Så presterar de största innehaven i Avanza World Tech by TIN

Av Avanza

29 mar 23

Share

”Vet vad du äger, och varför du äger det”, sade Peter Lynch. Vi lägger årets första rapportsäsong bakom oss och summerar hur det gick för våra största innehav i Avanza World Tech by TIN under Q4.

Solaredge

Solaredge tillverkar världsledande växelriktare. Produkten innebär att existerande solenergi blir mer effektiv, vilket reducerar koldioxidutsläpp samtidigt som investeringar i solenergi blir mer kostnadseffektiva. Bolaget omsatte under Q4 totalt 891 miljoner dollar, en tillväxt om 61 procent. Vinsten sjönk, dock främst på grund av en större nedskrivning som inte påverkar kassaflödet. Solaredge är ett av få solenergibolag som konstant levererar god lönsamhet med starka kassaflöden.

Salesforce

Bolaget erbjuder världens mest populära kundhanteringsmjukvara (CRM). Intäkterna steg med 14 procent till 8,4 miljarder dollar. Kassaflödet var starkt och med det kunde Salesforce återföra 2,3 miljarder dollar till aktieägarna via återköp. För kommande år annonserar bolaget återköpsprogram på upp till 20 miljarder dollar, drygt 10 procent av börsvärdet.
VD Marc Benioff är förberedd om det skulle bli sämre tider framöver. “Vi formar om bolaget varje år, och detta blir inte vår första recession. Under årens lopp har vi adderat och tappat mycket, men ständigt förändrat oss.” Det arbetet har tagit bolaget från 0 i omsättning till 35 miljarder dollar på 24 år.

Microsoft

Kassaflödesmaskinen Microsoft tuggar på. Intäkterna steg med 2 procent till 52,7 miljarder dollar. Vinsten sjönk dock med 12 procent, främst på grund av en svag PC-marknad.
Satya Nadella nämnde att de ska hjälpa kunderna att “göra mer med mindre och innovera för framtiden i den nya eran av AI.” Det är få som missat ChatGPT, där Microsoft är storägare. Exakt hur AI kommer påverka beteenden och bolagen är svårt att svara på. Men vi spår att bolagen som i grunden är digitala och snabbfotade kommer kunna parera och kapitalisera på utvecklingen. Frågan är om de analoga bolagen är lika snabba på att adaptera?

Straumann

Det schweiziska bolaget Straumann är världens främsta tillverkare av förstklassiga tandimplantat. Produkterna fyller behoven för patienter som behöver ersätta förlorade tänder, eller som av estetiska skäl vill förändra sitt leende.

Bolaget redovisar en organisk omsättningstillväxt om 10 procent vilket summerar omsättningen till 592 miljoner schweiziska franc (6,7 miljarder sek). För 2023 spår bolaget en hög, ensiffrig organisk tillväxt med stark rörelsemarginal. Likt en schweizisk klocka levererar Straumann stabila siffror år in och år ut.

Edwards Lifesciences

Kombinationen ålderdom och livsstil innebär tyvärr ökad hjärtproblematik. Allt fler behöver hjälp med pumpen och Edwards är den globala dominanten inom artificiella hjärtklaffar, och därmed ett bolag som gör skillnad på riktigt – deras hjärtklaffar räddar våra liv.

Omsättning summerades till 1,35 miljarder dollar, upp en procent jämfört med samma period ifjol. Vinsten steg med 19 procent. Under fjärde kvartalet levererade bolaget en produkt som med antiförkalkningsteknologi är utformad för att förlänga hållbarheten vid ett klaffbyte. Förkalkning av en hjärtklaff är en av de primära anledningarna till att patienter tvingas till återingrepp. Att bara behöva göra en i stället för dubbla hjärtoperationer är värdeskapande både för individ och samhälle.

Nintendo

Det legendariska, japanska TV-spelsbolaget med rörmokaren Super Mario och hans bror Luigi i fokus. Karaktärer som aldrig åldras och är mytomspunna globalt. Omsättningen sjönk med åtta procent och uppgick till 638 miljarder yen (51 miljarder SEK) medan rörelseresultatet sjönk med 25 procent.

Bolaget har tillfälliga bekymmer med hårdvaruförsäljningen. Den digitala försäljningen växer dock starkt, vilket innebär att de befintliga kunderna fortsatt uppskatta bolagets produkter. Utöver en film om Mario som släpps till våren ser fans över hela världen fram emot släppet av “The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” den 12 maj.

Novo Nordisk

Danska jätten och kassaflödesmaskinen som utöver diabetesbehandlingen också tacklar det växande problemet obesitas.
Försäljningen steg med 26 procent till 48 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 25 procent. “Tänk om man kunde ta ett piller och bli smal”. Det är definitivt värt att repetera. Novos läkemedel för sjukdom heter Wegovy och snittpatienten går ner cirka 15 procent av kroppsvikten med medicinen.

Take-Two

Den amerikanska utvecklaren och utgivaren av dataspel med ikoniska rättigheter som Grand Theft Auto och NBA 2K. Omsättningen steg med 56 procent till 1,4 miljarder dollar men omsättningsökningen till trots, bolaget redovisade förlust under kvartalet.
Take-Two förväntar sig dock sekventiell tillväxt och rekordresultat kommande år drivet av större spelsläpp.

Teamviewer

Tyska Teamviewer är världens mest betrodda mjukvara för fjärråtkomst, kontroll och support. Snabbt stöd ökar effektiviteten hos kunderna. Med en tjänst som hjälper kunderna att öka sin effektivitet minskar också konjunkturkänsligheten. Att säga upp ett abonnemang som i grunden sparar tid och därmed pengar riskerar att kosta mer än det smakar i det långa loppet. Bolagets omsättning uppgick till 151 miljoner euro, en tillväxt om 14 procent. Vinsten steg med 31 procent.

Embracer

Bolaget ökade omsättningen med 128 procent till 11,6 miljarder sek. Kassaflödet summerades till robusta 1,7 miljarder. Embracer har en av världens bästa varumärkesportföljer, som bland annat inkluderar Sagan om Ringen. Hur varumärkesportföljen ska optimeras vet nog bara VD Lars Wingefors själv. För den som gillar att spekulera så är det inte otroligt att Lars har både ett ess och en joker i rockärmen.

Hur väljer vi ut bolag till fonden?

Avanza World Tech by TIN investerar i bolag som bedriver teknisk innovation med god potential för både hög tillväxt med god lönsamhet. De bolag som valts ut har bevisat sin styrka genom att upprätthålla ledande positioner i sina respektive nischer. Det är svårt att förutse framtiden, men att vara en innovativ världsledare med stark lönsamhet och en solid balansräkning i den digitala världen kommer vara en bra grund att stå på vid händelse av en ekonomisk avmattning under 2023.

Vill du veta mer om Avanza World Tech by TIN? Spana in fondsidan här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg