Så tar du makten över ditt sparande

Om du råkar vara tillsammans med någon som är bra på ekonomi och har koll på börsen så är det väl en bra idé att låta dem ta hand om dina pengar? Du slipper du tänka på det där. Eller? Det är ganska vanligt i en parrelation att överlåta ansvaret till den som redan kan mest, men det är en knepig strategi.

Om ni båda är insatta kommer ni antagligen fatta klokare beslut tillsammans för ert gemensamma sparande. Gällande ditt eget sparande kan du spara på ett mer personligt sätt. Du kan investera i de bolag som delar dina värderingar. Du kan satsa på de samhällstrender som du tror på. Du kan anpassa din risknivå.

Personligt sparande är roligare sparande

Börja litet, lär av dina misstag och börja placera mer när du byggt upp mer kunskap och trygghet. Jag har med handen på hjärtat aldrig gjort en aktieanalys. Jag håller mig däremot uppdaterad på samhälls- och tekniktrender och läser rekommendationer från Placera m.fl. När en rekommendation stämmer med min omvärldsuppfattning så brukar jag slå till. Jag köper väldigt sällan inom områden jag inte känner till alls. Inte för att det inte skulle kunna vara lönsamt, utan för att det känns opersonligt och lite trist. När ditt sparande blir personligt blir det också engagerande och roligt. Och då kommer du antagligen vilja fatta ett beslut kring vartenda öre.

Vår uppgift är att kunskapssprida

Det är klart att det finns en kunskapströskel och att det kan upplevas besvärligt att komma igång som med allting nytt. Vi på Avanza jobbar hela tiden med att öka kunskapen och göra det enklare, tryggare och billigare att börja. Det finns massor råd, exempel och smarta guider. Nedan är mina egna favorittips;

Mina 3 tips för fondsparande:

  • Köp olika fonder med exponering mot olika marknader för att sprida risken
  • Om värden såsom hållbarhet är viktigt för dig så granska innehavet i fonden
  • Fonder är inte för livet, byt ibland

Här kan du komma igång med fonder hos oss

Mina 3 tips för aktiesparande:

  • Välj områden du är intresserad av så kommer det bli mer naturligt för dig att hålla dig uppdaterad
  • Tänk på hela värdekedjan i en trend. Logistikföretagen växer med e-handeln, priset på viss råvara stiger i takt med ökad efterfrågan på batterier, IT säkerhet blir allt viktigare i takt med ökad användning av molntjänster… osv.
  • Granska rekommendationer kritiskt och väg argument för och emot

Och här kan du komma igång med aktiesparande 

Lycka till!

/Karin Nordqvist , IT utveckling

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg