det blir alltid roligare om man tittar på ändå lite längre tidshorisont.

20 åringen som sparar 500 kronor i månaden till en årlig genomsnittlig avkastning på 7% får ihop 1,9 miljoner kronor till 65-årsdagen. Om denne istället sparar 1 000 kronor blir slutsumman 3,8 miljoner kronor, och lyckas man spara hela 3 000 kronor i månaden blir slutsumman imponerande 11,4 miljoner kronor. Om vi i det sista exemplet också höjer den löpande avkastningen till 10% så går vi från 11,4 miljoner kronor till 31,5 miljoner kronor. Det här är ett mycket tydligt exempel på vad ett långsiktigt sparande kan bli över lång tid. Ska nämnas att slutsummorna är inte inflationsjusterade, en donkenburgare kommer inte kosta en tia om 45 år, men poängen kvarstår.

Vad är fördelen med att spara i fonder?

Den stora fördelen med att spara i fonder är att det är ett mycket enkelt sätt att få en exponering mot börsen samtidigt som man får en god riskspridning. Det är dessutom en låg tröskel för att komma igång då minsta köpbelopp är så lågt som 1 krona på våra egna fonder samtidigt som man kan månadsspara från 100 kronor i månaden i de allra flesta fonder. Sparformen passar alla, oavsett om du tycker att sparande och investeringar är roligt eller bara ett nödvändigt ont. Sen är det bara att låta ränta på ränta-effekten göra jobbet över tid. Ett välj och glöm-sparande som rullar på av sig själv.

Hur sätter jag ihop en fondportfölj?

Det enkla valet är billiga indexfonder såsom en global indexfond där du får exponering mot hela världen. Utöver det kan du därefter komplettera med en Sverigefond och kanske några andra fonder som ger exponering mot en region eller nisch som du är intresserad av och som kan utgöra en krydda i sparandet, exempelvis en teknikfond.

Om du inte vill leta ett flertal olika fonder så räcker en globalfond alldeles utmärkt eftersom det ger en bred exponering mot världen. Då har du tagit det första och viktigaste steget i att ge dina pengar förutsättningar att växa över tid, nämligen att exponera dem mot börsen.

Annons

Hur har börsen gått historiskt?

Sedan 1984 har Stockholmsbörsen (OMXS30) stigit 7 av 10 börsår. När börsen stigit så har den genomsnittliga uppgången varit +24% och när den sjunkit har den genomsnittliga nedgången varit -18%. Sammantaget har den genomsnittliga uppgången varit +12,7% exklusive återinvesterad utdelning under perioden. Alltså betydligt högre än den klassiska siffran på 7% som branschen brukar prata om. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida dito men över tid har börsen tenderat att stiga.

Är det smart att månadsspara när börsen går dåligt?

Det är väldigt smart att månadsspara när börsen går dåligt. Faktum är att störst del av värdeskapandet sker i sura börstider då börsen sjunker och ditt löpande månadssparande därmed räcker till fler fondandelar. Som kollektiv tenderar vi dock att köpa efter uppgång och sälja efter nedgång, det beteendet bör man försöka undvika.

Det viktigaste är att ha ett sparande och därmed ge sina pengar rätt förutsättningar att växa över tid. Därefter är det viktigt att våga vara långsiktig och fortsätta spara trots att börsen surnar till och sparkapitalet krymper. Sist men inte minst om man inte bara vill uthärda sämre börstider utan faktiskt även vill dra nytta av dem så höjer man sitt löpande sparande efter en börsnedgång för att därefter återgå till den långsiktiga nivån på månadssparandet när börsen repat mod.

Kraften i att månadsspara i stället för att försöka köpa/sälja vid specifika tillfällen

Styrkan med att månadsspara är dels att det kommer gå på rutin varje månad samt att du köper både när börsen står högt, lågt och däremellan. Du tar bort den psykologiska dimensionen med överväganden om huruvida du borde investera mer denna månad när börsen stigit så mycket eller kanske sjunkit så mycket. Över tid tenderar börsen att stiga och ett månadssparande gör det hela mycket enklare. Nedan ser du mitt historiska månadssparande i Avanza Zero, där framgår det tydligt att börsen dels stiger över tid samt att de bästa köpen gjorts i de sämsta av tider. Längst till vänster ser du finanskrisen 2007/2008.

 

Spara hållbart

Det går ju faktiskt att spara på ett sätt som inte bara är bra för dig utan även för klimatet. Att ha ett hållbarhetstänk i såväl privatlivet som i portföljen blir allt mer vanligt för varje år. Det bästa med att spara hållbart är att det faktiskt inte behöver vara så svårt, det gäller bara att veta hur man ska tänka. Jag lämnar över pennan till Johanna Kull, hållbarhetsexpert, som har stenkoll på hur ett klimatsmart sparande faktiskt funkar.

Vad innebär ett hållbart sparande egentligen?

Ett hållbart sparande handlar om att investera sina pengar i bolag som passar in i en hållbar värld, där man inte lever över planetens resurser. Ofta pratar men i termer av ESG som står för Environmental, Social och Governance och på svenska betyder klimat & miljö, sociala aspekter och ägarstyrningsfrågor. Bolag som har höga betyg på alla tre ben brukar klassas som hållbara bolag.

Hur ser jag till att man verkligen sparar hållbart?

Vad man anser vara viktigast när det kommer till hållbarhet är såklart subjektivt. För vissa är det viktigast med jämställda styrelser och ledningsgrupper i bolagen man investerar i medan andra anser att den miljömässiga hållbarheten är viktigast, där man vill investera i bolag med lågt klimatavtryck.

Vi har samlat all information om hållbart sparande här för att förenkla för dig som vill låta dina pengar jobba för en bättre framtid. Där hittar enkelt topplistor över fossilfria fonder, populära hållbara fonder, hållbara indexfonder och svanenmärkta fonder. Dessutom kan du faktiskt skapa din egen hållbarhetsstämpel genom att svara på några frågor om vad som är extra viktigt för dig. Då kommer din hållbarhetsstämpel visas bredvid fonderna som matchar just dina hållbarhetsval – lätt som en plätt!

Annons

Är det lönsamt att spara hållbart?

Det finns en seglivad myt som menar att hållbara investeringar skulle innebära en lägre förväntad avkastning. Så behöver det verkligen inte vara, Istället kan man fundera över vilka bolag som kommer att leva vidare och klara av att växa över tid och även vara lönsamma i framtiden. Bolag med hållbara affärsmodeller som klarar ökade lagkrav, nya regelverk och ökade konsumentkrav kommer rimligtvis ha goda förutsättningar i det långa loppet. ”Ingen vill väl köpa den mest miljöförstörande bilen”.

EU går i bräschen inom hållbarhet med ökade krav på bolagen och en ny taxonomi som sammantaget tvingar bolagen att agera mer hållbart. Dessutom bör man inte underskatta viljan från bolagens anställda och ledning att agera hållbart. Det är alltså väldigt förenligt med framtiden vi går mot att ta med sig hållbarhetstänket in i sparandet. I vår fondlista kan du enkelt filtrera fram hållbara fonder och se vilken historisk utveckling de har.

Stort lycka till med ditt sparande,
Nicklas & Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg