Så sparar jag till mina barn

Att jag och min sambo skulle spara till våra barn har känts självklart redan från dess att barnen föddes. Jag vet egentligen inte vad vi sparar till, förutom att de en dag ska kunna köpa sina egna lägenheter och ta körkort. Men oavsett vad de kommer behöva extra pengar till så vill vi ge de en så bra ekonomisk start som möjligt och därför har det varit viktigt för oss att börja spara tidigt.

Kapitalförsäkring Barn passar oss

Det vi har gjort är att öppna två Kapitalförsäkring Barn på Avanza. Att vi valde just det kontot var för att vi själva ska kunna bestämma när vi vill att barnen ska kunna röra pengarna. Om vi istället hade valt att kontot skulle stå i deras namn hade de automatiskt kunnat ta ut alla pengar när de fyller 18 år och vi är osäkra på om de kommer vara tillräckligt mogna för att få pengarna redan då. Med kontot som vi har valt är jag istället ägare för deras konton men med barnen som förmånstagare, det vill säga sparandet på varje konto är öronmärkt för respektive barn.

Vi sparar i aktiefonder och indexfonder

Sedan Adrian och Elise, som mina barn heter, var små har vi haft möjligheten att spara hela barnbidraget till dem varje månad. Sparandet har vi sedan valt att placera i fonder för att få en möjlighet till utveckling på pengarna. Eftersom jag tycker det är kul med värdepapper så har jag köpt många, ett tjugotal, olika aktiefonder och indexfonder för pengarna. Man behöver absolut inte ha så många som vi har, utan generellt på Avanza går det bäst för de kunder som har minst 7 fonder eller minst 12 aktier på sitt konto. Eftersom tanken är att vi ska spara under väldigt lång tid, minst 18–20 år, så kan vi också ta en högre risk med sparandet och det är också därför vi har valt främst indexfonder och aktiefonder. Att välja billiga fonder har för mig varit en självklarhet och flertalet av de fonder vi sparar i har en avgift under 0,5 %.

De två senaste månaderna har det varit mycket annat att tänka på som resor, julklappar och bröllop(!) så då har jag istället valt att köpa Avanza Auto som jag tycker är en bra tjänst för de som inte vill lägga så mycket tid på sitt sparande.

Vad jag ska spara i för fonder nästa månad vet jag inte än, men att jag ska spara till barnen – det vet jag 🙂

Hur sparar du till dina barn?

/Sanna Knutsson, sparande mamma och Projektledare / Webbredaktör på Avanza

Kul fakta som inspirerade mig
Om man sparar 1 000 kr i månaden i 20 år med en utveckling på 7 % så får du en slutsumma på 510 406 kr. Här kan du testa själv hur mycket du kan spara ihop

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg