Så sparar jag till mina barn

Av Avanza

15 jan 18

Share

Att jag och min sambo skulle spara till våra barn har känts självklart redan från dess att barnen föddes. Jag vet egentligen inte vad vi sparar till, förutom att de en dag ska kunna köpa sina egna lägenheter och ta körkort. Men oavsett vad de kommer behöva extra pengar till så vill vi ge de en så bra ekonomisk start som möjligt och därför har det varit viktigt för oss att börja spara tidigt.

Kapitalförsäkring Barn passar oss

Det vi har gjort är att öppna två Kapitalförsäkring Barn på Avanza. Att vi valde just det kontot var för att vi själva ska kunna bestämma när vi vill att barnen ska kunna röra pengarna. Om vi istället hade valt att kontot skulle stå i deras namn hade de automatiskt kunnat ta ut alla pengar när de fyller 18 år och vi är osäkra på om de kommer vara tillräckligt mogna för att få pengarna redan då. Med kontot som vi har valt är jag istället ägare för deras konton men med barnen som förmånstagare, det vill säga sparandet på varje konto är öronmärkt för respektive barn.

Vi sparar i aktiefonder och indexfonder

Sedan Adrian och Elise, som mina barn heter, var små har vi haft möjligheten att spara hela barnbidraget till dem varje månad. Sparandet har vi sedan valt att placera i fonder för att få en möjlighet till utveckling på pengarna. Eftersom jag tycker det är kul med värdepapper så har jag köpt många, ett tjugotal, olika aktiefonder och indexfonder för pengarna. Man behöver absolut inte ha så många som vi har, utan generellt på Avanza går det bäst för de kunder som har minst 7 fonder eller minst 12 aktier på sitt konto. Eftersom tanken är att vi ska spara under väldigt lång tid, minst 18–20 år, så kan vi också ta en högre risk med sparandet och det är också därför vi har valt främst indexfonder och aktiefonder. Att välja billiga fonder har för mig varit en självklarhet och flertalet av de fonder vi sparar i har en avgift under 0,5 %.

De två senaste månaderna har det varit mycket annat att tänka på som resor, julklappar och bröllop(!) så då har jag istället valt att köpa Avanza Auto som jag tycker är en bra tjänst för de som inte vill lägga så mycket tid på sitt sparande.

Vad jag ska spara i för fonder nästa månad vet jag inte än, men att jag ska spara till barnen – det vet jag 🙂

Hur sparar du till dina barn?

/Sanna Knutsson, sparande mamma och Projektledare / Webbredaktör på Avanza

Kul fakta som inspirerade mig
Om man sparar 1 000 kr i månaden i 20 år med en utveckling på 7 % så får du en slutsumma på 510 406 kr. Här kan du testa själv hur mycket du kan spara ihop

#tjejersomsparar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

11 svar till “Så sparar jag till mina barn”

 1. Jag tror inte att det är nyttigt för alla 18-åringar att ha tillgång till mycket pengar. Den som är mogen och kan ta ansvar tidigt är det förstås kanonbra för, men mognaden vet man ju inte något säkert om förrän den dagen kommer.

  Om det istället är någon som behöver mer tid på sig för att mogna (vissa mognar väl aldrig…) är det nyttigare att inte ha så mycket pengar tillgängliga. Det värsta vore väl att se 18 års besparingar snabbt brännas på krogen och partyresor.

  För att inte riskera att göra barnen en björntjänst är det bättre att spara lite lagom direkt till barnen för att kunna visa att det gör nytta på sikt. I vårt fall har vi börjat med 250 kr/mån.

  Viktigare är att ha ekonomisk styrka att hjälpa till om och när det behövs, ffa vid utbildning, bostadsköp eller egenföretagande. Då får barnen också se och känna att det gör skillnad om man jobbar ihop egna pengar.

 2. Vi sparar i våra egna namn (Föräldrar) >5000 / månad men det är spar för hela familjen. Den dagen en i familjen behöver pengar får man det. T ex utbildning, resor, Lgh osv. Vi spar lite på barnens konto, 250:- Där får de välja aktier själva. (Tack Z2036)

 3. Magnus: Sparar man i en kapitalförsäkring kan man själv välja när barnen ska få tillgång till pengarna. Jag tror inte heller det är bra med en stor summa pengar när barnen fyller 18. Vi har valt ett mindre sparande i barnens namn men majoriteten av sparandet i en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare. Men det kommer inte bli några fantasisummor där heller

 4. Jag tror att det kommer bli tydligare för de barn som har ett kapital gentemot de som inte har. Ränta-på-ränta-effekten är helt otrolig och jag kan inte låta bli att tänka: Tänk om jag fattade det här när jag var 20 och faktumet att min mor avrådde mig från aktier gjorde att jag blev skeptisk mot detta. Jag tror definitivt på en Barn KF där föräldrarna får bestämma när barnet är redo för pengarna. Helst ska man inte låta barnet veta att det finns några pengar överhuvudtaget.

 5. Vi har också möjlighet att lägga undan hela barnbidraget för våra två barn. Jag placerar allt hela summan (Idag 2250:-/mån) på ett ISK konto som står i mitt namn. Skulle jag avlida går pengarna över till min sambo. Jag ser detta sparande som en bonus utöver vårt vanliga sparande och placerar med risk 5 till 7 i aktiefonder. Just nu 7 till antal. Anledning till att vi valt denna sparform är att barnen när som helst kan få tillgång till pengarna. Med denna sparform finns det också en god chans att det blir ganska stora summor. Summor som vi inte vet om våra barn kan hantera när de fyller 18. Jag ser det inte heller som enbart barnens pengar. Mer som en buffert till deras uppväxt. Och en trygghet för hela familjen. Man vet aldrig vad morgondagen ger även fast ekonomin ser god ut idag.

 6. Hej Fred, jag får tyvärr inte berätta vilka specifika fonder vi har i barnens portföljer av legala skäl. Ledsen att jag inte får svara på din fråga.
  Trevlig kväll!
  /Sanna Knutsson

 7. Ser att många sparar åt sina barn i en KF. Jag valde 3 separata ISK åt mina barn som jag helt förvaltar. Finns det någon fördel att istället ha det i en KF? Nackdel?

  • Hej Jerry,
   Att spara till sina barn på ISK går givetvis också bra. Anledningen till att jag och min sambo valde Kapitalförsäkring var att jag kan stå som ägare på kontona och att vi därför kan bestämma när barnen ska få tillgång till pengarna. Med en Kapitalförsäkring kan vi också sätta barnen som förmånstagare på kontot. Det innebär att om jag skulle gå bort betalas pengarna ut till vardera barn.

   Om dina barns ISK står i ditt namn så är egentligen den största skillnaden att du inte kan välja vem som ska ärva pengarna om du skulle gå bort. Då skulle pengarna istället betalas ut enligt den vanliga arvsrätten d.v.s. i första hand make/maka o.s.v.

   Om dina barn står som ägare på sina ISK men att du sköter kontona så är skillnaden att de automatiskt får tillgång till kontona när de fyller 18 år och då kan göra vad de vill med pengarna.

   Skattemässigt skiljer sig kontona något åt men i det stora hela är de ganska lika.

   Vad man föredrar för konto är väldigt individuellt och det finns inget som är mer rätt än något annat. Men det kan alltid vara bra att känna till vad som skiljer de olika kontona åt.

   Hoppas detta har hjälpt dig något 🙂 Lycka till med ditt och barnens sparande och trevlig helg!

   /Sanna Knutsson

 8. Hej! Kan jag ordna en aktieportfölj till mina minderåriga barn utan att blanda in min exfru som också är vårdnadshavare? Mvh Jacob

  • Hej Jacob! Absolut, visst kan du det. Du kan exempelvis spara i en KF på ditt eget namn och sedan lägga till barnen som förmånstagare för att öronmärka pengarna till dem. Du kan även spara på ett ISK, varpå om något skulle hända dig – skulle pengarna tillfalla dödsboet. Läs gärna mer om hur du kan spara till barnen på sajten här: https://www.avanza.se/barnspar.html

   Hör gärna av dig till oss om det skulle dyka upp några fler frågor eller funderingar!
   /Hanif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.