Så sparar Sverige – ålder för ålder

Av Avanza

26 jan 22

Share

Har du någon gång reflekterat över hur mycket du sparar och hur det står sig i relation till andra i din ålder? Det bästa sparandet är som bekant det som blir av, men många finner det intressant att spana in hur andra i ens ålder agerar. Låt oss titta närmare på hur dina jämnåriga sparar och hur stort sparkapital de fått ihop. 

Det bästa sparandet är som bekant det som blir av. Ju tidigare du kommer igång desto mindre slant behöver du spara löpande för ett imponerande slutresultat. Det är goda nyheter för den unga personen som känner att sparande inte är det som lockar allra mest.

Annons

Genom att ta tjuren vid hornen och komma igång med ett sparande är du dock snäll mot ditt framtida jag. Annars är risken stor att du vaknar upp en morgon i framtiden och inser att sparande är rätt bra ändå. Men då behöver du månadsspara ett betydligt högre belopp för samma slutresultat som ditt yngre jag hade behövt spara idag. I nedan bild ser du hur mycket andra kunder i din ålder sparar och hur stort sparkapital de lyckats samla ihop.

Våra äldre kunder har de största portföljerna

Föga förvånande har våra äldre avanzianer de största portföljerna. Det som är lite lustigt är dock det faktum att de även har det högsta genomsnittliga månadssparandet. Tittar man istället på mediansparandet så toppar det vid 67 års ålder för att därefter falla tillbaka. Sparande är ju uppskjuten konsumtion så det logiska är ju att sparandet växlas över till konsumtion i denna fas i livet.

25-åringen når en miljon lagom till 40-årsfesten

Givet en årlig genomsnittlig effektiv avkastning (CAGR) på 7% så når 25-åringen sin första miljon lagom till sin 40-årsdag om vi räknar på det genomsnittliga månadssparandet om 2 100 kronor per månad. Nu är det förvisso så att snittsiffrorna dras upp av de som sparar mycket. Det genomsnittliga månadssparandet bland våra miljonärer är 5 449 kronor och de som dessutom är yngre än 30 år sparar hela 8 300 kronor per månad i snitt.

Men vad investerar då kunderna i?

Närmare 6 av 10 sparkronor återfinns investerade i aktier och därefter hittar vi ytterligare 3 av 10 kronor i fonder, resten är fördelat på övriga värdepapper och torrt krut på kontot.

Vill du veta hur andra gör för att nå sina sparmål? Här har vi samlat de populäraste sparmålen i olika åldrar. Du kan också se vilka aktier och fonder som är populärast just nu – och hur snabbt du kan nå dina mål.

Hur sparar du själv?
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg